Gündem Dünyadan Türkiye'ye deprem için destek ekipleri geliyor

Dünyadan Türkiye'ye deprem için destek ekipleri geliyor

06.02.2023 - 19:05 | Son Güncellenme:

Avusturya, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’ye 84 kişilik arama-kurtarma ekibi göndereceklerini açıkladı. Fransa ise Türkiye’ye 139 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderecek.

Dünyadan Türkiyeye deprem için destek ekipleri geliyor

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’ye bir ülke daha yardım gönderme kararı aldı. Avusturya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, yarından itibaren deprem bölgelerindeki operasyonları desteklemek amacıyla Türkiye’ye Afet Yardım Birimi'nden 84 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderileceği ifade edilerek, yardım kuruluşlarını sahadaki çalışmalarının desteklenmesi için ise 3 milyon euro maddi destek sağlanacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer yaptığı açıklamada, depremin ardından Avusturya'nın "hızlı insani yardım sağlayacağını" belirterek, “Depremlerin ardından bugün Türkiye ve Suriye'den bize ulaşan korkunç fotoğraflar, ağır hasar ve çok sayıda can kaybı olduğunu gösteriyor. Düşüncelerimiz ve en derin sempatimiz kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor durumda Türkiye ve Suriye halkının yanındayız" dedi.

Avusturya’dan gelecek olan ekibin yaklaşık 10 gün boyunca sahadaki ekiplere destek olması planlanıyor.

Fransa, Türkiye’ye 139 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderecek

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Fransa’da harekete geçti. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yaptığı açıklamada, depremlerin ardından Türkiye’ye 139 kişilik arama-kurtarma ekibi göndereceklerini belirterek, ekibin bu akşam Türkiye’ye hareket edeceklerini ifade etti. Darmanin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatıyla söz konusu ekibin "AB Sivil Koruma Mekanizması"nın parçası olarak Türkiye’ye gönderildiğini belirterek, "Fransa, Türkiye ile tam dayanışma içindedir" dedi.

Haberin Devamı

Dünyadan Türkiyeye deprem için destek ekipleri geliyor

Azerbaycan'dan 400 kişilik arama kurtarma ekibi

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde etkili olan depremin ardından, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla ilk etapta 400 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi çalışmalara destek olmak için afet bölgesine geldi.

Azerbaycan, Türkiye’ye yarın iki uçak ile yardım gönderecek

Azerbaycan, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’ye yardımlarını sürdürüyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı ile Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı tarafından yarın Türkiye’ye iki uçak dolusu yardım gönderileceği belirtildi. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, uçaklardan birinde Olağanüstü Haller Bakanlığı'na ait her türlü tıbbi malzeme ve teçhizatla donatılmış seyyar sahra hastanesi olduğu aktarılarak, hastanenin 4 fonksiyonel birim, kabul, laboratuvar, cerrahi ve yoğun bakım üniteleri ile 3 yardımcı konteyner ve 3 hava dolu modülden oluştuğu, ağır yaralı ve hastaların muayene, ameliyat ve tedavisi için uygun biçimde tasarlandığı kaydedildi. Mobil sahra hastanesinde Olağanüstü Haller Bakanlığı'na bağlı profesyonel sağlık personelinin görev yapacağı ve hastanenin gerekli tüm ilaç ve malzemelerle donatıldığı belirtildi. Açıklamada, ikinci uçakla ise depremzedelerin barınması için çadır, yatak, ısıtıcı ve diğer ekipmanlar gönderileceği aktarıldı.

Haberin Devamı

Arnavutluk’tan Türkiye’ye arama-kurtarma ekibi desteği

Arnavutluk, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından aralarında sağlık ve arama-kurtarma personeli bulunan 7 araç ve 53 kişiden oluşan ekibi Türkiye’ye gönderdi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Arnavutluk, Türkiye’ye arama-kurtarma ekibi gönderdi. Arnavutluk Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Arnavutluk Savunma Bakanlığı ve Ulusal Sivil Savunma Ajansından aralarında sağlık ve arama-kurtarma personeli bulunan 7 araç ve 53 kişiden oluşan ekibin Türkiye’ye gönderildiği ifade edildi. Ekibi Türkiye’ye gönderilmeden önce düzenlenen törende konuşan Savunma Bakanı Niko Peleshi, Türkiye’nin acısını paylaştıklarını dile getirerek, Arnavutluk’un her zaman ve özellikle de 26 Kasım 2019 tarihinde meydana gelen depremde Türkiye’nin Arnavutluk’un yanında olduğuna vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Dünyadan Türkiyeye deprem için destek ekipleri geliyor

