Gündem Bir zamanlar fakir ve gururlu dükkâncıklardı...

Bir zamanlar fakir ve gururlu dükkâncıklardı...

15.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya fast-food sektörünün nabzını tutan McDonald’s, KFC, Starbucks gibi yemek zincirleri bir zamanlar küçük birer ‘muhit’ esnafıydı. Küçük birer dükkânken bu devlerin büyüyüş öyküleri mercek altına alındı

Bir zamanlar  fakir ve gururlu dükkâncıklardı...

ABD’nin dünya fast-food sektörünün nabzını elinde tutan McDonald’s, Kentucky Fried Chicken gibi dev yemek zincirleri, aslında bir zamanlar küçük bir muhit esnafıydı. Çok hızlı yayıldıkları için tepeden inme bir marka oldukları izlenimi vermeye müsait bu zincirlerin hepsinin 1920’lere dayanan çok uzun bir geçmişi bulunuyor. Artık ABD ve dünya popüler kültüründen politikalarına kadar birçok alanda izleri bulunan bu markaların açtıkları ilk dükkanları internet haber sitesi Huffington Post yakın merceğe aldı.

Haberin Devamı

- Ülkenin ilk fast-food zincirlerinden White Castle, 1921 yılında Chicago şehrindeki tarihi su kulesi “White Castle”dan ilham alınarak kuruldu.

- Türkiye’de de şube açan “Wendy’s” hamburger zincirinin ilk şubesi, 1969 yılında Ohio’nun Columbus şehrindeydi. Dave Thomas taafından yaratılan marka, ilk şubesinde ürettiği kare hamburgerler ve soft içecekleri (milkshake’leri) görüntü veya lezzetlerine dokunmadan hala bir imza olarak kullanıyor.

- Birçok malzemeden oluşan sandviçleriyle Türkiye dahil birçok ülkede hizmet veren “Subway”, ilk kez Connecticut eyaletinin Bridgeport şehrinde kurulduğunda, sahibi Fred DeLuca’s’ın tek amacı tıp eğitiminin masraflarını karşılayabilmekti. Sadece 1000 dolarlık bir sermayeyle kurulan markanın ilk adı, fikir babası Peter Buck’ın şerefine “Pete’s Super Submarines”ken, 1968’de değiştirildi.

Haberin Devamı

- 1971 yılında Seattle şehrinde kurulan kahve zinciri Starbucks, ismini yazar Herman Melville’in klasiklere giren romanı Moby-Dick’teki “Starbuck” isimli kahramandan alıyor. Dünyanın birçok noktasından kahve çekirdeği ithal eden marka, ülkenin en eski çiftçi pazarı Pike Place’te kurulduktan sonra 1976’da şubesini cadde üzerine taşıdı.

- Mac ve Dick McDonald kardeşler tarafından 1940 yılında California’nın San Bernardino kasabasında kurulan “McDonald’s Bar-B-Que”, restoran olarak verdikleri hizmeti sistemli hamburgercilik konseptine çevirmeye karar verince ismi “McDonald’s” oldu.

- Büyük Buhran döneminin en ağır zamanlarının yaşandığı 1930 yılında kurulan “Kenctucy Fried Chicken”, ilk ismi olan “Sander’s Court & Cafe”yle Kentucky eyaletinin Corbin kasabasında bir benzin istasyonunda hizmet veriyordu.