Gündem Antalya'da sağanak ve hortum! 6 kişi yaralandı, 1000 dönüm sera zarar gördü

Antalya'da sağanak ve hortum! 6 kişi yaralandı, 1000 dönüm sera zarar gördü

06.03.2024 - 11:36 | Son Güncellenme:

Antalya’da dün akşam etkili olan sağanak hayatını felç etti, denizden karaya ulaşan 2 hortum Demre, Kumluca, Finike ve Manavgat ilçelerindeki seraları, tarım alanlarını, iş yerlerini ve binaları etkiledi, 6 kişi de yaralandı. Hortum, örtü altı tarımın merkezi Kumluca'da 1000 dönüm seraya zarar verdi.

Antalyada sağanak ve hortum 6 kişi yaralandı, 1000 dönüm sera zarar gördü

Meteoroloji'nin 'sarı' ve 'turuncu' kod uyarısı yaptığı Antalya'da, dün saat 16.00'dan itibaren sağanak etkisini gösterdi. Yağmur nedeniyle kavşak ve ara sokaklardaki mazgalların tıkanması ile sokaklar ve alt geçitler suyla doldu. Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde çok sayıda araç, su taşkını nedeniyle yolda kaldı. Suyla dolan alt geçitler, trafiğe kapatıldı.

Haberin Devamı

SUYLA DOLAN ALT GEÇİTTE TAHLİYE

Kepez ilçesi Gazi Bulvarı üzerinde bulunan Gıyaseddin Keyhüsrev Alt Geçidi'nde, mazgalların tıkanması nedeniyle yağmur suyu birikti. 13 Şubat'taki sel felaketinde 1 kişinin hayatını kaybettiği alt geçit, polis ekipleri tarafından trafiğe kapatıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, akşam saatlerinde tünelde biriken suyu tahliye çalışması başlattı. Mazgalları temizleyen ekipler, kepçe ile tünelde biriken suyu tahliye etti. Ekiplerin mesaisi sabah saatlerine kadar sürdü.

DENİZDEN GELEN HORTUMLAR

Kentte saat 17.45 sıralarında kısa aralıklarla denizde çıkıp karaya ulaşan 2 ayrı hortum, Demre, Kumluca, Finike ve Manavgat ilçelerinde büyük hasara yol açtı. Kumluca ilçe merkezi ile Göksu, Hacıveliler, Yenimahalle, Merkez ve Toptaş mahallelerinde etkili olan hortum, ağaçları yerinden söktü. Tarım alanları, seralar ve portakal bahçeleri zarar gördü, birçok iş yerinin camları patladı. Levhaları deviren, apartman çatılarındaki güneş enerji sistemlerini cadde ve sokaklara düşüren hortum, Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait binanın çatısını da yerinden kaldırdı. Kumluca Belediyesi kademesinde de hasara yol açan hortum nedeniyle 6 kişi yaralandı. Çatıdaki güneş panelinin düşmesi sonucu park halindeki 07 ARL 182 plakalı otomobilde sıkışan Muhammed Ali Ceylan (16), Kumluca Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Haberin Devamı

KAYMAKAMLIK: 6 VATANDAŞIMIZ YARALI

Kumluca Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada "Hortumda herhangi bir can kaybı yaşanmamış olup, 6 vatandaşımız yaralanmıştır. Kumluca Devlet Hastanesi ve Özel Medikum Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralı vatandaşlarımızın sağlık durumları iyidir. 5 vatandaşımızın tedavisi ayakta tamamlanmıştır. Park halinde bulunan aracın üzerine güneş enerjisi deposu düşmesi sonucu bir vatandaşımızın da sol bacağında kırık oluşmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Antalyada sağanak ve hortum 6 kişi yaralandı, 1000 dönüm sera zarar gördü

Açıklamada, ilk belirlemelere göre Ellinci Yıl, Göksu, Hacıveliler, Toptaş, Beşikçi, Karacaören, Beykonak ve Yeni Mahalle mahallelerinde 102 çiftçiye ait 300 dekar örtü altı alanın hasar gördüğü kaydedildi. 20 araç, 15 iş yeri ve evde hasar oluştuğu aktarılan açıklamada, zarar gören Kumluca Anaokulu'nda eğitim-öğretime bir gün süreyle ara verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

HORTUM KAMERALARA YANSIDI

Hortumun Kumluca Merkez Mahallesi'nden geçtiği anlar, cep telefonu ile görüntülendi. Seralardaki naylon örtüleri yırtan hortumun büyüklüğü, görüntülere yansıdı. Kumluca'da hortumun yarattığı etki, bir iş yerinin güvenlik kamerası görüntüsüne de yansıdı. Hortumun şiddetiyle iş yeri önündeki tezgah ve malzemelerin çevreye savrulduğu anlar, görüntülerde yer aldı. Hortum başladığı anda iş yerinden dışarı çıkan bir annenin, dükkanın önündeki eşyaları toplamaya yardım eden oğlunu güçlükle içeri çektiği görüldü.

