Gündem Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türk'te açıkladı! Erdoğan telefonda ne söyledi?

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türk'te açıkladı! Erdoğan telefonda ne söyledi?

28.02.2024 - 20:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya CNN Türk'te gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, "9 ayda çetelere 1024 operasyon yaptık. 378 organize suç örgütü çökertildi." ifadelerini kullandı. Yerlikaya operasyonlarda el konulan mal varlığını değerini de açıkladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’nin huzur ve güvenliğine dair gerçekleştirilen bütün çalışmaları Tarafsız Bölge’de açıkladı. FETÖ, PKK, DEAŞ’la mücadelede son durum... Organize suç örgütlerine yapılan operasyonlar... Asayiş çalışmalarındaki son veriler ve düzensiz göçe karşı yeni uygulamalar… İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında merak edilen soruları yanıtladı. Yerlikaya'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Ben 33 yıldır bu meslekteydim. 22 yaşında kaymakam adayı olarak İçişleri'ne girdim. Şırnak, Ağrı, Gaziantap ve sonunda da İstanbul valiliği yaptım. Türkiye'nin her yerini gezdim. Konyalıyım. Konyalı olmanın verdiği bir iletişim tarzı da var. Yaptığım işi seviyorum. Lisede arkadaşlarım benim kaymakam olmak istediğimi bilirlerdi.

Haberin Devamı

"Ben 33 yıl bu ailede bir evlat olarak hizmet verdim. Tehditlere alışkınız"

Vatandaş kendisine üstten bakanı, kibirli olanı sevmez. Kibri kırmayla ilgili inandığımız bir şey var. İnsan hakları dedik, hukuk dedik. Mesai arkadaşlarımla çalışırken, aziz milletimizin hizmetinde bulunurken, birileri kendinde suç işlemeyi ayrıcalık görüyor 'bana bir şey olmaz' diyorsa kusura bakmasın. Biz devletten milletten daha büyük bir güç görmüyoruz. Kararlılıkla, cesaretle üstüne gidiyoruz. Ben 33 yıl bu ailede bir evlat olarak hizmet verdim. 600 bin kişilik bir ailem var. Tehditlere alışkınız.

"Vatandaşlar dua ediyor"

Erzurum'a gittik. Karşılama kalabalık. Bir kahvede çay içtik. Bir amcamızın yanına gittim oturdum. Dedi ki İçişleri Bakanı sen misin? Evet dedim. Ben sana her sabah dua ediyorum, kötülerle mücadele ediyorsun. Dedim ben tek başıma yapmıyorum ki. Sonra dedi En çok ona ediyorum dedi Sayın Cumhurbaşkanımız için. Vatandaşın gönlünde bu mücadelenin yer aldığını gördüm. Türkiye'nin her yerinde insanlarımız huzur istiyor. Anadolu'da bir dua var. 'Allah huzurdan ayırmasın' diye. İlk geldiğimizde biz dedik ki mottomuz ne olsun: Türkiye'nin huzuru.

Haberin Devamı

Gece gündüz demeden her yerde varız. Kara vatan, mavi vatan, siber vatan her yerdeyiz. Ceza kanununa kimse kara vatanda da mavi vatanda da siber vatanda da girmesin, karşılarında bizi bulurlar.

81 vilayette çalışıyoruz. Valilik çok onurlu bir meslek. Ama İçişleri çok büyük bir teşkilat. Kadim bir bakanlık. Güçlü kurumsal bir yapısı var ve işi çok. Adaptasyon ile ilgili hiçbir sorunumuz olmadı. Herkesin bir çalışma tarzı var doğası gereği. Kim vatandaşlarımıza yan bakıyorsa, hukuğun bize vermiş olduğu güç ile ona geçit yok.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

"Çok güçlü bir istihbarat ağımız var"

365 gün operasyon yapıyoruz. Kırsalda yaptığımız operasyon sayısı 17 bin 234. Hain terör örgütü PKK'yı bitirme noktasına getirdiğimiz bir gerçek. Hem kırsalda hem şehirde onların sözde barınma merkezlerinde tarama faaliyetinde bulunuyoruz. En ufak gelen duyumu dahi kayda alıyoruz. Her hafta bana sunum yaparken telsiz kestirmesi şu, duyum bu her türlü detay anlatılır. Çok güçlü bir istihbarat ağımız var. Kabine'de güzel uyumlu bir çalışma var. Terör örgütüne nefes aldırmıyoruz.

