Gündem Bayraktar rahat Bağış gergindi

Bayraktar rahat Bağış gergindi

21.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muhalefetin konuşmalarında ‘vicdan’ vurgusu sıkça yer alırken, oy kullanılacak kabinlerde gizliliğin korunması için böcek taraması yapıldı. Oturumu Ak Partili Bahçekapılı yönetti.

Bayraktar rahat Bağış gergindi

Meclis Genel Kurulu’ndaki Yüce Divan görüşmelerinde şu renkli görüntüler yaşandı:

l Genel Kurul görüşmesinden önce liderler grup toplantılarında yaptıkları konuşmalarda Yüce Divan oylamasıyla ilgili sert mesajlar verdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “AKP’li milletvekillerinden vicdanı olan, onurunu, haysiyetini cüzdanına sıkıştırmamış olanlar ‘evet’ oyu vermelidir. İnşallah parlamento, milletvekillerinin ve milletvekilliğinin yüzünü ağartacak karar alır” dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Şayet, AKP’nin vicdanı kelepçeli olmayan vekilleri de devreye girerse, bu dört eski bakan soluğu Yüce Divan’da alacaktır. Bundan kuşkum yoktur” diye konuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 eski bakandan “Yüce Divan’a gitmek istiyorum” demelerini istedi. AK Parti’li vekillerden vicdanlarına kulak vermelerini isteyen Kılıçdaroğlu, AK Parti’li 9 komisyon üyesini ayrı tutarken, “Onlar vicdanlarını, kendilerini sattılar” dedi.
Böcek araması yapıldı
- TBMM Genel Kurulu salonunda çalışma başlamadan yarım saat önce köpeklerle bomba araması yapıldı.
- CHP ve MHP, Yüce Divan’la ilgili gizli oylamada kabinlere cep telefonu, kamera ve fotoğraf makinesi ile girilmesi ve kullanılmayan oy pusulaların ceplere konulmasının önlenmesi için TBMM Başkanlığı’na başvurdu. Muhalefetin bu başvurusu üzerine TBMM Başkanlığı, 6 oy kullanma kabininde böcek araması yaptırdı.
AK Parti yönetti
- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı kapsamında İstanbul’da bulunduğundan, Genel Kurul’u AK Parti’li TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı yönetti.
MHP 218 önerge verdi
- MHP Yüce Divan için toplam 218 önerge hazırladı. MHP’li 51 milletvekili 4 bakan hakkında toplam 204, ayrıca 4 bakan hakkında 14 ayrı suçlamaya ilişkin birer önerge hazırlayarak Başkanlık Divanı’na sundu.

Haberin Devamı

Bayraktar ‘sevilmek’ istedi
- Genel Kurul’a ilk gelen Erdoğan Bayraktar oldu. Bayraktar’ın ardından Muammer Güler ve Egemen Bağış da Meclis’e geldi. Bayraktar, salona girmeden önce “Gazetecilerin konuşmayacak mısınız” sorusuna, “Konuşmayacağım. Niye konuşmayacağım? Benim yakın dostlarım ve arkadaşlarım konuşmamanın daha hayırlı olacağını bana söylediler. Arkadaşlarımın bu temennisine uymak durumundayım” yanıtını verdi. “Konuşmak mı istemiştiniz” sorusu üzerine de Bayraktar, “Konuşmak istemiştim” dedi. Bir gazetecinin, “Yerinizden söz alacak mısınız” sorusu üzerine, “Bu kadar yeter. Bakın sizi seviyoruz, siz de beni sevin, sevgiye ihtiyacımız var” diye konuştu. Bayraktar’ın Genel Kurul salonunda rahat tavırları dikkati çekti.

Haberin Devamı

Bayraktar rahat Bağış gergindi

Bağış: Takdir yüce Meclis’in

Egemen Bağış ise Genel Kurul’a gelişinde gazetecilerin, konuşup konuşmayacağı yönündeki sorusuna, “Duruma göre bakarız. Siyasetçi gerekirse konuşur, A, B, C planı vardır” yanıtı verdi. Bağış, “Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz” sorusuna karşılık “Hayırlısı olsun” dedi. Bağış, “Kendiniz Yüce Divan’a gitmek ister miydiniz?” sorusu üzerine ise sinirlenerek, “Arkadaşlar röportaj mı yapıyoruz, ben size soru soruyor muyum?” diyerek gazetecilere tepki gösterdi. Bağış’ın gergin tavırları da dikkat çekti.

Önce Demirtaş geldi
Genel Kurul’a ilk gelen lider HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş’ın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salona girdi. Demirtaş kısa bir süre Genel Kurul’da kaldıktan sonra Meclis’ten ayrıldı.

Gündem dışı konuşmalar sürerken salondan büyük bir uğultu yükselmesi üzerine Bahçekapılı “sohbet eden vekilleri salon dışına çıkmaları konusunda” uyardı.