BİN DÖNÜM SERA ZARAR GÖRDÜ

Havanın normale dönmesinin ardından ilçede zarar gören alanlarla ilgili hasar tespitine başlandı. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, zarar gören çiftçiyi ziyaret ederek son durumla ilgili bilgi aldı. Üreticinin durumunun oldukça zor olduğunu anlatan Kökce, "Yaklaşık 1000 dönümlük bir alan zarar gördü. Üreticilerimizin bir kısmının sigortası vardı ama olmayanlar da var. Hortum 12 kilometre boyunca 70- 80 metrelik genişlikte zarar vererek geçti. Allah'a şükür can kaybımız yok" dedi.

Haberin Devamı

Antalyada sağanak ve hortum 6 kişi yaralandı, 1000 dönüm sera zarar gördü

'FELAKET OLUNCA KARABORSACILAR ORTAYA ÇIKIYOR'

Kumluca Meyve Sebze Hali'ne sabah saatlerinde gittiğini ve fiyatlarda bir artışın olmadığını gördüğünü belirten Kökce, "Her felaket olunca karaborsacılar ortaya çıkıyor. Bugün itibarıyla bir kuruş artan ürünümüz yok. Artış da olmayacak. 'Antalya'da ürün kalmadı' diye fiyatları yükseltecekler. Tedbir alınması lazım" diye konuştu. Kökce, yıkılan seraların yeniden ayağa kaldırılmasının kısa sürede mümkün olamayacağını ve ancak yeni sezona yapılabileceğini söyledi. İlçede 45 bin dönüm tarım alanın olduğunu belirten Kökce, bir dönüm naylon seranın kurulum maliyetinin bugün itibarıyla 500 bin lira olduğunu da sözlerine ekledi. Serasının bir kısmı zarar gören domates üreticisi Mustafa Alpaslan Demirtaş, "Hiç beklemiyorduk. Burası Kumluca artık normal oldu. Sürekli geliyor" dedi.

Haberin Devamı
1/15

2/15

3/15

4/15

5/15

6/15

7/15

8/15

9/15

10/15

11/15

12/15

13/15

14/15

15/15

İŞ YERİNİN ÇATISI UÇTU

Manavgat ilçesinde de dün saat 20.30 sıralarında kısa süreli hortum oluştu. Hortum nedeniyle Sorgun Bulvarı üzerinde bir mobilya mağazasının ahşap çatısı sokağa uçtu. İhbarla olay yerine itfaiye ve polis ekipleri, sevk edildi. Yol trafiğe kapatılırken, iş yeri sahiplerinin de gelmesiyle ahşap çatı Manavgat Belediyesi ekiplerince kaldırıldıktan sonra sokak trafiğe açıldı. Hortum nedeniyle bulvar üzerindeki bazı iş yerlerinin camları patladı. Bahçelievler Mahallesi'ndeki sokakta bulunan bir çöp konteyneri de park halindeki otomobillere çarparak zarar verdi. Çöp konteynerinin sokakta araçlara çarpması, güvenlik kameralarına yansıdı.

KEPEZ, ÜLKENİN EN ÇOK YAĞIŞ ALAN NOKTASI

Diğer yandan yağışın en çok etkili olduğu Kepez'e metrekareye 92,7, Muratpaşa’ya 84, Konyaaltı’na 81,8, Antalya Havalimanı'na 56,2 kilogram yağış düştü. 1 saatte 50 kilogramdan fazla yağışın düştüğü Kepez, ülkenin en çok yağış düşen noktası oldu. Hortumun vurduğu Kumluca'da rüzgarın hızı saatte 90 kilometreye, Finike'de 80 kilometreye, Kemer'de ise 120 kilometreye ulaştı.

ALANYA'DA 250 DÖNÜM SERADA HASAR OLUŞTU

Antalya'nın Alanya ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan yağış ve kuvvetli rüzgarla beraber hortum oluştu. Hortum nedeniyle Payallar ve Türkler mahallelerinde 250 dönüm serada hasar oluştu. Çok sayıda plastik seranın uçtuğu, bazılarının camlarının kırılıp, naylonlarının yırtıldığı seralarda ürünler de zarar gördü. Hortum nedeniyle bir şantiye alanındaki konteynerin devrilmesi sonucu 2 kişinin hafif şekilde yaralandığı öğrenildi.

