Gündem 'Binalarda karbon hesabıyla listede'

'Binalarda karbon hesabıyla listede'

24.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Mimar Mina Hasman, TIME100 listesine binaların karbon ayak izini hesaplamaya yarayan “Tam Yaşam Karbon Muhasebesi”yle girdi.

Binalarda karbon hesabıyla listede

ALEYNA SEVİM/İSTANBUL- TIME dergisi, iklim özel sayısında 2023 yılında enerji, doğa, finans, kültür ve sağlık kategorilerinde değişime öncülük eden liderleri seçti. Listede iki Türk de yer alıyor: Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ve Mimar Mina Hasman.

Haberin Devamı

Hasman, ekibi ile yaptığı bir binanın inşası ve kullanım ömrü boyunca saldığı karbonu ölçen bir sistem oluşturması sebebiyle listede yer aldı. Milliyet’e konuşan Hasman, listede yer almanın ve daha iyi bir gelecek için değişime öncülük eden kişilerden biri olarak tanınmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi.

Binalarda karbon hesabıyla listede

TIME, iklim özel sayısında 2023 yılında değişime öncülük eden liderleri seçti.

Hasman, çalışmayla ilgili şunları anlattı: “Binalar, küresel karbon emisyonlarının neredeyse yüzde 40’ından sorumludur. Araştırmalar ise, bir bina projesinin tahmini performansı ile inşa edilmesi ve işletilmesi sırasında gerçekleşen performansı arasında beş kata kadar daha fazla karbon emisyonu olabileceğini göstermektedir. ‘Tam Yaşam Karbon Muhasebesi’ bu duruma son vermektedir. Binaların çevresel etkisini değerlendiren bu sistem, karbon emisyonları sıfıra inmiş bir çevre oluşturmayı amaçlar.”

Haberin Devamı

‘Emisyonlar azaltılmalı’

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol da, enerji kullanımlarından kaynaklanan emisyonları 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında azaltma ve temiz enerji teknolojisine daha fazla yatırım yapma taahhüdü verilmesi yönünde çağrıda bulundu.

One World Trade Center ve Burj Khalifa gibi ikonik projelere imza atan Mimar Mina Hasman, Skidmore, Owings & Merrill’de Sürdürülebilirlik Direktörü olarak görev yapıyor.