Gündem Birinci trimesterin sonunda gebelik durumu

Birinci trimesterin sonunda gebelik durumu

30.04.2018 - 20:04 | Son Güncellenme:

12. haftayı da tamamlayarak ilk trimesterin sonuna gelmiş bulunmaktasınız. Açılan iştahınız ve büyümeye başlayan karnınız yüzünden endişelenmenize gerek yok. Bebeğinizin sağlıkla büyüdüğünü anladığınızda hiçbirinin bir önemi kalmayacaktır.

Birinci trimesterin sonunda gebelik durumu

12. haftada bebeğinizin durumu

Haberin Devamı

Hamileliğin 12. haftasında bebeğin boyu 6-6.35 cm civarındadır. Kilosu ise 8-14 gram arasında olabilir. 12. haftada genital organlar da dâhil olmak üzere bebeğin bütün iç organlarının gelişimi tamamlanmıştır ancak genital organların gelişiminin tamamlanmış olması cinsiyetini öğrenebileceğiniz anlamına gelmez. Bunun için yaklaşık 4 hafta daha beklemeniz gerekmektedir.

Gebeliğin 12. haftasında veya 1–2 muayene sonra bebeğinizin kalp atışlarını duymanız muhtemeldir. El ve ayak parmakları ayrışan bebeğinizin tırnakları da çıkmaya başlamıştır. Bebek rahimde hareket etmeye başlar ancak siz henüz bu hareketi hissedemezsiniz.

12. haftada anne vücudundaki değişimler

Östrojen ve progesteron üretimi arttığı için göğüslerdeki süt bezleri büyümeye devam eder. Göğsün üzerindeki kahverengi halkaların da koyulaştığını ve büyüdüğünü görebilirsiniz ancak gebeliğin 12. haftasında göğüslerdeki ağrılar azalacaktır.

Haberin Devamı

Rahim büyümeye başlar. Artık alt karın boşluğuna sığamayacağı için büyüme dışarı doğru devam eder. Bu da idrar torbasına yapılan baskıyı azaltacağından tuvalete gitme sıklığını azaltacaktır.

Gebeliğin ilk 3 ayda gösterdiği yan etkiler azalacak ve iştahınız geri gelecektir. Bu yüzden gözle görülür düzeyde kilo artışı olabilir ancak annenin 2 kişilik yemesi gerektiğini düşünmeyin. Sağlıklı ve yeterli düzeyde beslenmek daha önemlidir.

Bu dönemde annenin baş ağrısı şikâyeti artabilir. Vücuttaki kan üretimi arttığından damarlara daha fazla kan pompalanacaktır. Yan etkisi de kendisini bazen baş dönmesi bazen ise baş ağrısı olarak gösterir.

Gebeliğin 12. Haftasında beslenme

Hamile kadınların 2 kişilik yemesi gerektiği düşüncesi, hamilelikle ilgili doğru bilinen yanlışların en başında gelmektedir. Gebelik süresince annenin alması gereken fazla besinin kalori değeri “300 kalori”dir. Kalsiyum miktarını %50, protein miktarını %20, demir ve folik asit miktarını ise %100 arttırmak gerekir.

Gebeliğin 12. Haftasında yapılması gereken testler

Ultrasonografi ve kan tetkikleri, ilk trimesterin sonucunda mutlaka yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Peki testler sonucunda neler tespit edilebilir?

Gebeliğin 12. haftasının sonunda tespit edilme şansı olan hastalıkları şöyle listeleyebiliriz:

- Annede gebelik hipertansiyonu

- Erken doğum riski

- bebekte down sendromu riski

- bebekte fetal anomali riski

- bebekte büyüme ve gelişme geriliği

Gibi hastalıklar ve anormal durumlar tespit edilebilir durumdadır.

Unutmayın

Gebelik süresince doktorunuzla iletişim halinde olmanız ve kendinizi rahat hissettiğiniz doktora gitmeniz çok önemlidir. Doktorunuzun uyarılarını mutlaka dikkate alın ve aklınıza takılan her türlü şeyi ona danışmaktan çekinmeyin.