Gündem Armut hasadında pestisit uyarısı

Armut hasadında pestisit uyarısı

24.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bursa Gürsu’nun sembol ürünü deveci armudunda hasat sezonu başladı. Türkiye armut üretiminin beşte birinin gerçekleştiği Gürsu ilçesindeki 35 bin dönüm meyve bahçesinin 25 bin dönümünde yaklaşık 100 bin ton armut yetiştiriliyor. ‘Deveci’ ve ‘Santa maria’ cinsi armudun başkenti olan bölgede, armut bahçeleri göz alabildiğine uzanıyor.

Armut hasadında pestisit uyarısı

Gürkan Akgüneş - Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önceki gün hasat töreni düzenlediği Gürsu’da herkesin gündemi; ‘temiz üretim’di. Zira armut, en fazla tarım zehri kullanılan meyvelerin başında geliyor. Armuda bir sezonda ortalama 18 kez pesitisit uygulaması yapılıyor. Törende konuşan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, “Tarımsal ürünler en önemli ihracat kalemimiz ancak en büyük engelimiz de kalıntı problemi. Bu sorunu aşarsak Bursa’dan armut başta olmak üzere her türlü ihracatı yapabiliriz. Çok güzel bir incir sezonu geçirdik. Üretici kiloda ortalama 17 lira kazandı. Deveci armudu da talep gören, ihracata açık bir ürün. Ama ilaç kalıntısı problemi yaşadığımızda ihracat kapısı kapanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, Gürsu çiftçisine dünyanın en özel toprağında tarım yaptıklarını belirterek, “Armut kalitesini yükseltmek özellikle ilaç kalınıtısını bertaraf etmek için mücadele etmeliyiz. Biz her türlü desteği veriyoruz. 1,5 milyon fide ve tohum desteği yaptık bu yıl. Çiftçinin elinde kalan ürün olursa da satın alıp değerlendiriyoruz. Ama üretici de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Toprağına suyuna sahip çıkmalı. Varsa kalıntı sorunu, bunu çözmek için çaba harcamalı” dedi. 

Armut hasadında pestisit uyarısı

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de, Bursa’da armut üretiminde bu yıl 213 bin ton rekolte beklediklerini aktararak, ildeki 133 armut üreticisiyle ‘entegre kontrollü ürün üretimi’ projesi başlattıklarını anlattı. Doğal üretim ve daha az ilaç kullanımı için erken uyarı sistemi kurduklarını belirten Aygül, çiftçilerin cep telefonlarına hastalık ve haşare mücadelesine ilişkin SMS gönderildiğini, uyarı sistemiyle tarım ilacı kullanımının en az yüzde 30-40 azalacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kırmızı meyve atağı

Belediye, yaban mersini, çilek, ahududu, goji berry, aronya gibi bitkilerin üretimi için fide ve üretim desteği başlattı. 2019’dan beri 139 çiftçiye 370 bin ahududu, 206 çiftçiye de 225 bin yaban mersini fidanı ulaştıran belediye, bu yıl 78 çiftçiye 300 bin ahududu, 167 çiftçiye 300 bin yaban mersini, 109 çiftçiye 150 bin aronya, 75 çiftçiye 435 bin çilek, 13 çiftçiye de 10 bin goji berry fidanı verecek. Bugüne kadar 85 ton yaban mersini, 4 bin yon ahududu, 5 ton da aronya hasat edilmiş.  

Tarlada 4 pazarda 13 lira

Gürsu’da tarla ile market fiyatı arasındaki farkın nasıl oluştuğuna da yerinde tanıklık ettik. Tarlasından hasat ettiği ürünleri tüccara satan Özcan Duymaz, 40 dönümde bin 600 ton armut yetiştiriyormuş.

Hasatın bir bölümünü İçerenköy Hali’ndeki Ay Tarım’ın sahibi Hasan Aydaşlı’ya 3,5 liradan satmış. Kilo başına 1 liradan fazla gelirden memnun olan Duymaz, pestisit konusunda ise ürünler zarar görmesin diye kullanmak zorunda olduklarını savundu. Ancak hasat yaklaşırken kalıntı olmaması için, kullanımı sonlandırıyorlarmış. Armudun pazarda fiyatının neden 10 lirayı aştığını sorduğumuz Aydaşlı durumu şöyle anlattı: “İşçi masrafı kilo başına 1 lira, nakliye 50 kuruş, soğuk hava deposu için 60 kuruş ekle. 75 kuruş paket gideri var. Nakliyesi ve satış masrafıyla 7-8 liraya geliyor. Alan marketçi de yüzde 18 KDV’yi ekleyip yüzde 30 market gideri ve karını koyunca satışı 13-14 liraya gelir. Benim kilodan kazancım risklerle 50, taş çatlasa 75 kuruş.”

Yazarlar