Haberin Devamı

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

Yerli teknolojilerimiz bize muazzam güç sağladı

Yerli teknolojilerimiz bize muazzam güç sağladı. İHA ve SİHA ile saniye saniye operasyonu izliyorum. Yerli ve milli savunma sanayinin de katkısı çok büyük. Diyelim bir duyum geldi, orada günlerce İHA'mız tur atıyor. Duyumlar doğru gibi davranıp hareket ediyoruz. Bir duyum ile ilgili bir sene boyunca peşinde olduğumuz durumlar da var. Nefes aldırmıyoruz, aldırmayacağız. Durmayacağız da.

Bakanlık haberini telefonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğrendi

Ben valilik yaparken Sayın Cumhurbaşkanımız aradı beni. Dedi ki bizim 21 yıldır terör örgütleri ile amansız bir mücadelemiz var. Son terörist de etkisiz hale getirilene kadar bu mücadeleyi sürdüreceksiniz. Bu çalışma büyük bir sorumluluk. Anadan babadan serden yardan geçmeye var mısınız? Benim ilk önce bir sesim gitti. Dedim ki aziz milletimizin duaları bizimle oldukça görevimizi hakkıyla yerine getirmeye çalışırız Allah izin verirse.  Desteğiniz hep bakanlığımız üzerine olursa biz elimizden geldiğince bu işi yapmaya gayret ederiz

Haberin Devamı

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

FETÖ ile mücadele

MİT ile birlikte içeride ve dışarıda, bunları özellikle siber vatanda bıraktıkları izleri çok iyi takip ediyoruz. Bunlar zaten Google'a da sorsanız din istismarcısı istihbarat örgütü diye çıkar.

Terör örgütüne en düşük katılım 2023'te. 40 yılda en düşük katılım 56 kişiyle 2023'te oldu.

Dini duyguları istismar ederek neler yaptıklarını gördük. Terör örgütlerinde artık özgüven yok. Yapabildikleri tek şey, yapmaya çalıştıkları tek şey, halka çevrimiçi olarak fitne sokmaya çalışmak.

"DEAŞ'a bin 210 operasyon yaptık"

Dünyada DEAŞ'la mücadeleyi yiğitçe yapan tek ülke Türkiye. Cumhurbaşkanımızın bir ifadesi var 'Teröristan kurdurmayacağız'. Trump 'DEAŞ'ı Obama kurdurdu' dedi. Bunların hepsi asimetrik savaşın aparatları. Bunların tek amacı Türkiye'nin huzurunu bozmak. Bin 210 operasyon yaptık. 2 bin 500 kişi gözaltına alındı. İçinde az da olsa yerli kişiler de var.

Haberin Devamı

DEAŞ hala kendisinin var olduğunu göstermeye çalışıyor. Sansasyonel operasyon yaparak kendisini göstermeye çalışıyorlar. Sol örgütler de böyle. Biz bunları takip ediyoruz. Sayıları etkinlikleri azalıyor. Santa Maria Kilisesi'nde saldırısı da bunlar yaptı. Cumhurbaşkanımıza anbean bilgi verdik. Cumhurbaşkanımız 24 saat süre verdi olay aydınlatmamız için. Her şey o araçta başladı. O araç bizi 40'a yakın eve götürdü. 10. saatte biz netice aldık. Bunu yüzde yüz DEAŞ yaptı. 27 tutuklama var burada. Olayı hala takip ediyoruz. Bunlara bu talimatı kim veriyorsa huzur iklimini hedef alıyor.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

9 ayda 125 terör eylemini engelledik

Bizim dönemimizde 125 terör eylemi engellendi. Bunlardan 91'i bombalı eylem. 1 Ekim EGM'ye bir saldırı girişimi var. 2 terörist etkisiz hale getirildi. Santa Maria Kilisesi'nde saldırısında 2 terörist etkisiz hale getirildi. 6 Şubat Adliye saldırısında 2 terörist etkisiz hale getirildi. İdeal hedef sıfır eylem yapabilmeleri. Biz dünyadan daha iyiyiz. İstihbaratımız da polisimiz de kıyas götürmez. Dünya terörizmin finansmanıyla ilgileniyor. Biz de bunla ilgileniyoruz. Para olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Bu parayı gayrimeşruyla elde ediyorlar. 170 operasyon yaptık bu konuda. 25 milyon 174 bin TL ele geçirdik. Bu noktada çok hassasız.