Suç oligarşisine tescil

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, çiftçilerle ilgili verdiği kanun teklifi üzerine yaptığı konuşmada sözü Yüce Divan oylamasına getirdi. Böylece Genel Kurul’da 7 vekilden önce konuşan Tezcan, “60 liralık cep telefonu çalan çocuğun yargılandığı bir Türkiye’de 60 milyon lira rüşvet aldığı iddia edilen birisinin şu veya bu sebeple yargılanmaması düşünülemez. Meclis ciddi bir sınavla karşı karşıya. Yapacağımız oylamada eğer Yüce Divan yolunu açmazsak, Türkiye’de muktedirlerin suç işleme imtiyazı olduğunu tescil etmiş oluruz. Meclis bu kararıyla bir suç oligarşisinin varlığını tescil etmiş olur. Meclis olarak suç oligarşisine teslim olacak mıyız, olmayacak mıyız; yapacağımız oylama budur” dedi.

53 dakika sonra başladı
TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, 15.50’de eski bakanlarla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu’nun özetini okudu. Yüce Divan görüşmesi, 15.53’te başladı.

Haberin Devamı

Zarrab’ın ismine itiraz

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, raporun Bahçekapılı tarafından Genel Kurul’a sunuluşunda Rıza Zarrab’ın isminin telaffuz edilmemesine itiraz etti. Bahçekapılı da raporun sunuşu sırasında kendilerine verilen özet metni okuduklarını belirtti.
Kura şaibesi

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ile Bahçekapılı arasında Soruşturma Komisyonu üyelerinin seçiminde şaibe olduğu gerekçesiyle tartışma çıktı. Bal, kürsüden iPad’le kura çekimine ilişkin Genel Kurul görüntülerini izleterek Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü’nün çok önceden belirlendiğini öne sürdü. Bahçekapılı ise bu iddiaları reddetti. MHP sıralarından itirazların sürmesi üzerine görüşmeye 10 dakika ara verildi.

Ala ile dikkat çeken sohbet

Görüşmeler sürerken HDP Milletvekili İdris Baluken, Bakanlar Kurulu sırasına giderek yaklaşık 5-6 dakika İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüştü.

Haberin Devamı


Başbakan oylamada yoktu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere’ye resmi ziyarette bulunduğu için oylamaya katılamadı. AK Parti Konya Milletvekili de olan Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada, “şahsen” oy veremedi. Davutoğlu’na vekaleten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan oy kullandı.

AB Bakanı Volkan Bozkır yerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yerine Tarım Bakanı Mehdi Eker, Kültür Bakanı Ömer Çelik yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yerine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz oy verdi. Vekaleten oy kullanan Meclis üyeleri, iki defa oylama kabinine girdi.

‘İçimizdeki ihanet şebekesi’

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Genel Kurul’daki ilk oylamada partisinin 38 fire vermesinin ardından twitter hesabından yaptığı açıklamada, bir televizyon programına katılacağını belirterek, “İçimizdeki ihanet şebekesini konuşacağız” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, oylamalar sırasında Ak Parti milletvekilleriyle sohbet etti. Önder, sosyal medyada dolaşan fotoğrafların arasında Ak Parti’li Burhan Kuzu ile görüldüğü eski bir fotoğrafın eklenmesi üzerine twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Arkadaşlar linç başlamış. Kuzulu fotolar meclis başkanlık seçiminden alınma. Trollere bakacağınıza AKP’nin verdiği fireye bakın. Diğer fotolara gelince, biz bize küfretmeyen bütün vekillerle konuşuruz. Bazen güleriz de. Kavgalarımız kadar doğaldır bu” dedi.

Haberin Devamı

Hangi partinin kaç sandalyesi var?

Meclis’te AK Parti’nin 312, CHP’nin 127, MHP’nin 52, HDP’nin 27 sandalyesi bulunuyor. 12 bağımsız milletvekilinin bulunduğu Meclis’te Demokratik Bölgeler Partisi’nin 1, Elektronik Demokrasi Partisi’nin 1, Demokratik Gelişim Partisi’nin 1, Millet ve Adalet Partisi’nin 1, Anadolu Partisi’nin 1 milletvekili bulunuyor.

Davutoğlu: Tavrımız açık

Başbakan Davutoğlu, Meclis’teki Yüce Divan oylamasında kendisinin oyunu vekalet bıraktığı Başbakan Yardımcısı Akdoğan’ın kullanacağını belirterek, “Soruşturma Komisyonunun oluşturulması sürecinde de AK Parti olarak biz çok açık bir tavır sergiledik, bu komisyon oluşmasına öncülük eden AK Parti’dir, bu komisyonun çalışması sırasında herhangi bir müdahale söz konusu olmamıştır. Hiçbir komisyon üyesiyle ben konuşmamaya özen gösterdim. Komisyon hukuki değerlendirme içinde kendi değerlendirmesini yaptı, bir sonuca ulaştı. Şimdi Genel Kurul’da oylana-cak, Genel Kurul’da da bu yasal çerçeve içinde ihsasırey yapmadan da en doğru sonuca ulaşılacağı kanaatin-deyim” dedi.

