Gündem AYM’den Çetin Doğan kararı: Yeniden yargılama ve manevi tazminat

AYM’den Çetin Doğan kararı: Yeniden yargılama ve manevi tazminat

04.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), kapatılan Taraf gazetesinde 2010’da çıkan, “Balyoz Darbe Planı” ile ilgili haberler üzerine açtığı tazminat davası reddedilen emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın başvurusunda ihlal kararı verdi. Yüksek Mahkeme, yeniden yargılama yapılması ve Doğan’a 8 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM’den Çetin Doğan kararı: Yeniden yargılama ve manevi tazminat

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Balyoz kumpasında hedef alınan isimlerden biriydi. FETÖ’cü Mehmet Baransu imzasıyla Taraf gazetesinde çıkan haberlerde, “Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan cuntasının 2003’teki darbe planlarını Taraf ele geçirdi. Doğan cuntası darbeye direnebilecek 200 bin kişiyi Şükrü Saracoğlu ve Burhan Felek statları ile Ümraniye Netaş tesislerine doldurmayı planlamış” ifadeleri yer almıştı.

Haberin Devamı

Doğan, “gerçek dışı suçlamalar içeren yayınlar ile başta kendisi olmak üzere birçok emekli ve muvazzaf askerin toplum önünde küçük düşmelerinin amaçlandığı, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu” iddiasıyla gazete ile gazetenin genel yayın yönetmeni ve yönetmen yardımcısı ile eser sahipleri aleyhine tazminat davası açtı. Kadıköy 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 2012’de davanın reddine karar verdi. Temyiz üzerine bu karar, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nce onandı. Karar düzeltme talebinin de Daire tarafından reddedilmesi üzerine Doğan, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, Doğan’ın, şeref ve itibar hakkının ihlal edildiğine, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti. AYM, Çetin Doğan’a 8 bin lira manevi tazminat ödenmesini de kararlaştırdı. Kararda, haberlerin kaynağı olduğu iddia edilen belgelerin tamamının dijital deliller olduğu belirtildi.