9 ayda çetelere 1024 operasyon yaptık. 378 organize suç örgütü çökertildi.

"Popüler olsun olmasın hiçbir suç örgütü kalmayacak"

Organize suç örgütlerine gelelim. Diz çöktürülmesi gayet doğal bir durum. Sayın Cumhurbaşkanımız 'Şehir eşkıyalarına geçit veremeyiz' diyor. Bunların taptıkları tek şey para. Paranı verdiği güç bunlara ayrı bir kibir katıyor. Bu 'Sizden daha büyük millet, kolluk, kanun, polis, savcı var' demek. O yüzden böyle oturuyor ve vesikalık veriyor. Organize suç örgütlerinin yereli ulusalı vs hiçbiri umrumuzda değil. Hep şunu söylüyorum emniyetimize, 'Vatandaşımız bunlardan nefret ediyor. İster 3 kişilik olsun ister popüler olsun'. Operasyonlarımız devam edecek.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

Devlete 'Bunların nefesini kes. Niye bunlardan korkayım' diyor. Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ikiz kardeş. Birbirimiz için varız. Teknik ve fiziki takip arttı. Bizim yasalarımız sadece garip gurabaya mı uygulanacak? Bu kibir nereden geliyor? Bu kibrin kaynağı paraysa oraya basıyoruz. MASAK muhteşem çalışıyor. Bir ara fenomenler vardı? Neredeler şu an? Fenomenlerin görüntülerinde kabul edilecek bir görüntü var mıydı? MASAK, İçişleri, Siber Daire ve Adalet Bakanlığı işi çok iyi bir noktaya getirdiler. Hadi paylaşım yapsınlar da görelim. 1 hafta 10 gün sürer o da.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

Biz şu an medyaya bunu vermek ile, paylaşmak ile meydan okuyoruz. Devletin içinde bir ahenk var. Böylelikle koordineli şekilde mücadele ediyoruz. 34 ayrı operasyonda 83 milyar TL maddi değeri olan mal varlığına el konuldu.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

Örgütlerin lüks araçları Emniyet'te

Araç markaları bize ulaşıyor diyor ki Emniyet'e öyle yakıştı ki bu, bir şey olduğunda bize getirin. Sembol yerlere koyuyoruz. Birçok görüntü var, bir çocuk diyor ki polise,  araca binebilir miyim, aracı inceliyor. Bu araçların 13'ü Komançero'nun. Bir fenomen aracı var. Diğerleri diğer suç örgütlerinin. Dünyada da çok ses getirdi bu uygulama. Moral de oldu ekiplere. Gelip fotoğraf çektiriyorlar, ayağınıza taş değdirmesin diyor gelip vatandaşlarımız. Sadece yakıt masrafı var, bakım masrafı yok herkesin içi rahat olsun.

"Uyuşturucu tacirleri, teröristlerden daha tehlikeli"

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

Gençlerin geleceğini söndüren bir illet uyuşturucu. Biz bunu ayırdık. Bir arz tarafı var bu işin. İmal ve ticaret kısım yani büyük olan kısım var. Bir de kullanıcı tarafı var. Bu önce küçük arz dediğimiz sokak satıcıları ile kullananlar. İstanbul'da bir yazılım var. UYUMA. Bir uygulama oradan bildirebilirsiniz. Biz o küçük arzı yani sokak satıcıları 81 milyon mücadele edelim diyoruz. Gördünüğünüzü bize söyleyin. Şu kişi şu yerde aynı saatte duruyor, şunu yapıyor. Arayın söyleyin. Biz göz açtırmıyoruz. 9 ayda 107 ton uyuşturucu yakaladık.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

Hırsızlık oranlarını çok daha aşağılara çekmeyi hedefliyoruz. Evden hırsızlık yüzde 39,6 oranında düşüş gösterdi. Bu oranı daha da aşağıya çekiyoruz. Dolandırıcılık çevrimiçi olarak arttı. Burada vatandaşa çok iş düşüyor. Bilinçlencek, tuzağa düşmeyecek. Çok iyi eğitimli, bilim insanları bile düşüyor tuzağa. Her 10 olaydan 9'unu aydınlatıp adalete teslim ediyoruz.