“Her zaman ve her konuda yanımızda oldular”

Peleshi, “Türkiye bizim için önemli ve dost bir ülke. Her zaman ve her konuda yanımızda oldular. Bundan dolayı bu bir bize verilen yardımların bir nişanesi olarak yardım iadesi yapıyoruz. Ancak başka bir ülkenin başına böyle bir felaket gelirse de biz küçük bir ülke olarak elimizden geleni yapacağız ve bütün imkanları seferber edeceğiz. Çünkü biz acil yardım ve yardımlaşma konusunda artık AB Sivil Koruma Mekanizması içerisindeyiz. Böyle bir mekanizmanın içerisinde sadece yardım alan taraf değil veren taraf da olacağız. Orada vereceğiniz katkılarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Arnavutluk hükümeti adına size minnettarız ve sağ salim dönmenizi temenni ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Rama’dan başsağlığı mesajı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise erken saatlerde yaptığı açıklamada, “Bu sabah Türkiye ve Suriye’nin bazı bölgelerini vuran yıkıcı depremle ilgili haberler bizi derinden üzdü. Hayatını kaybeden çok sayıda aileye başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dayanışma çerçevesinde arama kurtarma misyonu yürütecek ekibimiz bugün yola çıkacak” demişti.

Özbekistan'dan 100 kişilik arama kurtarma timi geliyor

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in talimatıyla Türkiye’ye insani yardım, özel ekipman ve 100 kişilik arama kurtarma timi gönderileceği açıklandı.

Dünyadan Türkiyeye deprem için destek ekipleri geliyor

Irak’tan Türkiye ve Suriye’ye deprem yardımı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Irak, Türkiye ve Suriye’ye arama-kurtarma ekipleri ve insani yardım gönderileceğini açıkladı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de sabah saatlerinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden ve yaralılar için duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Sudani, depremden etkilenenlere yardım eli uzatmak ve katkıda bulunmak için Türkiye’ye acilen sivil savunma ekipleri, tıbbi malzemeler, ilk yardım, barınma malzemeleri, gıda ve yakıt gönderilmesine karar verildiğini ifade etti.

Irak Sanayii Bakanı Halir Bettal ise, Türkiye ile Suriye’deki depremzedelere yardım etmek amacıyla Samarra'daki İlaç ve Tıbbi Müstahzarlar Genel Şirketi’nden 100 milyon Irak dinarı (60 bin dolar) değerinde ilaç yardımı yapılacağını duyurdu.

Dünyadan Türkiyeye deprem için destek ekipleri geliyor

İsrail’den ‘Zeytin Dalları’ insani yardım ekibi yola çıkıyor

İsrail Savunma Kuvvetleri, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı'ndan oluşan ‘Zeytin Dalları’ ortak insani yardım ekibinin, bu akşam İsrail'den Türkiye'nin depremzede bölgelerine doğru yola çıkacağı belirtildi.

Açıklamada “Ekip, bu akşam İsrail Hava Kuvvetleri uçaklarıyla Nevatim Hava Kuvvetleri Üssü'nden yola çıkacak. Ekibin arama kurtarma görevine hemen başlaması bekleniyor. Öncü ekip bu öğleden sonra erken saatlerde Türkiye'ye hareket etmişti” denildi.

İsrail'den ekipler gelmeye devam ediyor

İsrail destek ekipleri deprem bölgesine yardım ulaştırmak için Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Büyükelçi David Saranga sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yıkıcı depremlerin mağdurlarına yardım etmek için İsrail insani yardım heyetiyle Türkiye'ye gitmek üzereyiz. Amacımız bu zor dönemde Türk halkına yardımcı olmak ve mağdurlara tıbbi ve insani yardım sağlamak ve gerekli her türlü desteği sunmaktır. Hayat kurtarmak ve bu trajedinin ardından acı çeken kurbanlara ve ailelerine yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerine yer verdi.

