Gündem Atalay’ın akıbeti muamma

Atalay’ın akıbeti muamma

01.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gezi Davası’ndan cezaevinde bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın, hakkındaki Yargıtay kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunarak milletvekilliğinin düşmesinin ardından gözler bundan sonra sürecin nasıl işleyeceğine çevrildi.

Atalay’ın akıbeti muamma

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, milletvekilliğinin kesin hüküm giyme hali nedeniyle düşmesi durumunda Meclis’in bir kararının söz konusu olmadığını bu nedenle de AYM’ye gidilemeyeceğini savunuyor. AK Partili bazı hukukçu kurmaylar ise Atalay’ın yeniden AYM’ye başvuru yapabileceğini düşünüyor. AK Parti kurmayları, “Anayasa 84’e göre kesin hüküm okundu ve Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Burada artık ‘mahkeme kararına dayanma’ durumu devreden çıkıyor ve idari bir işlem ortaya konuyor. AYM muhtemelen Atalay hakkında tahliye ve iade kararı verecek. Ardından bu kararı Meclis’e gönderecek, Meclis de bunun gereğini yapmak zorunda olacak” değerlendirmesini yapıyor. 

Haberin Devamı

Kararı eleştirdiler

HABER MERKEZİ - Karara tepki gösteren Can Atalay, “Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay Milletvekilinin milletvekilliğini düşürdüler. Hukuk tanımazlığın, kuralsızlaşmanın bu boyutlara gelmesine yine de şaşırıyorum” dedi.

Atalay’ın annesi Şükran Atalay ve babası Mustafa Atalay kararı eleştirdi. Mustafa Atalay, “Türkiye demokrasisine geçmiş olsun” derken Şükran Atalay da “Hukuk bir gün herkese lazım olacak” açıklamasını yaptı.