Gündem Başkentte nefes kesen mücadele

Başkentte nefes kesen mücadele

15.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı seçimi, Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında kıyasıya bir yarışa sahne olurken, milletvekilliği seçiminde de yoğun bir rekabet yaşandı.

Başkentte nefes kesen mücadele

AYDIN HASAN- Başkent Ankara; cumhurbaşkanı seçiminde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında kıyasıya bir yarışa sahne oldu. Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı yüzde 50’nin altına inerken; Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise oy oranını yüzde 46 bandının üstüne taşıdı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan karşısında dün akşam saat 23.30 itibarıyla yüzde 46.5’e karşı yüzde 46.7’lik oy oranıyla öne geçti.

Haberin Devamı

İnce’nin oyunu geçti

Dünkü seçimlerin cumhurbaşkanı ayağında, Ankara’da büyük bir çekişme ortaya çıktı. Erdoğan; Ankara’da 2014’te yüzde 51.31, 2018 seçiminde seçiminde ise yüzde 51.63 oranında oy almıştı.

2018 seçiminde CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin oy oranı ise yüzde 36.3’te kalmıştı.

AA verilerine göre dün akşam saat 23.30 itibarıyla ortaya çıkan kesin olmayan sonuçlara dayalı tabloya göre; Erdoğan’ın oyları Ankara’da yüzde 50’inin altında kalarak yüzde 46.5 olarak gerçekleşti. Kılıçdaroğlu’nun oyları ise önceki seçimdeki CHP adayı İnce’nin oylarını geçerek yüzde 46.7’ye yükseldi. ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan ise Ankara’da yüzde 6.4 oy oranında kaldı.

Milletvekili seçimleri açısından da başkentte yoğun bir rekabet yaşandı. Ankara, İstanbul ile birlikte 3 seçim bölgesine sahip ikinci il. 3 bölgede 36 milletvekili bulunan Ankara’da 2018 seçiminde AK Parti 15, CHP 10, MHP 5, İYİ Parti 5 ve HDP 1 milletvekili çıkarmıştı. İçinde Çankaya’nın da bulunduğu Ankara birinci bölgede birinci parti olan CHP, dün akşamki kesin olmayan sonuçlara göre oylarını yüzde 41 bandına yükseltti.

Haberin Devamı

AK Parti’nin oyları ise yüzde 30’dan yüzde 24.5’e düştü. Dün akşamki tabloya göre, Ankara birinci bölgede CHP 6, AK Parti 4, İYİ Parti 2 ve MHP 1 milletvekili çıkardı.

Ergin Meclis’te

CHP listesinden Gamze Taşçıer, Deniz Demir, Okan Konuralp ve DEVA kontenjanından Sadullah Ergin Meclis’e girdi.

Eski Adalet Bakanı Ergin’in adaylığı CHP’de tartışma konusu olmuştu. AK Parti’den Tuğrul Türkeş ile Jülide Sarıeroğlu, İYİ Parti’den Koray Aydın ile Eşref Fakıbaba da bu bölgenin vekilleri oldu.

Başkentte nefes kesen mücadele

Fuat Oktay artık milletvekili

Ankara 3. bölgede, AK Parti’nin oyları yüzde 40.7’den yüzde 32 bandına düştü. AK Parti 5, CHP 3, İYİ Parti 2 ve MHP bir milletvekili çıkardı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay AK Parti birinci sıradan milletvekili seçilirken onu Leyla Şahin Usta, Ömer İleri, Asuman Erdoğan ve Ahmet Fethan Baykoç izledi. Erkan Haberal MHP listesinden, Kürşad Zorlu ise İYİ Parti listesinden milletvekili oldu.

Haberin Devamı

Başkentte nefes kesen mücadele

Gökçek’in oğlu beşinci sıradan girdi

Ankara ikinci Bölgede, AK Parti’nin 2018’de yüzde 50’nin üzerinde olan oyu, yüzde 42.8’e indi. Bu bölgede AK Parti 6, CHP 3, MHP ve İYİ Parti birer milletvekili çıkardı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in AK Parti’den ilk sıra adayı olduğu bu bölgeden, ABB eski Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek de 5. sıradan TBMM’ye girdi.