Gündem Biraz zorlu bir sürecimiz olacak

Biraz zorlu bir sürecimiz olacak

12.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Para politikasında alınan tedbirlerin etkisinin gecikmeli yansıdığını belirten Erdoğan, “Biraz sabırlı olmamız gerekiyor… Gelecek sene bu vakitlerde çok net şekilde enflasyonun kalıcı şekilde düştüğünü göreceğiz” dedi.

Biraz zorlu bir sürecimiz olacak

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’da düzenlenen G-20 Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:

Haberin Devamı

ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ: Yeni Delhi Zirvesi’nde Afrika Birliği’nin G20’ye daimi üyelik talebi de karara bağlandı. Memnuniyetle karşılıyoruz. Ekonomik sıkıntıların üstesinden de yine G20’nin kararlı, etkili ve çözüm odaklı anlayışıyla geleceğimize inanıyorum.

SENEYE ENFLASYON DÜŞECEK: (OVP) Uyguladığımız politikalarla yatırımcı güvenini çok güçlü şekilde kazanacağız. En büyük avantajımız programın geniş şekilde sahiplenilmesi. Üç ayaklı bir program açıkladık. Birinci ayağı, deprem yaralarını sararken mali disiplini koruyacağız. 2-3 yıl açıklarımız yüksek olacak ama sonrasında Maastricht Kriterlerini çok rahat şekilde sağlayacağız. Zaten borcumuzun milli gelire oranı oldukça düşük. İkinci husus enflasyonla mücadele yani dezenflasyon programı. Ona yönelik de aldığımız para politikası yani miktarsal sıkılaştırma, seçici kredi sıkılaştırması gibi birçok tedbir var. Bunların etkili olması zaman alacak. Para politikasında alınan tedbirlerin etkisi gecikmeli oluyor. Onun için biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Gelecek sene bu vakitlerde çok net şekilde enflasyonun kalıcı şekilde düştüğünü inşallah göreceğiz. Üçüncü husus da yapısal reformlar. Reformlar maliye ve para politikasını güçlü şekilde destekleyecek. İnanıyorum ki Türkiye’nin kredi notu çok ciddi şekilde önümüzdeki dönemde yükselecek… Türkiye’ye fon akışı güçlü şekilde başlayacak.

Haberin Devamı

NAKİT GİRİŞİ ARTACAK: Enflasyon konusunda biraz zorlu bir sürecimiz olacak, bunu kabulleniyoruz. Dezenflasyonla birlikte inşallah enflasyonun belini kıracağız, bu konuda herhangi bir endişemiz yok. OVP sadece ülkemizde değil dünyada çok olumlu yankı uyandırdı ve piyasalara farklı bir canlılık geldi. Yurt dışından Türkiye’ye kredi akışı da inşallah başlıyor. Gerek Suudi Arabistan ile buradaki görüşme, gerek Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığımız görüşmeler çok verimli geçti. İnşallah yaptığımız anlaşmaların karşılığı Türkiye’ye çok ciddi manada hem yatırımları çekecek hem de nakit girişini de artıracak.

HER ŞEY KONTROL ALTINDA: Bazı sektörlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçtik. Tüm sektörlerde de fiyat artışlarını kontrol altına alacağız. Fahiş fiyat artışlarını durduracak mekanizmanın tavizsiz işlemesiyle enflasyon hızlı düşüşe geçecektir. Şu anda bunu sağlıyoruz. Zamanında aldığımız tedbirler sonuç vermeye başladı. Şu an her şey kontrol altında, dengeli şekilde yürütülen politikalarla, yapısal reformlarla Türkiye’yi tekrar tek haneli enflasyona kavuşturacağız.

Haberin Devamı

FİYAT TÜRKİYE’DE BELİRLENECEK: Trakya’da bir doğal gaz merkezi olacak. Soçi’de bunu Sayın Putin ile görüştük. Trakya’dan gelen doğal gaz yaklaşık yüzde 40-50 Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak ama şu anda Avrupa bizden doğal gaz bekliyor. Örneğin Macaristan, bizim de onlara verdiğimiz sözler var. Ataşehir enerjinin birçok çeşidinin adeta pazarlandığı, dağıtımının yapıldığı yer olacak. Önümüzdeki süreçte Türkiye’de kurulacak fiziki doğalgaz üssü gibi atacağımız somut adımlarla küresel doğalgaz fiyatı Türkiye’de belirlenecek.

