Gündem 'Boks ve halter olimpiyatlardan çıkarılacak' iddiası tartışma yarattı!

'Boks ve halter olimpiyatlardan çıkarılacak' iddiası tartışma yarattı!

17.12.2021 - 06:47 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en çok madalya kazandığı spor branşları olan boks ve halter, olimpiyat programından çıkarılıyor mu? Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin son açıklamasının ardından başlayan tartışmayı, Türkiye Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener ve Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç ile konuştuk.

Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Geçen hafta yayınlanan bir haber spor camiasında tartışma yarattı. Habere göre, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) boks, halter ve modern pentatlon branşlarını 2028'deki Los Angeles Oyunları'ndan kaldırma sinyali verdi. Bu branşların yerine ise sörf, kaykay ve sportif tırmanış oyunlar arasına dahil edilebilecek.

Açıklamanın yanlış anlamalara yol açtığı vurgusu yapan, Türkiye Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener  ve Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, her iki branş için de bir riskin söz konusu olmadığı görüşünde. Prof. Dr. Uğur Erdener, "Bu sporların olimpiyatlardan kaldırılması gibi bir durum yok" derken, Eyüp Gözgeç ise kararın yanlış yorumlandığının altını çizdi.

"Olimpiyat oyunlarına dahil 28 dal var" diyen Prof. Dr. Erdener, bunların içinde boks, halter ve modern pentatlonun da yer aldığını hatırlattı. Olimpiyat oyunlarında değişen statüler sonrası alınabilecek bazı yeni dalların olduğunu ekleyen Prof. Dr. Erdener, "Onlar da ayrı bir kategoride, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin tanıdığı federasyonlar. Yeni alacakları bir spor dalı için oyunları organize eden kent o sporu öneriyor. 'Ben bu dalları alabilir miyim?' diyor ve kurul ona göre karar veriyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

'KARAR VERMEK İÇİN HENÜZ ERKEN'

Olimpiyatlardan çıkarılma endişesi yaşayan halter, boks ve modern pentatlonun durumlarının farklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdener, IOC'nin (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) bu federasyonların yeniden kendilerini yapılandırmaları ve sorunlarını çözmeleri için uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Bu beklentilerin henüz yerine getirilmediğini belirten Prof. Erdener, IOC'nin federasyonlara beklentilerini karşılaması için zaman verdiğini, henüz olimpiyatlar için karar vermenin ise erken olduğunu söyledi.

Eyüp Gözgeç ise 2023 Uluslararası Olimpiyat komitesi toplantısına kadar IOC'nin, "Bunları yerine getirin, o zaman görüşelim" diye zaman verdiğine dikkat çekti. Gözgeç, 2024 Paris Olimpiyatları'nda bir problem olmadığını, belirlenen şartların yerine getirilmemesi halinde ise 2028 Los Angeles Olimpiyatları için bir tartışma yaşanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Boks ve halter olimpiyatlardan çıkarılacak iddiası tartışma yarattı

'ÇIKARILMA DİYE BİR DURUM YOK'

Prof Dr. Uğur Erdener, boksta yönetimin dört kere değiştiğine, IOC'nin bununla ilgili komisyon kurduğuna ve Tokyo 2020'de boks organizasyonunu AIBA'nın (Uluslararası Boks Birliği) değil IOC'nin yaptığına vurgu yaptı. Bununla birlikte doping skandallarının da yaşandığına vurgu yapan Prof. Erdener, AIBA'nın bir başkanı olmadığını, genel kurul yapacaklarını ve kendi durumlarını düzelteceklerini söyledi.

"Kısacası boks ve halterin IOC'nin beklentilerini karşılayacak şekilde kendilerini düzenlemeleri gerekiyor" diyen Prof. Erdener, boksta hakemlikle ilgili sıkıntıların ve mali konularda ortaya çıkan sorunların olduğunu da belirtti. Bu durumlarla ilgili hem halterde hem boksta düzenlenmiş raporlar bulunduğunu vurgulayan Prof. Erdener, "Bu iki spor dalının IOC'nin beklentisine uyması şekilde kendi yapılarını düzenlemeleri gerekiyor. Bununla birlikte IOC diyor ki 'Ben 2023 yılının başında sizin kararınızı vereceğim.' Çıkarılma diye bir durum yok" diye konuştu.

'HATALARIN HEPSİ DÜZELTİLDİ'

Eyüp Gözgeç de 13 Aralık 2021 Pazartesi günü Zoom üzerinden gerçekleştirdikleri toplantıda AIBA'yı IBA (Uluslararası Boks Birliği) olarak değiştirdiklerini ve buradan başlayarak bütün statüyü tekrardan yenilediklerini söyledi. Belirlenen şartların boksun anayasasının yeniden yazılmasını içerdiğini belirten Gözgeç, "Hataların hepsi düzeltildi, olağanüstü kongrede kabul edildi" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Boks ve halter olimpiyatlardan çıkarılacak iddiası tartışma yarattı

'HER ŞEY YERİNE GETİRİLDİ'

Mayıs ayında Kadınlar Dünya Şampiyonası'nın İstanbul'da olacağını ve aynı zamanda yüz yüze IBA'nın Olağan Kongresi'nin yapılacağını söyleyen Gözgeç, "O kongreden sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin istediği her şey yerine getirilmiş olacak. 2023'e kadar onların isteklerini yerine getirmemiş olursak o zaman 2028 Olimpiyatları'ndan çıkarılma tehlikesi var. Şu anda bu mümkün değil" açıklaması yaptı.