4 Bakan için 11 suçlama

Soruşturma Komisyonu’nun, haklarında “yeterli şüpheye ulaşılamadığı” gerekçesiyle, 5 Ocak 2015 tarihindeki toplantısında 5’e karşı 9 oy ile Yüce Divan’a sevklerine gerek görmediği eski bakanlara, soruşturma önergesi kapsamında yöneltilen suçlamalar şöyledi:
- Zafer Çağlayan: 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, Resmi belgede sahtecilik (TCK-204.), Rüşvet (TCK-252)
- Muammer Güler: Resmi belgede sahtecilik (TCK-204), rüşvet (TCK-252), nüfuz ticareti (TCK-255), gizliliğin ihlali (TCK-285)
- Egemen Bağış: Nüfuz ticareti (TCK-255), Rüşvet (TCK-252)
- Erdoğan Bayraktar: Nüfuz ticareti (TCK-255), Görevi kötüye kullanma (TCK-251)

Oylama öncesi sürpriz zirve
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM Genel Kurulu’ndaki Yüce Divan oylaması öncesinde, 17-25 Aralık operasyonunun ardından Ak Parti’den istifa eden bazı bağımsız milletvekilleri ile makamında görüştüğü öğrenildi. Alınan bilgilere göre, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylama öncesinde, Ak Parti’den 17-25 Aralık operasyonunun adından istifa eden bazı bağımsız milletvekilleri ile Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ile görüşen vekiller arasında Bağımsız İstanbul Milletvekili Hakan Şükür ve Bağımsız İzmir Milletvekili İlhan İşbilen’in de olduğu öğrenildi.
10 dakika kadar süren görüşmede, oylamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğu ileri sürüldü.

Kaderlerini 3 renk belirledi

Genel Kurul’a gizli oylama için kabinler görüşme saatinden önce konuldu. Oylamada milletvekilleri il sırasına göre oylarını kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gizli oylamalarda vekaletle oy kullanılamayacağını iddia etti. Tanal, bu nedenle, bazı bakanların vekaletle oy kullanma uygulamasının usulsüz olduğunu ileri sürdü.

Yüce Divan’a sevk talebini içeren önergelerin oylamasında bu talebi destekleyen milletvekilleri beyaz (evet), karşı çıkanlar kırmızı (hayır), çekimser kalanlar ise “yeşil” pulları zarfın içine koyarak, kupalara attı.

Hakan Şükür’e ‘Torinolu’ notu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 4 eski bakan ile ilgili yapılacak olan Yüce Divan oylaması öncesi ilginç anlar yaşandı. Ak Parti’den istifa eden Hakan Şükür’ün oturacağı bölüme, “Hoşgeldin Torinolu” yazılı kağıtlar asıldı. İlerleyen dakikalarda Hakan Şükür’den bu yazıya yanıt geldi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada konu ile ilgili Şükür, “Çok güldüm; Troll vekiller ‘Hoş geldin Torinolu’ yazmışlar. ‘Hoşbulduk hırsız seviciler’ desem yeri” ifadelerini kullandı.

Çağlayan cenazeye katıldı

Eski Bakan Zafer Çağlayan’ın önceki Ankara’da yaşamını yitiren üvey annesi Perihan Çağlayan’ın cenazesi Muş’ta toprağa verildi. TBMM’de kendisinin de aralarında bulunduğu 4 bakanla ilgili oylamaya karşın cenaze törenine katılan Zafer Çağlayan, taziyeleri kabul etti. Ankara’da tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitiren Perihan Çağlayan’ın cenazesi dün saat 11.10’da THY’nin tarifeli uçağı ile Muş’a getirildi.
Aynı uçakta Muş’a gelen Zafer Çağlayan, havalimanında protokol ve yakınları tarafından karşılandı. Cenaze konvoy eşliğinde kent merkezindeki Merkez Camii’ne getirildi.
Öğlen namazının ardından kılınan cenaze namazına Zafer Çağlayan ile birlikte Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Ak Partili Feyat Asya, Emniyet Müdürü Faik Aksu, Ak Parti İl Başkanı Halis Saltık, partililer ve çok sayıda kişi katıldı. Perihan Çağlayan’ın cenazesi daha sonra kent merkezindeki Taşo Mezarlığı’na götürülerek toprağa verildi.
Zafer Çağlayan cenazenin toprağa verilmesinden sonra mezarlıkta taziyeleri kabul etti. Çağlayan, gazetecilerin TBMM’deki oylamaya katılmak için Ankara’ya özel uçakla mı yaksa tarifeli uçakla mı döneceğine ilişkin ısrarlı sorularını yanıtsız bıraktı. (DHA)