Gündem AYT Fizik’te bir soru hatalı iddiası

AYT Fizik’te bir soru hatalı iddiası

22.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) Fizik’te yer alan bir sorunun hatalı olduğuna yönelik iddialar var.

AYT Fizik’te bir soru hatalı iddiası

Ozan Ömer Kadüker - İTÜ Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. M. Cem Güçlü, Fizik’te bir sorunun hatalı olduğunu belirterek, “Soru şöyle: Temel parçacıklar ve bunlar arasındaki etkileşimleri açıklayan standart modelin öngördüğü ve keşfedilen son parçacık Higgs bozonudur. Higgs bozonu ile etkileşen parçacıkların kütle kazandığı öngörülmektedir. Bu modele göre; I. foton, II. elektron, III. yukarı kuark parçacıklarından hangileri Higgs bozonu ile etkileşir?” dedi. Güçlü, sorudaki hata için “Parçacıklar Higgs bozonu ile etkileşerek değil Higgs alanı ile etkileşerek kütle kazanırlar. Higgs bozonu yerine Higgs alanı ifadesi yazılmalıdır, iki ifade arasındaki fark çok büyük” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bu haliyle sorun yok’

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ise sorunun doğru olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Higgs alanına aracılık eden parçacık Higgs bozonudur. Fermiyonlar ve W - Z bozonları Higgs bozonu aracılığıyla Higgs alanı ile etkileşerek kütle kazanır. Kütleyi Higgs alanı oluşturur. Etkileşimi Higgs bozonu sağlar. Higgs bozonu ile etkileşen parçacıklar sorulduğundan hata yok. ‘Parçaçıklardan hangilerine Higgs bozonu kütle kazandırır’ şeklinde olsaydı hatalı olurdu.”