Gündem Atalay’ın milletvekilliği düştü

Atalay’ın milletvekilliği düştü

31.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yüksek yargıyı karşı karşıya getiren TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın hakkındaki Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararı dün TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Böylece Atalay’ın milletvekilliği düşmüş oldu.

Atalay’ın milletvekilliği düştü

COŞKUN ERGÜL Ankara - AK Partili TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri 5 dakika önce öğrendiklerini belirterek, kararın okutulmasına itiraz ettiler. SP Grup Başkanvekili Bülent Kaya, yurt dışında bulunan TBMM Başkanı Numan Kurtuluş ile görüşülmesini ve siyasi partilerle konunun müzakere edilmesini isterken, Bozdağ’a, “Anayasa’yı çiğneyen bir Meclis Başkanvekili olarak tarihe geçmeyin” diye seslendi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, karanın okutulmasının, Türk hukukunun, Anayasa Mahkemesi’ni tanımaması anlamına geldiğini söyledi. DEM Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, “Halk ve Meclis iradesine darbe yapılıyor” ifadesini kullandı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da, “Açık Anayasa ihlali var” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise, “Meclis Başkanı burada olsaydı da Genel Kurul’u Bozdağ yönetecekti” dedi. CHP görüşmelerin kapalı oturumda yapılması için önerge verdi. Önergenin görüşmesi de mevuzat uyarınca kapalı oturumda yapıldı ve reddedildi. Genel Kurul yeniden açık oturuma geçti.

Haberin Devamı

Salonda gerilim

Bozdağ usul tartışmasının ardından, tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek, kararı okuttu. Katip üyenin kararı okumaya başladığı sırada; TİP, DEM Parti ve CHP’li vekiller Divan önünde toplanarak, kararın okutulmasını engellemeye çalıştılar. Bu sırada bir milletvekili, Anayasa kitapçığını Divan’a doğru fırlattı. Karara ilişkin Başkanlık Tezkeresi’nin okunmasıyla, Atalay’ın milletvekilliği düşmüş oldu. Divan önünde protestolar sürerken birleşime ara verildi. Arada gerilim devam etti. Birleşimi açan Bozdağ, vekillerin protestoları arasında birleşimi kapattı.

Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Anayasa’nın yok sayılması devletin yok sayılmasıdır. Anayasa’yı korumak vatandaşlık görevidir. Direneceğiz, mücadele edeceğiz” mesajını paylaştı. İYİ Parti lideri Meral Akşener de “Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararıyla birlikte artık anayasasız bir devlet tehlikesine doğru sürükleniyoruz” ifadelerini kullandı.

Yazarlar