Gündem Baharın müjdecisi festivaller

Baharın müjdecisi festivaller

17.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Seyahat etmek ve eğlenmek için hep bir bahane var. Festivaller, bu ikisini bir arada sunuyor. Adana’da Portakal Çiçeği, Urla’da Enginar, Edirne’de Kakava, Alaçatı’da Ot… Güneşin yüzünü göstermesiyle kendini doğaya ve eğlenceye bırakmak isteyenler için festival mevsimi başladı

Baharın müjdecisi festivaller

Festivaller, ülkelerin geleneklerini yaşatırken, halkların da bir araya gelip eğlenmesine olanak sağlıyor. Son yıllarda Türkiye’de de neredeyse her ilçe, öne çıkan bir özelliğiyle ilgili festival düzenliyor. Urla’da Enginar, Manisa’da Mesir Macunu, Datça’da Badem Çiçeği, Çeşme’de Ot festivallerinde lezzetseverler buluşurken, müzik ve dans dolu etkinlik isteyenler Edirne’de Hıdırellez ve Kakava, Zeytinli’de Rock, Marmaris’te Yeni Yıl festivallerini tercih ediyor.

Haberin Devamı

Marmaris Yeni Yıl ile Datça Badem Çiçeği festivalleri, büyük bir coşkuyla bitti. Ancak onların dışında, pek çok şehirde, önümüzdeki aylarda, birbirinden eğlenceli festivaller düzenlenecek. Onlardan birkaçını sizler için derledik. Eğer katılmayı düşünüyorsanız, programınızı şimdiden yapın, çünkü festival döneminde, bu bölgeler için otel, uçak ve otobüslerde yer bulmakta zorlanabilirsiniz.

En sağlıklı festival

Yunan Tanrısı Zeus’un aşık olduğu kadın ‘Cynara’dan ismini alan Enginar, yapraklarının arasında sakladığı kalbiyle ziyaretçileri Urla’ya davet ediyor. Urla’ya özgü erkenci, yaprakları düz ve fazla sıkı olmayan ‘Sakız Enginar’ın mor çiçeklerini gör için nisanı beklemeniz gerekiyor. Bu yıl 26-28 Nisan’da yapılması planlanan Uluslararası Urla Festivali’nde Türkiye’nin önde gelen gastronomi uzmanları ve aşçıları gezginlerle buluşturuluyor, enginar konulu mutfak atölyeleri düzenleniyor.

Haberin Devamı

Çiçek kokuları eşliğinde

Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, her yıl binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşiyor. Bu yıl etkinliklerin 3 Nisan’da başlayacağı karnavalın kortej açılışı ise 6 Nisan. Portakal çiçeği kokuları eşliğinde yapılan karnavalda sokak şovları, sanatsal performanslar, açıkhava konserleri, şehir turları, yarışmalar gibi birbirinden keyifli etkinlikler düzenleniyor.

Baharın müjdecisi festivaller
Ot deyip geçmeyin

Bodrum, 9-10 Mart tarihleri arasında 2. Acı Ot Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Bodrum’un denizi, koyları, sanatsal ve kültürel yüzü ve muhteşem doğa manzarasının yanı sıra mutfağının yöresel lezzetlerini keşfetmek isteyenlerin katılımına açık olan festivalde buluşma alanı Ortakent-Köyiçi. Bu festivalde katılımcıları, Bodrum ve çevresinin lezzetli ve şifalı yöresel otları ve bitkileri, doğal ürünlerle yapılmış yemek tarifleri, kültürel aktiviteler ve eğlenceler bekliyor.

Çeşme Alaçatı ise her yıl Ege’nin otlarına hakkını veren bir festivale ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 5-7 Nisan tarihlerinde, 10.’su düzenlenecek festival kapsamında otları tanıma ve toplama gezilerinden yemek atölyelerine, yarışmalardan konserlere kadar birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Alaçatı’da lezzetseverleri ağırlayan festivallerden biri de Tasting Alaçatı. Bölgenin özel mekanlarında gerçekleştirilen festivalde gurme lezzetlerden sanata zengin bir program sunuluyor. 26-28 Nisan’da yapılacak festival, Alaçatı’nın tadını doyasıya çıkarmak isteyenlere hitap ediyor.

Müziğe doyacaklar

Türkiye’nin en önemli festivallerinden Zeytinli Rock Festivali, bu yıl 28 Ağustos -1 Eylül tarihlerinde Edremit Akçay Sahili’nde düzenlenecek. Geçen yıl Selda Bağcan’dan Teoman’a onlarca ünlü ismin yer aldığı festivalin bu yılki programı henüz belli değil.

Trakya bölgesinin ilk müzik festivali olan Trakya Fest’te ise katılımcılar, gündüz Saros Körfezi’nin akşam ise müziğin keyfini çıkaracak. Festivalde Edis, Ezhel, Feridun Düzağacaç, Gaye Su Akyol başta olmak üzere birçok sanatçı sahne alacak. Mavikum’da gerçekleştirilecek festivalin tarihi 18-21 Temmuz.

Hıdırellez’in adresi Edirne

Hıdırellez, Orta Asya, Orta Doğu ve Anadolu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri. Dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilen Hıdırellez’in Romanlardaki yansıması ise Kakava. Büyük hazırlıklar yapılarak beklenen bu güne özel Edirne’de her yılın 5-6 Mayıs tarihlerinde Hıdrellez ve Kakava Festivali düzenleniyor. Festival kapsamında konser, yarışma, dans gösterileri eşliğinde bahara merhaba deniliyor. Bereketin artması, güzelliklerin paylaşılması arzusunu simgeleyen Kakava Ateşi’nin yakılmasıyla ise festivalde renkli kareler ortaya çıkıyor.