Gündem Ayva reçeli nasıl yapılır?

Ayva reçeli nasıl yapılır?

29.04.2018 - 12:26 | Son Güncellenme:

Ayva reçeli kendine has nefis kokusu ve pişirdikten sonra aldığı kırmızı rengi ile sofralarınızı süsleyecek. İçerdiği bolca A, C ve B6 vitaminleriyle bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve sizi hastalıklara karşı koruyacak ... Kaymak ve sütlü tatlılarla uyumuyla reçellerin bir numarası ayva reçelinin yapılışına bakalım.

Ayva reçeli nasıl yapılır

1 büyük - 2 küçük kavanoz ayva reçeli için gerekli malzemeler:

Haberin Devamı
  • 3 adet orta ya da büyük boy sulu ayva
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 3-4 adet karanfil
  • 4 adet ayva çekirdeği
  • 2 su bardağı temiz içme su
  • 1 adet çubuk tarçın (isteğe göre)

Ayva reçelinin yapılışı:

  1. Ayva reçeli için aldığınız ayvaları bol suda yıkayın. Ayvaları ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini sakın çöpe atmayın ve bir kenara ayırın. Ardından ayvaları soyup küp küp doğradıktan sonra derin bir tencerenin içine koyun.
  2. Ayvaların kararmasını önlemek için tencereye koyduktan hemen sonra meyvenin üzerini örtecek kadar temiz içme suyunu tencereye ilave edin.
  3. Orta ateşte 10 dakika pişirdikten sonra şekeri ve balı da ayvaların üzerine ekleyin. Tencereye ayva çekirdeklerini, karanfilleri ve tercihinize göre çubuk tarçını da ekledikten sonra toz şeker tamamen eriyene kadar reçeli sürekli karıştırın.
  4. Toz şeker eridikten sonra ayva reçelinin üstünde köpükler oluşmaya başlayabilir, bu köpüklerin herhangi bir zararı yoktur ancak reçelde kıvam bütünlüğünü korumak için temiz tahta bir kaşık yardımıyla köpükleri sıyırıp atın. Reçelinizi, ayvalar yumuşayıp şerbetinin rengi kırmızı bir tona dönünceye kadar orta ateşte ortalama 90-100 dakika arasında pişirin.
  5. Pişirme işleminden sonra 1 yemek kaşığı limon suyunu da ekleyip reçeli son bir kez karıştırın ve ocağın altını kapatın. Tarifin püf noktası limon suyunu ayva reçeli piştikten sonra eklemektir. Reçelin pişip pişmediğinden emin olmak için bir çatal yardımı ile ayvaların kıvamına bakabilirsiniz, ayrıca reçelin şerbeti de piştiği zaman koyu bir kıvam alacaktır ve rengi koyu kırmızıya dönecektir.
  6. Reçeli yaklaşık 5-10 dakika dinlendirdikten sonra henüz ılık haldeyken kavanoza doldurup, ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin.
  7. Ayva reçelini bir gece boyunca soğuması için bırakın. Kavanozları serin, kuru ve rutubetsiz bir yerde veya buzdolabında saklayabilirsiniz.

Ayva reçeli piştikten sonra dilerseniz kaymak ve sütlü tatlıların yanında servis edebilirsiniz. Ayrıca kızarmış ekmekle birlikte kahvaltı sofrasında da ayva reçeli vazgeçilmez bir lezzete dönüşecek. Afiyet olsun.