Meksika’dan Türkiye ve Suriye’ye yardım

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yaşanan deprem felaketi nedeniyle Türkiye ve Suriye’ye yardım gönderileceğini açıkladı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’ye yardım gönderileceğini açıkladı. Türkiye ve Suriye’yi vuran depremler nedeniyle üzüntü duyduğunu ifade eden Obrador, Meksika’nın her iki ülkeye de yardım ekipleri göndereceğini bildirdi. Türkiye’de birkaç saat arayla biri 7.7, diğeri 7.6 olmak üzere iki büyük deprem meydana geldiğini ve hem Türkiye hem de Suriye’de en az 2 bin kişinin hayatını kaybettiğine, binlerce insanın ise yaralandığına değinen Obrador, Türkiye ve Suriye halklarıyla dayanışma içerisinde olduklarını aktardı.

Yardım organize edilmesi için talimat verdi

Ülkesinde enkaz altında mahsur kalanları kurtarma konusunda uzman ekiplerin bulunduğunu açıklayan Obrador, Meksika Ulusal Savunma Bakanlığı (SEDENA) ve Deniz Kuvvetleri Bakanlığı'na (SEMAR) Türkiye ve Suriye’ye gönderilecek yardımın organize edilmesi için talimat verdiğini belirtti. Obrador, yardımın en kısa sürede gönderilebilmesi için organizasyona bugün bir an önce başlanacağını ifade ederek, ülkede organizasyona katılmak isteyen diğer kuruluşlara da davette bulundu.

Meksika Dışişleri Bakanlığı’ndan Türk halkına başsağlığı

Meksika Dışişleri Bakanlığı ise resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mesajda, Türkiye’nin güneyinde meydana gelen depremin yol açtığı hasar ve talihsiz can kayıpları için Türk halkına başsağlığı dileyerek, bu zor zamanda dayanışma içerisinde olduklarını ifade etti.

Çek arama-kurtarma ekibi Çekya’dan Türkiye’ye hareket etti

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Çekya tarafından Türkiye’ye gönderileceği açıklanan 68 kişilik arama-kurtarma ekibi, gönüllü 1 Türk vatandaşının daha eklenmesi ile 69 kişi olarak Türkiye’ye hareket etti. 35 kişiden oluşan ilk ekip yerel saatle 18.15’de Ostrava Leos Janacek Havaalanı’ndan, 34 kişiden oluşan ikinci ekip ise yerel saatle 19.00’da Prag Vaclav Havel Havaalanı’ndan hareket etti. Ekipler uçakla direkt olarak Adana’ya gidecek.

Başkent Prag’dan hareket eden ekibi Prag Türk Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Banu Malaman ve diğer yetkililer havaalanında yolcu etti.

AFAD ile koordineli çalışacaklar

Çekya’dan giden 68 kişilik arama-kurtarma ekibi, AFAD ile koordineli bir şekilde önce Adana’ya, ardından da AFAD’ın belirleyeceği bölgelere giderek çalışacak. Çek ekibin Türkiye’de en az 5 gün kalacağı, gerek duyulması halinde ise bu sürenin uzatılacağı ifade edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Çekya İtfaiyesi Şefi Jiri Kubes, “Adana’ya gidiyoruz. O bölgede açık tek havaalanı. Yaklaşık 70 kişiyiz. Diğer yarısı ise Ostrava’dan hareket edecek. Biz yerel afet yönetiminin emrinde çalışacağız. 5 gün orada olacağız. İhtiyaç olursa daha fazla kalabiliriz. Bizim için sorun değil. 1999 depreminde Türkiye’de çalışmış 2 kişi ekibimizde. Geçen sene ise Beyrut’ta çalışmıştık” dedi.

Dünyadan Türkiyeye deprem için destek ekipleri geliyor

Bulgaristan'dan 59 kişilik arama kurtarma ekibi araçlarıyla ülkeye giriş yaptı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6'lık depremler sonrası, Bulgaristan'dan 19 kurtarma aracıyla yola çıkan 59 kişilik ekip, Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı. Deprem bölgesinde arama çalışmalarına katılacak olan Bulgaristan arama kurtarma ekibi sorumlusu Kaloyan Donçev, "Biz, sizinle komşuyuz ve sizin yaşadığınız her kötü şey bizi çok ciddi derinden etkiliyor. Sizin Türkiye’de çok fazla hazırlığınız olduğunu biliyorum ve gereken her şeyi yapıyorsunuz. Fakat biz komşu olarak göz yumamazdık" dedi.

