Gündem Bize mezar sattılar

Bize mezar sattılar

09.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kartal’da çöken binada ölenlerin sayısı 15’e ulaştı. Dün 45 saat sonra bir oğlu enkazdan sağ çıkarılan, öteki oğlunun ise cansız bedenine ulaşılan Sündüz Aydın’ın “Bizlere bu evleri bile bile sattılar, kendileri başka yere gitti. Paramızla bize mezar sattılar” diye feryat etti...

Bize mezar sattılar

Bize mezar sattılar
Kartal’da çöken 8 katlı binanın enkazında dün sevinç ve acı aynı anda yaşandı. Kurtarma ekipleri faciadan 45 saat sonra 19 yaşındaki Mert Aydın’a ulaştığında ablası hastanede “Artık umudum kalmadı” diye gözyaşlarına boğulmuştu. AFAD ekipleri 19 yaşındaki Mert’i 2. kattan sağ çıkarırken, kardeşi onun kadar şanslı değildi. 16 yaşındaki Melih Aydın ve Gökhan Alemdar ile Ahmet Söğüt için günlerdir süren umutlu bekleyiş gözyaşı ve feryatlarla noktalandı.


Kartal Orhantepe Mahallesi Sema Sokak’ta geçtiğimiz Çarşamba günü çöken Yeşilyurt Apartmanı’ndaki arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Ekiplerin kesintisiz sürdürdüğü çalışmayla şu ana kadar 15 kişinin cenazesine ulaşılırken, 14 bina sakini ise yaralı halde kurtarıldı. Yaralıların 4’ünün tedavisi yoğun bakımda sürüyor. 14 daireli binada en büyük kaybı yaşayan ise apartmanda 3 dairesi bulunan Alemdar ailesi oldu. Aile enkazda 9 canını yitirdi.

Sevinç acıya dönüştü

AFAD ekipleri, 2. gün itibariyle 8 katlı binanın 2. katına kadar ulaşırken, yoğun çaba, 45. saatte yüzleri güldüren bir gelişme yaşanmasına vesile oldu. Ekipler, enkazda 45 saat yaşam mücadelesi veren 19 yaşındaki Mert Aydın’ı beton yığını içinden sağ çıkardı. Aydın, ambulansla Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Bu sırada ambulansın önünde duran ablası Merve, ‘Mert bu’ diye sevinç gözyaşları döktü. Mert’in sağlıklı bir şekilde kurtarılmasından umutlanan Aydın ailesinin sevinci enkaz altında kalan Melih Aydın’ın öldüğü bilgisiyle acıya dönüştü. Bir oğlunun kurtarılışına sevinemeyen acılı anne Sündüz Aydın, “Keşke sen değil ben ölseydim” diye ağladı.

Anne Sündüz Aydın, “Allah’ım bir mucize olsun. Evlatlarımı bana bağışla. Kimseye evlat acısı verme. Allah’ım sen yavrularımı koru ben kimseyi incitmedim, kırmadım. Yavrum terli diye dayılarının yanına bıraktım, kendimle götürmedim. Keşke götürseydim. Ben şimdi hangi birine yanayım üç yavrum enkaz altında. Bize bu evi satarken, komşularımız ‘Alma bu ev sağlam değil’ dediler. Bizlere bu evleri bile bile sattılar, kendileri başka yere gitti. Paramızla bize mezar sattılar. Çocuklarım bir çıksın, bu evi satana hesabını soracağım” diye gözyaşı döktü. Öte yandan hâlâ göçük altında olan 2.5 yaşındaki Eylül’ün de Mert’le aynı odada kaldığı öğrenildi. Küçük Eylül’ün annesi Meltem Aydın ise umutlu bekleyişini sürdürüyor.

Yürek dayanmaz

Kardeşleri 16 yaşındaki Melih ve 19 yaşındaki Mert ile yeğeni 2.5 yaşındaki Eylül’ün göçük altından çıkarılmasını hastanede bekleyen Merve Aydın, “Yok artık kimseye inanmak istemiyorum. Her şey yerle bir oldu. Yaşamaları bir mucize. Annem bakkala gitmiş. Evin arkasında annemi dışarda görünce sevinsem mi üzülsem mi bilemedim” diye feryat etti. Ablanın gözyaşlarına boğulduğu sırada hastaneye ulaşan ambulans yaralı kurtarılan kardeşi Mert’i taşıyordu. Melih ise enkazdan cansız çıkarıldı. Eylül’ün akibeti ise henüz bilinmiyor.

Bize mezar sattılar

Alemdar ailesinden 9 kişi can verdi

Çöken apartmanda en çok acı Alemdar ailesinin payına düştü. Aynı aileden 9 kişi yaşamını yitirirken baba Erdoğan Alemdar’ın kızları Eslem ve Ecrin Naz’la birlikte çektirdiği fotoğraflar hatıra kaldı. Fotoğraflarda Erdoğan Alemdar üç kızıyla birlikte poz verirken en büyük kızı Gülşah Alemdar’ın iş için yurt dışında olduğu öğrenildi.

Bize mezar sattılar

Ekiplerden ses taraması

Kartal’da çöken binanın enkazında gece saatlerinde de çalışmalar sürdürülüyor. AFAD ve Jandarma ekipleri hassas burunlu 3 köpek yardımıyla enkaz altında canlı olup olmadığını tespit etmeye çalıştı. Ekipler ayrıca, özel araçlar yardımıyla enkaz altına mikrofon salarak ses dinlemesi yaptı. Çalışmalarda henüz bir sonuca ulaşılamazken, olay yerinde AFAD, AKUT, itfaiye, jandarma, Kızılay ve İHH ekiplerinin çalışmaları devam ediyor.

