Gündem Bakan Tekin: Türkçe ortalaması 70 olmayan öğrenci sınıf geçemeyecek

Bakan Tekin: Türkçe ortalaması 70 olmayan öğrenci sınıf geçemeyecek

23.09.2023 - 09:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğrenci ve velilerin merakla beklediği yeni döneme ilişkin bilgiler verdi.

Bakan Tekin: Türkçe ortalaması 70 olmayan öğrenci sınıf geçemeyecek

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, temel eğitim yönetmeliğinin detaylarını açıkladı. Bakan Yusuf Tekin, bir televizyon kanalında, temel eğitim yönetmeliğinin detaylarına ilişkin açıklama yaptı. Tekin, sınıf geçmede yeni düzenlemeyi anlattı.

Haberin Devamı

TÜRKÇEDEN 70 ALMA ZORUNLULUĞU

Tekin, "Belli derslerin ortalamanın üstünde olması gerekiyor. Temel eğitim yönetmeliğimizde Türkçeden 70 alma zorunluluğu getirdik. Daha yönetmeliği yayınlamadık. Önümüzdeki hafta çıkacak. 70 ortalamayı tutturamayan geçemeyecek" dedi.

AÇIK LİSE SINAVLARI YÜZ YÜZE OLACAK

Bakan Tekin, açık liselerdeki yeni düzenleme sonrasında gelinen son durumu da paylaştı. Sınavların online değil yüz yüze yapılacağını hatırlattı:

"Açık lise ile ilgili uygulamaya baktık. An itibariyle bizim tanımladığımız meşru gerekçeler, sebeplerle açık liseye kayıt yaptıran öğrenci sayısı çok azalmış durumda. Yaklaşık 10 bin kayıt yaptıran öğrenci var. Aldığımız tedbirin kamuoyunda pozitif karşılık bulduğunu ve doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor. Bu yıl açık lise sınavları da yüz yüze olacak."

Haberin Devamı

"BÜTÇE KANUNU GEÇMEDEN RAKAMLAR BELLİ OLURSA ATAMA SÜRECİNİ BAŞLATIRIZ"

Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin de "Benim arzum, isteğim şuydu. Bütçe kanunu geçmeden rakamlar belli olursa atama sürecini başlatırız. 3 ay içerisinde yeni eğitim yılı başlarken arkadaşlarımızı başlatırız diye düşünmüştüm bunu da açıklamıştım. Bunu da ilgili bakanlarla paylaşacağız" bilgisini verdi.

'KARİYER BASAMAKLARI SINAVI' İÇİN DÜZENLEME

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'Kariyer Basamakları Sınavı'na ilişkin de mesajlar verdi. Tekin, "Bu konuda nihai çözüm için Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gerekçeli kararını bekliyoruz. Ancak kısa vadeli önümüzdeki sınav için küçük bir düzenleme planlıyoruz" dedi.

Bakan Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Öğretmenler Odası' sohbetlerinin en önemli konularından birisinin kariyer basamakları olduğunu belirtti. Bakan Tekin, bu konuda nihai çözüm için AYM'nin gerekçeli kararını beklediklerini kaydederek, "Ancak kısa vadeli önümüzdeki sınav için küçük bir düzenleme planlıyoruz. Eğer daha önceki gibi test sınavı yaparsak, bu sınavın bir mali yükü var. Ayrıca en az 10 yıllık bir öğretmenin bir test sınavı ile değerlendirilmesini de doğru bulmuyorum. O yüzden bu konuda hazırladığımız bir formülü önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız. Hem kanundaki sınav zorunluluğunu aşacak, hem sınav ücreti sıkıntısını ortadan kaldıracak ve hem de genel politikalarımızla uyumlu hızlı çözüm üretmiş olacağız. Böylece öğretmenler odası sohbetlerimizden bir talebi daha hayata geçirmiş olacağız" dedi.