Gündem ‘Ateşle oynuyorlar’

‘Ateşle oynuyorlar’

05.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD-İran kriziyle ilgili, “Daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz” uyarısında bulundu.

‘Ateşle oynuyorlar’

ANKARA Milliyet - Fidan, dün akşam A Haber’deki röportajda özetle şunları dile getirdi:

Haberin Devamı

F-16 CUMARTESİ: Biz İsveç’le ilgili yasayı Meclis’ten geçirir geçirmez Biden Kongre’ye bir mektup yazdı. Kongre’nin bir takım hassasiyetleri şartları vardı. Bu yönde bir anlaşma olduğunu, İsveç’in üyeliği karşısında adım atılacağı yönünde bir ön mutabakatımız oldu. Süreç şöyle işliyor; siz gönderdikten sonra iki hafta süren bir bekleme süreci var. O süreçten sonra bu yürürlükte oluyor. Şu anda önümüzdeki cumartesi inanıyorum bu iki haftalık süreç tamamlanacak.

F-35’E DÖNÜŞ: Rusya’yla yaptığımız bir S-400 anlaşmamız var. Bu anlaşmayı bahane ederek Amerikalılar kendi yasal çerçevelerinde bir tavır ortaya koydular. Biz F-35’in sadece müşterisi değil, aynı zamanda üretici ortaklarından biriydik. Tabii askerlerimizin ağırlıklı olarak uzman kuruluş olarak konuşması gereken bir konu ama genel strateji olarak şunu söylemek gerekirse; bir yetenektir. Bu yetenek eğer bizim diğer yeteneklerimizi kaybetmeden ilave olarak alacağımız bir yetenek olursa neden olmasın? Ama bu yeteneği alma karşılığında, başka yeteneklerimizden vazgeçmemiz gibi bir şart olursa o zaman başka alternatifleri aramaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

WASHİNGTON-TAHRAN GERİLİMİ: ‘Ateşle oynamak’ dediğimiz tabir tam da burada devre giriyor. Bu ateşle oynamak. Yani ateşle oynadığınız zaman o ateş her an yangına dönüşebilir. Kontrol altına alınamayabilir. Burada bir riskle karşı karşıyayız. Bu kontrol altına alınmamazlık meselesi bir tehdit olarak karşımızda duruyor. Türkiye bölgesel ortaklarla da Amerikalılarla da görüşüyor. Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Ama şu an itibariyle durum iyi değil. Yani daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz.

SURİYE’NİN YANLIŞI: Suriye ile ilgili görüşmelerimizde handikaplarımız oluyor. Suriye tek başına karar alamıyor. Yaşamsal destek veren ortaklarıyla hareket etmesi gerekiyor. İran, Rusya ve Suriye’nin ortaklığı var. Hamlelerimizi yaparken bunları gözetiyoruz. Suriye’nin ön koşul koyarak Türkiye ile müzakere yapması çok yanlış. Bu yanlış bir usül.