Gündem AYM töreninde ‘sessiz’ gerilim

AYM töreninde ‘sessiz’ gerilim

26.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 61. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni’nde, Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında soğuk rüzgarlar esti.

AYM töreninde ‘sessiz’ gerilim

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın sağında ve solundaki koltuklarda oturan iki lider arasında herhangi bir selamlaşma ve tokalaşma olmadı. Törenin düzenlendiği Yüce Divan Salonu’na ilk gelen Kılıçdaroğlu oldu. Erdoğan ise salona girdikten sonra AYM üyelerini selamlayıp, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek, AK Parti Meclis Grup Başkanı İsmet Yılmaz ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ile tokalaştı ancak bir koltuk ötedeki Kılıçdaroğlu’nu görmezden gelerek yerine oturdu.  Erdoğan, AYM Başkanı’nın sağında, Kılıçdaroğlu ise solundaki koltukta oturdu. Ancak iki lider arasında herhangi bir selamlaşma ve tokalaşma olmadı.

Haberin Devamı

AYM töreninde ‘sessiz’ gerilim

‘Cumhuriyetin geleceği yargı bağımsızlığına bağlı’

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa’daki “kuvvetler ayrılığı” ilkesinin önemine işaret ederek özetle şunları vurguladı: “Cumhuriyetin, demokratik bir hukuk devleti olarak yoluna devam etmesi iki temel şarta bağlıdır. Öncelikli bizden farklı düşünen ve yaşayanlarla sağlıklı bir ilişki kurmak durumundayız. ‘Öteki’ olarak gördüklerimizin ontolojik varlığını kabul etmedikçe bu sağlıklı ilişkiyi kurma imkânı da yoktur. Kendimize hak gördüğümüzü ötekine de hak görerek, adaleti ve özgürlüğü sadece kendimiz için değil başkaları için de isteyerek, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın iklimini hep birlikte oluşturmak zorundayız. Diğer yandan demokratik cumhuriyetin geleceği hukuksal ve siyasal düzlemde kuvvetler ayrılığı ilkesinin ve bu kapsamda yargı bağımsızlığının tam manasıyla hayata geçirilmesine bağlıdır.” Arslan, “AYM’ye ve mensuplarına yapılan ağır saldırılar toplumun yargıya güvenini sarsarak en fazla demokratik hukuk devletine ve onu korumakla görevli olan yargıya zarar vermektedir” dedi.