Kahramanmaraş merkezli bu sabaha karşı meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve öğleden sonra gerçekleşen 7.6'lık depreme yurt içi ve yurt dışından yardımlar gelmeye devam ediyor. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, kaza kırım, ambulans, itfaiye ve arazi aracı olmak üzere 19 araç ile 59 kurtarma ekibini, deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gönderdi. Bulgaristan'ın Plovdiv ilinden karayoluyla hareket eden ekip, saat 21.00 sıralarında Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı. Heyeti sınır kapısında Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık ve beraberindeki heyet karşıladı.

'KOMŞU OLARAK GÖZ YUMAMAZDIK'

Burada gazetecilere açıklama yapan Bulgaristan arama kurtarma ekibi sorumlusu Kaloyan Donçev, Türkiye ile Bulgaristan'ın kardeş ülkeler olduğunu söyledi. Depremde hayatını kaybedenlere baş sağlığı dileyen Donçev, "Öncelikle baş sağlığı dilemek istiyorum. Bütün vefat eden insanların akrabalarının başları sağ olsun. Biz bu duruma gerçekten çok üzüldük. Biz, sizinle komşuyuz ve sizin yaşadığınız her kötü şey bizi çok ciddi derinden etkiliyor. Sizin Türkiye’de çok fazla hazırlığınız olduğunu biliyorum ve gereken her şeyi yapıyorsunuz. Fakat biz komşu olarak göz yumamazdık. Biz de bu yardıma katılmak istedik. 50 tane özellikle eğitim almış, depremlerde kurtarıcı olarak görev almış kişi ile toplam 59 kişiyiz. Aynı zamanda araçlarımızla geldik. Yanımızda, enkaz altında kalan kişileri bulabilmek için özel teknolojimizi de getiriyoruz. Karayolu ile gideceğiz. Adana’ya uçakla giden özel ekipler de oldu. Şu anda oradalar" diye konuştu.

Ekip Kapıkule Sınır Kapısı'nda yurda giriş yaparak, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Malatya ve Gaziantep gibi depremden etkilenen bölgelerde görev almak üzere yola çıktı.

ABD’den Türkiye'ye 158 kişilik arama-kurtarma ekibi

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD’nin Türkiye’de meydana gelen deprem sonrası devam eden arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla 79’ar kişiden oluşan 2 ekip göndereceğini açıkladı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından ABD, 158 kişilik arama-kurtarma ekibinin Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby yaptığı açıklamada, Türkiye’de devam eden arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla 79’ar kişiden oluşan 2 ekip göndereceğini aktardı.

Kirby, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Savunma Bakanlığının (Pentagon) Türkiye ile ek yardımlar konusunda temas halinde olduğunu aktardı.

Almanya’dan 41 kişilik arama kurtarma ekibi Türkiye’ye hareket etti

Alman arama kurtarma ekibi, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’ye doğru yola çıktı. Almanya'nın Köln kentinden yola çıkan 41 kişi ve 7 köpekten oluşan ekip, Köln-Bonn Havalimanı'ndan özel uçakla Gaziantep'e hareket etti. Uluslararası arama kurtarma ekibi International Search and Rescue (ISAR) yetkilileri yaptıkları açıklamada, Türkiye'de yetkililerle istişarelerde bulunduklarını ve en kısa zamanda kurtarma çalışmalarına katılacaklarını belirttiler.

Enkaz altındaki insanları bulmak için kurtarma köpeklerinin yanı sıra dinleme cihazı, bioradar, özel kameralar gibi cihazlarla çalışan ekip, Türkiye'de ilk etapta 14 gün kalmayı planlıyor.

Filistin, Türkiye ve Suriye’ye arama kurtarma ve sağlık ekibi gönderecek

Filistin, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından devam eden arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla Türkiye ve Suriye’ye arama kurtarma ve sağlık ekibi gönderileceğini açıkladı. Filistin Başbakanı Muhammed İbrahim Iştiyye yaptığı açıklamada, “Suriye ve Türkiye ile birlikte, etkilenen bölgelere erişimi kolaylaştırmak ve depremzedelere yardım sağlamak için kurtarma ekipleri için gerekli düzenlemeler yapıldı" dedi.