Gündem Beştepe’deki  cephaneliği kapıyı kırıp yağmaladılar

Beştepe’deki  cephaneliği kapıyı kırıp yağmaladılar

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı’nın Beştepe Karargâhı’nda darbecilerin cephaneliğin kapısını kırarak sivillere ve polise karşı kullanılmak üzere silah ve mühimmat dağıttıkları anların görüntüleri ortaya çıktı.

Beştepe’deki  cephaneliği kapıyı kırıp yağmaladılar

Jandarma Genel Komutanlığı Beştepe Karargâhı’nda yaşanan eylemlere ilişkin davanın görüldüğü Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen görüntü analiz raporu ve ekindeki görüntüler, darbecilerin karargahtaki cunta faaliyetinin detaylarını gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

Görüntüler, mahkeme huzurundaki savunmalarında silah kullanmadıklarını ve polisle çatışmaya girmediklerini iddia eden sanıkları yalanlıyor. Kamera kayıtlarının da yer aldığı bilirkişi raporuna göre, Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki darbe faaliyeti, karargahta görevli olmadıkları halde çok sayıda sivil giyimli askerin buraya gelmesiyle başladı.

Yangın tüpüyle kırdı

Ağırlıklı kısmı istihbaratçı olan askerleri nizamiye kapısında karşılayan sanık eski Yarbay Özkan Yılmaz, elindeki isim listesine göre sanıklara görev dağılımı yaptı, ismi listede olmayanlar ise karargaha alınmadı. Darbe girişiminin ilk saatlerinde bir grup darbeci, karargâh cephaneliğinin bulunduğu B1 katında telaşlı bir şekilde cephanelik kapısının anahtarını aradı. Bu sırada Akyurt İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli olmasına rağmen Jandarma Genel Komutanlığı’na geldiği tespit edilen sanık Haydar Aksoy, bir erden kendisini cephaneliğe götürmesini istedi. B1 Komuta Garaj giriş tarafındaki silah ve mühimmat depolarının olduğu yere gelen Aksoy’un çekiçle kapı kilidini kırmaya çalıştığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı. Çekicin sapının çıkması üzerine kapı kilidini kırmak için yangın tüpünü kullanan Aksoy, mühimmatın bulunduğu yerin kapısını kırdıktan sonra G3 ve MP5 tüfekleri ile tabancaların bulunduğu diğer kapıya yöneldi. Buradaki ön demir kapının kilidini parçalayan Aksoy, ahşap olan ikinci kapıyı tekmeleyerek kırdı ve darbeci askerlere silahları dağıttı. Silah ve mühimmat alan darbe sanıkları da önceden belirlenen görev yerlerine gitti.

Haberin Devamı

‘Ufak bir zorlama’

İlerleyen saatlerde silahlığın tamamen boşaltıldığı da güvenlik kamera görüntüleriyle ortaya çıktı. Buradan alınan silah ve mühimmatın, darbecileri protesto eden siviller ile darbe girişimini bastırmak için Jandarma Genel Komutanlığına operasyon yapan Polis Özel Harekât timine karşı kullanıldığı bilirkişi raporunda yer aldı.

Cephanelik kapılarını kıran darbe sanığı Haydar Aksoy, 11 Aralık 2017’de mahkeme huzurunda yaptığı savunmada, “Jandarma Genel Komutanlığı Karargâhı’ndaki silahlığın kapı kilidi çekiçle zedelenmişti. Ben de ufak bir zorlamayla kapıyı açtım” iddiasında bulunmuştu. -ANKARA AA

Haberin Devamı

2 siville görüşüp TBMM’yi bombalamış

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü’nde er olarak askerliğini yapan M.R.U., “tanık” sıfatıyla talimatla Afyonkarahisar’da verdiği ifadesinde, TBMM bahçesini bombalayan uçağın pilotlarından Hasan Hüsnü Balıkçı’yı iki siville üsteki bir kameriyede gördüğünü bildirdi.

Akıncı Üssü darbe girişimi davasını gören Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatı üzerine Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi, olay tarihinde 143. Filo’da kantinci er olan M.R.U.’nun ifadesini alarak Ankara’ya gönderdi. 15 Temmuz’da Başçavuş Mustafa Özbek’in kendisine, “Yüzbaşı İlker Hazinedar’ın akşam misafirler gelecek” dediğini aktaran M.R.U., saat 16.00 sıralarında çoğu teğmen rütbesindeki bazı subayların kantin ve gazino çevresinde toplandıklarını, bu sırada filonun önündeki çardağa o tarihte yarbay olan sanık Hasan Hüsnü Balıkçı’nın yanında iki siville geldiğini belirterek, şu beyanı verdi:

Haberin Devamı

“Sivil şahıslar sanırım asker değildi. Zira orta boylu, kirli sakallı ve hafiften göbekliydiler. İki sivil şahıs kameriyede oturdular. Saat 21.00 sıralarında savaş uçağı hangarlarının önünde hareketlilik olduğunu, 6-7 römork dolusu mühimmat taşındı. Telefon fişlerini çektik. Bir müddet sonra gazinolar bölgesinden gürültüler geldi. F-16 jetleri havalandılar. Gürültüleri merak ederek içeri kafamı uzattığımda yemek masasından büyük bir masa üzerine sivil, gözlüklü ve göbekli birinin çok büyük bir harita açtığını, bu esnada telefonla konuştuğunu ve telefondaki şahsa, ‘Ankara’da camı patlayacak kaç tane bina var’ dediğini duydum ve gördüm. Sabah da generalin uçağıyla yurt dışına kaçmayı tartıştıklarına tanık oldum. -ANKARA AA

Fişleme belgeleri deşifre oldu

Zonguldak’ta, FETÖ’nün “Batı Karadeniz emniyet yapılanması” sanıklarına ilişkin hazırlanan raporunda, örgütün emniyet mensupları hakkında hazırladığı “fişleme” belgeleri deşifre oldu. Raporda emniyet teşkilatı personelinin 80 kategoride ‘örgüte üye olan/olmayan’, ‘yakın/uzak’ ve ‘zarar verebilecek’ şeklinde tek tek kayıt altına alındığı belirtil di. Fişleme listelerinde, emniyet teşkilatı personeliyle ilgili sicil, isim, vatandaşlık numarası, adres, telefon, eş-çocuk ismi ile özel notlar gibi kişisel bilgilerin yer aldığı kaydedildi. -FERDİ AKILLI Zonguldak AA

Haberin Devamı

Arınç’ın damadının adli kontrol şartı kalkmadı

Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle görevine son verilen damadı doktor Ekrem Yeter’in yargılanmasına devam edildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen B.T., sanığı 10 yıldır tanıdığını söyledi. Yeter’den FETÖ lehine olumlu söylem duymadığını belirten B.T., “Ekrem Bey’i disiplinli bir doktor olarak biliyorum. Örgütsel bir görevi olduğunu görmedim” dedi. Tanık ifadelerinin ardından konuşan Yeter, adli kontrol şartının kaldırılmasını talep etti. Yeter’in talebini reddeden mahkeme duruşmayı erteledi. - ÖZKAN ARSLAN Ankara DHA