IOC'nin isteklerinin hepsinin yerine getirildiğini söyleyen Gözgeç, "Bir tanesi borçlardı. Borçların hepsi temizlendi. Bütün yasal prosedürler yerine getirildi. Dünyadaki en iyi denetleme firmalarıyla çalışmaya başlandı. Daha birçok değişiklikler oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Boks ve halter olimpiyatlardan çıkarılacak iddiası tartışma yarattı

FUTBOLDAN SONRA EN ÇOK İZLENEN SPOR DALI

Eyüp Gözgeç'in özellikle üzerinde durduğu bir konu var: Boksun dünyada futboldan sonra en çok izlenen spor dalı olması. Sadece bu nedenle bile olimpiyatlardan çıkarılmasının söz konusu olmadığını söyleyen Gözgeç, "Olimpiyatlarda bir sporun değerlendirilmesi seyirci ve izlenme sayısıyla orantılı. Dolayısıyla boksun olimpiyatlardan çıkarılması mümkün değil" diyerek konunun önemine dikkat çekti.

'DOĞRU BİR YAPTIRIM'

Olimpiyatlar başladığından beri boksun olduğuna dikkat çeken Eyüp Gözgeç, IOC'nin federasyonlara böyle uyarılarda bulunmasının doğru bir yaptırım olduğunu söyledi. Eyüp Gözgeç, "IBA'ya deniyor ki: 'Bunları düzeltin, borcunuzu ödeyin, hakemlere dayalı organizasyonlar yaptırmayın.' İstanbul'da olağan kongrede hepsi bitmiş olacak. Sonra 'Hepsini yaptık' diyeceğiz ve problem ortadan kalkacak" ifadelerini kullandı.

Boks ve halter olimpiyatlardan çıkarılacak iddiası tartışma yarattı

'2028 SONRASI İÇİN BİR ŞEY SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Peki 2028'de kalıcı olacağı söylenen sörf, kaykay ve sportif tırmanışın olimpiyat yolculuğu uzun soluklu olacak mı? Bu soruya Prof. Dr. Uğur Erdener, "Şu anda sadece herhangi bir sorun olmayan dallar Los Angeles programına dahil. Los Angeles'ın önerdiği üç dal da kabul ediliyor. (Sörf, kaykay, sportif tırmanış)" diyerek cevap verdi.

Haberin Devamı

Tokyo 2020'de karateyi Japonya'nın teklif ettiğine dikkat çeken Erdener, 2024 Paris Oyunları'nda ise Fransa'nın karateyi teklif etmediğini söyledi. Prof. Dr. Erdener, Fransa'nın karatede dünya klasmanında ikinci sırada yer alması ve bu sporda etkin olan ülkelerden biri olmasına rağmen, Paris Olimpiyatları'nda Fransa'nın karateyi teklif etmemesine olan şaşkınlığını gizleyemedi. 2023'ten önce olimpiyatlarla ilgili bir şey söylemenin erken olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdener, 2028 Los Angeles Olimpiyatları sonrası için "28 spor dalı dışında hiçbir dal için kesin bir şey söyleyemeyiz. İlave sporlar için net bir şey söylemek mümkün değil. Ülkelerin teklif etmesi ve IOC'nin bunu kabul etmesi gerekli" dedi.

Eyüp Gözgeç de kaykay, sörf, karate vb. sporların zaman zaman değerlendirmeye alınacağını fakat sürekli olmayacağını belirterek, "Boks, halter ve güreşi çıkardığınız zaman olimpiyatların tadını çıkaracak spor dalları çok az kalıyor" diye konuştu.

PEKİ SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Boks ve halterin olimpiyattan çıkarılması endişesi söz konusu olunca akla ilk gelen konulardan biri de halter ve boks gibi sporların vücuda ne kadar faydası ya da zararı olduğu sorusu oluyor. Spor hekimi Prof. Dr. Bülent Ünkar, boks ve halterin olimpik spor dalları içinde olduğunu ve olimpiyat düsturunun da 'Citius, Altius, Fortius' yani "Daha hızlı, daha yüksek ve daha güçlü" ifadelerindeki 'daha güçlü' ilkesi ile uyuştuğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Ünker, durum böyle olunca bu sporların gerektirdiği antrenman ve yarışmalarda kullanılan kas-iskelet sistemi yapılarının zarar görmesinin en çok karşılaşılan sorunlar olduğunu söyledi. Prof. Ünker, "Boksta en sık yaralanan bölgeler, el ve omuz, halterde ise dizler ve omurga olarak sıralanabilir" dedi.

'SPOR YARALANMALARI KAÇINILMAZDIR'

Bir hekim olarak herhangi bir spor dalının olimpiyatlardan kaldırılması için yorumda bulunulmasının doğru olmadığının altını çizen Prof. Ünker, "Olimpik ilkeler 'daha hızlı, daha yüksek ve daha güçlü' olduğuna göre, bunları sağlamak için sporcuların yoğun antrenman yapmaları ve yarışmaları gerekir. Bu durumda spor yaralanmalarının da görülmesi kaçınılmazdır. Benim önerim, bu spor dallarındaki risklerin bilimsel yönetmelerle belirlenmesi ve bunlardan korunmak için yapılması gerekenlerin de yine bilimsel olarak ortaya konmasıdır" ifadelerini kullandı.