Gündem ‘Birleşik bir Filistin liderliğine ihtiyaç var’

‘Birleşik bir Filistin liderliğine ihtiyaç var’

25.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen üst düzey katılımlı Filistin oturumunda konuştu.

‘Birleşik bir Filistin liderliğine ihtiyaç var’

ANKARA Milliyet - Gazze’de tam ateşkes sağlamak ve kalıcı barışı sağlayacak iki devletli çözümü hayata geçirmek için uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağıran Fidan, özetle şunları söyledi: “Uluslararası toplumun Gazze ve Batı Şeria’da akan kanı durdurmakta hala aciz kaldığını maalesef görüyoruz. Gazze bir açık hava hapishanesiydi. Şimdi ise İsrail Başbakanı’nın siyasi bekasını uzatmak amacıyla askeri operasyonlar düzenleyerek sivilleri katlettiği bir savaş alanına döndü. 

Haberin Devamı

Derhal ve kalıcı ateşkes, iki tarafın da tüm esirleri serbest bırakması ve Gazze’ye sürekli insani yardım akışının sağlanması, barışa giden yolda olmazsa olmazlardır. İsrail ve destekçilerini, hala başarma imkanımız varken diplomatik çözümü aramaya davet ediyorum.” 

Geçici çözümlerin işe yaramayacağını belirten Fidan, “Bu dirençli ulusun onuru, bağımsızlığı ve egemenliğine yönelik çabamızı gerçekleştirmek için birleşik bir Filistin liderliğine ihtiyacımız bulunmaktadır” diyerek, Türkiye’nin garantörlük mekanizması kurulması yönündeki çağrısını yineledi. 

Gazze diplomasisi 

Fidan, New York’ta ikili temaslarda da bulundu. Salı günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Fidan, Filistin toplantısı öncesinde Cezayirli ve Lübnanlı mevkidaşları ile birlikte Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide tarafından verilen çalışma yemeğine katıldı. Türkevi’nde Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi üyeleri, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, BM Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile görüştü. Fidan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de bir araya geldi.