Gündem Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

27.10.2017 - 09:18 | Son Güncellenme:

İkinci el araç satın alacaklar için araç plaka sorgulaması önemlidir. Yapılacak sorgulama ile aracın borç bilgisi, kasko durumu ve değişen parçası olup olmadığı gibi bilgilere erişim sağlanabilir. Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır? Sorgulama ile hangi bilgiler öğrenilebilir?

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır

Araç alacak kişiler, plaka sorgulama işlemi ile araç hakkında bilgi sahibi olabilirler. Araç plaka sorgulaması, dört farklı şekilde yapılabilir. Sorgulama seçenekleri; SMS, e-Devlet, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Sorgulama sonucunda; araç hasar bilgisi, çalıntı olup olmadığı bilgisi, tescil birimi gibi bilgiler görülebilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

SMS ile araç plaka sorgulama işlemi, tüm operatörler üzerinden yapılabilir. Her bir sorgulama işlemi için, 7 Türk Lirası ücret alınır. Değişen parçasının olup olmadığını öğrenmek için; ‘’PARCA PLAKA’’ yazılır ve 5664’e gönderilir. ÖR: PARCA 06A12345

Aracın kaskolu ve kaskosuz gün sayıları, son sahiplik süresi ve trafiğe çıkış tarihi bilgileri için de ‘’DETAY boşluk PARÇA’’ yazılır ve 5664’e SMS olarak gönderilir. Araçta plaka değişikliği yapılmış olsa bile, sorgulama işleminde araç hasar bilgisine ulaşılabilir. Bu bilgiler dışında; trafik sorgulama ve poliçe sorgulama işlemleri de gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet üzerinden araç plaka sorgulaması için , turkiye.gov.tr internet sitesine girilir. e-Devlet’e giriş; mobil imza, e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı ve e-İmza giriş seçenekleri ile yapılır. Giriş yapıldıktan sonra, ekranın sol bölümündeki menüden e-Hizmetler bağlantısı açılır. Açılan bağlantıdan Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü altında bulunan ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı ile sorgulama yapılabilir. Plaka sorgulama işlemi sonucunda; aracın modeli, markası, rengi, sahip belge tarihi ve tescil birimi bilgileri görülebilir. Aracın hak mahrumiyeti bilgisi ve çalıntı olup olmadığı da sorgulama ile öğrenilebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulaması için, sbm.org.tr internet sitesine girilir. ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı üzerinden araç plakası ve T.C. kimlik numarası yazılarak sorgulama işlemi yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile sorgulama işlemi için, egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. Ardından ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı açılır. T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileri eksiksiz olarak yazılıp araç plaka sorgulama işlemi yapılabilir.