Kadın cinayetleri

Bir KADES uygulamamız var, ihbar çok önemli. Böyle bir ihbar olunca kırmızı alarm olarak görüyoruz 3,4 dakikada orada oluyoruz. Bu KADES uygulamasını indirmelerini istiyoruz kadınlarımızdan.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

"Huzur uygulamalarını artıracağız"

2 buçuk yıl içinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü tamamlanacak. İlgili bakanlıklarımız ile çalışmalar yapıldı. Huzurun yüzyılında Türkiye Yüzyılında kazandırmış olacağız. Uzun zamandır böyle bir ihtiyaç vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu gördü. İstanbul'da en büyük sorunlardan biri trafik. Bu sebeple 2500 personel trafik birimlerinde. Asayişte de sayıyı 3.069 olarak artırdık o da şimdilik. Bu sayı daha da artacak. Cumhurbaşkanımızın Avrupa'daki ordulardan daha fazla dediği sayı işte bu. Kontrolü artıracağız, huzur uygulamalarını artıracağız. Bunlar her yerde olacak. Kurumlardaki kameralar ile entegre olacağız. Bunun alt yapısını da arkadaşlarımız çalışıyor. 2025'te bütün polislerimizde kamera olacak. Polislerimizin yakasında kamera olacak. ASELSAN geliştiriyor bunu polis baktığında o kamerada karşı taraf için bilgiler çıkacak, örneğin 3 yıldır aranan şu şu kişi şeklinde. Çalışmalar sürüyor.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

Düzensiz göç ile mücadele

Göç dünyada bütün ülkelerin en büyük derdi. Sadece Türkiye'nin böyle bir meselesi yok. Neden olduğunu herkes biliyor. Savaş, kıtlık, açlık. Kimse doğup büyüdüğü yeri bırakıp, nereye gittiğini bilmeden, çoluğunu çocuğunu riske eder mi? Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki sebep ne bu göçlerde? Buna bir bakalım. Şimdi biz dedik ki göçmen kaçakçılarının bir önünü kesmemiz gerekiyor. Bu göçmen kaçakçılarına yönelik 5 bin 701 operasyon yaptık. Biz bunlara karşı meydan okuduk. Biz düzensiz göç ile mücadeleyi 4 aşamaya ayırdık. Şimdi göreve geldiğimiz gün mobil göç noktaları koyduk. Bu dünyada yok. Orada bir tercüman var ve göç uzmanı var. Halka açık yerlerde polislerimiz kontrol yapıyor. Kimliği yanında yok ise bu araca geliyorlar. Buraya geldiklerinde parmak izine bakılıyor. Eğer düzensiz göçmen ise geri gönderme merkezine geliyor bizimle. Bu araçlar 30 büyük şehirde var. Turistleri de tedirgin etmek yok. Nezaket içinde yapılıyor her şey.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

Hudut birliklerimiz var, termal kameralarımız var. Yine de ne olur ne olmaz JÖH koyuyoruz. 19 Eylül Batı sınırımızda bir milattır. Yunan bakana dedim ki bir kişi almam sizden, bir kişi de size göndermem dedim. Sürekli olarak bize deport ediyorlar. Göç yollarında rota değişti. Türkiye üzerinden geçemiyorlar artık. Transit ülke olmaktan çıktık. Sahil Güvenliğimiz çok sıkı takip ediyor. İstanbul'da daha göreve ilk başladığında herkes hayırlı olsuna geldiğinde dediler ki senden bir şey istiyoruz. İstanbul'da ankette ilk sorun göç, sonra trafik. Cumhurbaşkanımızın desteği ile bu konuyu marjinal hale getireceğiz dedim o zaman.

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi

Düzensiz göçmen ile ilgili 2,3 yapmazsan diyorlar ki 'tamam devam edin' diyorlar. Sahada 700,800 kişi aldığınız zaman günde kaç tane otobüs kaldırıyorsunuz.  Artık İstanbul'da mobil araçlarla kaç kişi alınırsa alsın oradan Arnavutköy'e oradan da havalimanına geri gönderiliyor. O zaman diyorlar ki organizatörler 'Burası yanıyor gelmeyin buraya'

Bakan Yerlikaya ilk kez CNN Türkte açıkladı Erdoğan telefonda ne söyledi