TÜRKİYESİZ KORİDOR OLMAZ: (Hindistan Orta Doğu Avrupa Tren Hattı, Çin’in kuşak-yol projesine karşı ABD destekli bir plan olarak değerlendirilebilir mi?) Biz diplomasiyi kazan-kazan ilkesi çerçevesinde yürütüyoruz ve bu alternatif güzergâhlardan ne ölçüde yararlanabilir ne kazanabiliriz bunun çalışmasını yapıyoruz. Biz şunu diyoruz; Türkiyesiz bir koridor olmaz. Çok önemsediğimiz bir adım Körfez’in bizimle beraber attığı adım. Irak, Katar, Abu Dabi, Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden bir koridordan bahsediyoruz. Bu konuda özellikle Muhammed Bin Zayed çok daha kararlı bir telkinde bulundu, ‘Bu işi uzatmayalım, 60 günde görüşmeleri arkadaşlarımız bitirsinler ve hemen temelleri atalım’ dedi. Gerek Dışişleri gerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız’a gerekli talimatları verdim. Muhataplarıyla görüşerek bu adımı atacaklar.

Haberin Devamı

YENİ ANAYASA: Anayasa olmazsa olmazımız. Millet, TBMM aritmetiğini şekillendirirken partilere ‘uzlaşın ve artık yeni anayasa yapın’ mesajını da vermiştir. Meclis zemininde mümkün olan en geniş uzlaşı ile sivil toplumun tüm kesimlerin fikirleri de alınarak yeni bir anayasa yapmak mümkündür. Yasama yılının açılmasıyla birlikte Cumhur İttifakı olarak konu üzerine yoğunlaşacağız.

Haberin Devamı

‘Sisi ile görüşme gayet olumlu geçti’

KARŞILIKLI GÖRÜŞME: (Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşme) Gayet olumlu geçti. Davet konusu da gündeme geldi. Öncelikle dışişleri bakanlarımızı, istihbarat başkanlarımızı görevlendirdik. Karşılıklı görüşmelerini yapacaklar. Onlar önce bizi bekliyorlar ama ben dedim ki ‘Biz sizi bekliyoruz.’ Tarih verilmedi. Tarihi, bakan arkadaşlarımız ve istihbarat başkanımız görüşecekler. Ona göre de adımlarımızı atacağız.

PUTİN İLE YENİDEN GÖRÜŞECEĞİM: (Tahıl Koridoru) Zirvede bir araya geldiğim liderler, koridorun işletilmesi hususunda bizden yine ricada bulundular. Hepsinin ortak temennisi, Karadeniz Girişimi’nin devamı yönünde. Soçi’de Sayın Putin ile bu konuları enine boyuna ele aldık. Ben tekrar Sayın Putin ile konuyu telefonda görüşeceğim.

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRAL: (BM için ABD seyahati) Amerika seyahatinde ülkemizde yatırımları olan birçok markayla bir araya geleceğiz. Rüzgâr ve güneş enerjisinde atılacak adımların yanında nükleer enerjide Akkuyu ile attığımız adım var. Sinop’u da Sayın Putin ile konuştuk. 3. bir santralin kurulması hususunda Güney Kore Cumhurbaşkanı’yla da bir görüşme yaptık. Bütün bu adımlarla birlikte enerjide sıkıntımız kalmayacak. Enerjide hat olmanın ötesinde Ataşehir’de İstanbul Finans Merkezi’nin bir kulesini de enerji merkezi haline getirme hedefimiz var. GES, HES, doğal gaz, bütün yeraltı madenlerinin de içinde yer aldığı bir enerji merkezi olacak.

Biraz zorlu bir sürecimiz olacak

‘Bunlarla daha fazla gidilmez’

‘Altılı masa değil gerekirse 16’lı masa, 166’lı masa da olacaktı. Ama masa kötü devrildi. Bunlarla daha fazla gidilmez. AK Parti hizmette yarışan partidir. Muhalefet ise rant, koltuk için yarışan partilerden oluşuyor. CHP’nin evlere şenlik genel başkanının durumu da farklı değil. Koltuk hayalleri ile döndü dolaştı en son mevcut koltuğunu koruyabilmek için masaları tokatlamaya kadar işi getirdi.

CEZASIZ KALMAYACAK: (CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun TSK ile ilgili sözleri) Milletle milletin değerleriyle uzaktan yakından bağı olmayanların alçak iftiralarından başka bir şey değil bu. Sürekli çamur at izi kalsın türü açıklamalarla düşmanına bile zulmetmeyen TSK’ya iftiralar atmaktan bıkmadılar. Mehmetçiğin ve milletin düşmanı bir ismin Türkiye’nin ikinci büyük partisinin mensubu olması düşündürücüdür. Bu millet CHP ile terör örgütünün dayanışmasını unutmadı, sandıkta da yanıtını verdi. Bu şahıs, dünyanın en şerefli, en mert ordusuna dil uzatmanın cezasını hukuk önünde alacaktır. Düşmanlarının bile mertliğinden övgüyle söz ettiği TSK’ya yapılan bu namertçe hakaret, iftiralar cezasız kalmayacaktır.