'ŞU ANA KADAR GÖRMÜŞ OLDUĞUM EN BÜYÜK HORTUM'

Alanya Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Alanya Ziraat Odası yetkilileri, hasar gören seralarda inceleme başlattı. Türkler Mahallesi'ndeki seralarda inceleme yapan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, doğal afetlerde zarara uğrayan üreticilere 'geçmiş olsun' dileğinde bulunarak, gerekli çalışmaları başlattıklarını belirtti. Göktepe, "Dün gece saat 23.00 dolaylarında ilçemizde özellikle Payallar Mahallemizi ve Türkler Mahallemizi ciddi anlamda etkileyecek hortum meydana geldi. 5 yıldır görev yapıyoruz ve yıllardır tarımın içerisindeyiz. Benim şu ana kadar görmüş olduğum hem mesafe hem büyüklük hem de oluşturduğu zarar olarak en büyük hortum diyebiliriz. Şu anda tam bir tespit yapmamız mümkün değil. Dün gece Payallar Mahallemize intikal ettik. Sayın kaymakamımız Fatih Ürkmezer'e de bilgi verdik. Orada özellikle yaralanan vatandaşlarımız vardı, 2 kişi, onların tedavileri yapıldı; Allah'a şükür. Can kaybına neden olacak bir durum söz konusu değil. Şu anda bizim örtü altında özellikle turfanda sebzeciliğin yoğun yapıldığı Türkler Mahallemizde içerisinde sebze, domates, salatalık olan seralarımız zarar gördü. Yerle bir olmuş dönümlerce arazimiz var. Bu yaraları bir şekilde saracağız. Dün gece elektriğin kesik olması nedeniyle çok tutarlı ve tam anlamıyla tespit çalışması yapılmadı. Şu ana kadar yapmış olduğumuz tespitler neticesinde, yaklaşık 250 dönümün üzerinde, ciddi anlamda hasar görmüş sera var; yerle bir olmuş durumdalar" dedi.

Antalyada sağanak ve hortum 6 kişi yaralandı, 1000 dönüm sera zarar gördü

'HASAR ÇOK BÜYÜK'

Üreticilerin çok büyük zararı olduğunu aktaran Türkler Mahallesi muhtarı Mehmet Şahin, "Dün gece saatlerinde bölgemizden geçen hortum, Yanıklar Mahallesi'nde yaklaşık 17 dönüm arazideki seraları yıktı. Vatandaşlarımız zor durumda. Tapu ve bazı sebeplerden dolayı sigorta yaptıramamışlardı. Üreticilerimizin çok büyük zararı var. Bu zararları yerel yönetim, kaymakamlık ve devletimizce giderilmesini istiyoruz. Hasat döneminde olan ürünlerimizde hasar çok büyük" diye konuştu.

34 yıldır üreticilik yapan Kemal Yurttaş da "Salatalık, domates, fasulye yetiştiriyoruz. 2 dönüm kendimin, 1 dönüm oğlumun serası 3 dönüm fasulye. 'Kilosu 60 lira' diyorlar. Zararı oradan hesaplayın. Yapacak bir şey yok. Allah'tan geldi, canımıza gelmesin. Devletimizden destek bekliyoruz. Bu sene salatalık ekemedim" dedi.

'İÇERİ ZOR KAÇTIM'

Antalya'nın Kumluca ilçesinde molozların temizlenmesi için çalışma başlatılırken, iş yerleri zarar gören esnaf da yaralarını sarmak için harekete geçti. Zarar gören eşyalarını toparlayan bölge esnafı, iş yerlerindeki hasarları gidermeye çalıştı. İş yeri sahibi Ali Rıza Sezgin, "Önce yağmur yağıyordu, bir anda oldu. Ürünlerimiz sağa sola dağıldı. Bayağı bir uzaktan eşyalarımızı topladık" dedi. Ragıp Sarıkaya da "Bir anda oldu. Kapının önündeydim. İçeri zor kaçtım. Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü binasının çatısını uçurdu. Oto garajımızı yıktı" diye konuştu.

Antalyada sağanak ve hortum 6 kişi yaralandı, 1000 dönüm sera zarar gördü

HORTUM GÜVENLİK KAMERASINDA

Kumluca'da meydana gelen hortum, güvenlik kamerası görüntülerine de yansıdı. Görüntüler, hızla ilerleyen hortumun seralar ve yerleşim yerlerinden geçtiği sırada yarattığı yıkıcı etkiyi gözler önüne serdi.