Bize mezar sattılar

Enkazdan sağ çıkanlar

Hilal Tuana Alemdar(13), Halil İbrahim Alemdar (23), Adem Alemdar (47) yoğun bakımda, Hatice Aliefendioğlu (81) yoğun bakımda, Adile Oral (77), Nazan Tekgöz (37), Güler Yılmaz(56), Bahriye Aktar (75) yoğun bakımda, Tayyip Mahmut Alemdar(9), Ali Alemdar (75), Hüsniye Yaman (59), Leyla Yaman (63), Azra Havva Tekgöz (6) yoğun bakımda, Mert Aydın (16).

Şeyma’nın sesi geldi

Enkaz altında kalan Şeyma Kambur (36) ve iki çocuğu Zehra (7) ile Ali Bilal (5) henüz çıkarılamadı. Şeyma’nın kızkardeşi Semra ise, yapılan çalışmalar sırasında kızkardeşinin sesinin duyulduğunu ve kardeşinin ayaklarının üzerinde kolon düştüğünü söyledi. Çalışmalar seslerin geldiği noktada yoğunlaştı.

Son 2 günde camlar çatlamış

Çöken binanın ikinci katında cam takan Volkan Balta’nın annesi Fatma, babası Mehmet ve yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor. Anne Fatma Balta tüm gün çalışmaları gözyaşları içinde izlerken, baba Mehmet Balta felaketin göz göre göre geldiğini anlattı: “Bina zaten yıkılmak üzereymiş. Yıkımdan iki gün önce oğlum binaya cam takmaya gelmiş. Camlar çatlayınca oğlumu tekrar arıyorlar. ‘Taktığın cam kırıldı. Nasıl cam taktın’ diyorlar. Oğlum da olay günü yine cam takmaya gelince bu felaket oluyor.”

Penceredeki kız da öldü

Facianın 15. kurbanı ise hemşirelik öğrencisi Şevval Yılmaz oldu. Yılmaz, annesiyle birlikte enkazda kalmış, annesi beton yığınlarının arasından sağ olarak kurtarılmıştı. Google’a ait 2014 yılındaki uydu fotoğrafında Yeşilyurt Apartmanı’nın 3’üncü katındaki pencerede görünen küçük kızın da Şevval Yılmaz olduğu anlaşılmıştı. Enkazdan çıkarılan anne Güler Yılmaz, “Birkaç gün önce mutfak dolaplarından gıcırdama duydum. Bina çökmeden yarım saat önce balkona çıkmıştım. Titrediğini hissettim. Şevval’i yanıma çağırdım. ‘Deprem mi oldu?’ dedim. Haberlere baktı. Olmadığını görünce Şevval odasına döndü. Dakikalar sonra bina çöktü” demişti.

Çalışmalar 2. kata indi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile birlikte kriz merkezi olarak kullanılan Çaka Bey İmam Hatip Ortaokulu’nda son duruma dair açıklamalar yaptı. Soylu açıklamasında şunları söyledi:

“Çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Arkadan 3. kattayız, ön taraftan da 2 ile 3. katları arkadaşlarımız beraber çalışıyor. İnanıyoruz ve dua ediyoruz ki göçük altında kalanları sağ salim şekilde oradan çıkaracağız. Aileler bizim tarafımızdan sürekli bilgilendiriliyor. Ancak burada umut içinde bekleyen aileleri umutsuzluğa bazen de yüksek bir umuda ve endişeye sevk eden birtakım haberler, telefonlar, mesajlar dolaşıyor. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığımız çok geniş bir soruşturma yapıyor. Şu anda Başsavcılık binanın kim tarafından, nasıl yapıldığını, teknik sorumluluğu kimin aldığı inceliyor. Aynı zamanda binadan alınan birtakım malzemelerin tespiti ve onların gerekli sonuçlarının alınmasına yönelik adımlar da atıldı. Kolonlar kesilmiş, kesilmemiş hemen hepsi bir tevatür. Netleşmiş bilgilerin tamamı savcılık tarafından verilecektir.”

Bize mezar sattılar

Faciada hayatını kaybeden 63 yaşındaki Fatma Karaman için dün Kartal Zeytinlik Ulu Cami’de düzenlenen cenaze törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı.

Hayatını kaybedenler

Ayşe Alemdar, Mustafa Alemdar, Safiye Alemdar (Mustafa Alemdar’ın annesi), Safiye Alemdar (Mustafa Alemdar’ın eşi), Erdoğan Alemdar, Saime Alemdar, Ecrin Naz Alemdar, Eslem Alemdar, Gökay Alemdar, Ahmet Söğüt, Nuriye Söğüt, Melih Aydın, Yıldız Gündüzoğlu, Fatma Kahraman, Şevval Yılmaz.

Bize mezar sattılar

Kartal’da çöken binanın enkazında kurtarma ekiplerinin çalışmaları aralıksız sürüyor. AFAD ve Jandarma ekipleri hassas burunlu 3 köpek yardımıyla enkaz altında canlı olup olmadığını tespit etmeye çalışıyor.