Gündem ‘Biz değil, genç şoförler yarışıyor’

‘Biz değil, genç şoförler yarışıyor’

31.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Otoyollarda birbiriyle yaptıkları yarışlar, karıştıkları ölmcül kazalar ve kaçak dökümlerle gündeme gelen hafriyat kamyonlarına yönelik geniş kapsamlı denetim gerçekleştirildi.

‘Biz değil, genç şoförler yarışıyor’

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Milliyet olarak Arnavutköy Fahri Korutürk Caddesi’nde yapılan uygulamaya katıldık. Denetimler esnasında hafriyat kamyonlarının Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi/ Taşıma ve Kabul Belgesi ve branda kurallarına uyup uymadığı kontrol edildi. Yapılan denetimlerde hafriyat yüklü araçların branda kuralına uyduğunu gözlemledik. Çoğu zaman yarış pistine çevirdikleri otoyollarda neden aşırı hız yaptığını sorduğumuz şoförlerin çoğunluğu yarışları orta yaştaki şoförlerin
değil genç yaştakilerin yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Denetimde karşılaştığımız 36 yıldır hafriyat kamyon şöförcülüğü yaptığı söyleyen Veysel Karamağuş,  şunları söyledi: “Gençler, genellikle yarış yapıyor. Bu yanlış bir şey. Hız yapmaktansa, aileni ağlatmaktansa, çocuklarını yetim bırakmaktansa yavaş gitmek daha doğru.”

Bir sürücü ise, “25 yıldır bu işteyim. Ben hız yapmıyorum, gençler yapıyor. Bu araçlar aşırı hız yapılacak araç değil” dedi.

Eş zamanlı denetim

İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü ve İBB Zabıta ekipleriyle birlikte hafriyat sirkülasyonunun fazla olduğu Arnavutköy Fahri Korutürk Caddesi, Büyükçekmece Karaağaç mevkii Başakşehir Şamlar İstiklal Caddesi, Sultangazi Cebeci mevkii, Çatalca, Şile Sahilköy, Kadıköy Fikirtepe, Tuzla Tepeören’de denetimler yapıldı. 372 hafriyat kamyonu denetime tabi tutulurken eksikliklerden dolayı 4 araca 131 bin 420 TL ceza kesildi.

Haberin Devamı

Araç şoförlerine ait ehliyet ve ruhsat sorgulamalarında ise uygunsuz olduğu tespit edilen 8 araca idari yaptırım cezası uygulanarak iki hafriyat kamyonu bağlandı.

Arnavutköy’de gerçekleştirilen denetime katılan İBB Çevre Koruma, Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Dinçer, kaçak hafriyat dökümlerin azaldığını belirterek Arnavutköy’de de yüzde 90 oranında azalma kaydettiklerini söyledi.