Gündem ‘Bölen taraf değil birleştirici olalım’

‘Bölen taraf değil birleştirici olalım’

20.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Siyasi anlaşmazlıklar ve bölgesel gerilimlerin gölgelediği Türkiye-Yunanistan ilişkilerini Türk-Yunan Medya Akademi Forumu’nda tartışıldı.

‘Bölen taraf değil birleştirici olalım’

Ceyda Ulukaya - Ege’nin iki yakasında sayısız kültürel ortaklığa sahip iki komşu. Bölgesel gerilim ve siyasi anlaşmazlıkların gölgesinin düştüğü ilişkilerine başka bir pencereden bakmak mümkün mü? Türkiye Araştırmaları Vakfı ve Atina merkezli Institute of Global Affairs ortaklığında düzenlenen Türk-Yunan Medya Akademi Forumu, önde gelen medya temsilcileri ve iki ülke ilişkileri konusunda uzman akademisyenlerle bu soruya yanıt aradı. Aralarında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Atina Haber Ajansı Genel Müdürü Aimilos Perdikaris, Kathimerini Genel Yayın Yönetmeni Alexis Papahelas, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Özhan, Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Enis Tulça, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Esra Özsüer’in de olduğu alanda uzman isimler, Türkiye ve Yunanistan ilişkilerine dair kamuoyu algısı, bu ilişkinin şekillenmesinde medya ve akademinin potansiyel rolünü tartıştı ve iki ülke arasında teması güçlendirmeye yönelik çözüm önerilerini sundu. 

Haberin Devamı

‘Bölen taraf değil birleştirici olalım’

‘Barışı düşüyoruz’ 

Toplantıda konuşan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, “Ülkelerimiz belli konularda anlaşamıyor olabilir ama bizim işimiz her gün barışı düşünmek. Yakın geçmişte, sayın Abdi İpekçi anısına ve Türkiye-Yunanistan halkları arasında dostluğu pekiştirmek üzere düzenlenen ödül töreni de aslında bu tür bir çabaydı. Belki de bu töreni organize etmeye yeniden başlamalıyız. Yeni opsiyonlar düşünmemiz ve toplumu da bu opsiyonları görmeye davet etmemiz gerekiyor” dedi. 

‘Bölen olmayalım’ 

Toplantının ardından düzenlenen “Türk-Yunan İlişkilerinde Medyanın Rolü” başlıklı panelde konuşmacı olarak yer alan Atina Haber Ajansı Genel Müdürü Aimilos Perdikaris ise “Bizi bölen değil, birleştiren konulara odaklanabilir ve iki ülke arasında pozitif bir gündem yaratabiliriz. İklim değişikliğinden depreme, kültürel konulardan Akdeniz coğrafyasını ilgilendiren sorunlara, birlikte çalışabileceğimiz, ortaklaşabileceğimiz çok fazla meselemiz var” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Panelin konuşmacılarından Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Özhan ise günümüzde tüm dünyada medya kuruluşlarının haber odalarının gitgide küçüldüğüne vurgu yaparak haber ajanslarının gelecekte çok daha önemli bir rol üstleneceğine işaret etti. Özhan, “Birbirimizden daha fazla öğrenmeli ve öğrenmemize de yardımcı olabiliriz. Gelecekte karşılaşacağımız birçok güçlüğün üstesinden ancak birlikte gelebiliriz” açıklamasını yaptı. 

‘Bölen taraf değil birleştirici olalım’

Daha fazla temas 

Panelde konuşan, Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’nin Genel Yayın Yöneetmeni Alexis Papahelas ise bundan yaklaşık 30 yıl önce Kardak krizinin yaşandığı döneme göndermede bulunarak şunları söyledi: 

“O dönem medya gerçekten provokatif bir rol oynadı. Ancak sonrasında Türkiye’den gazetecilerle bir araya geldik ve bunun sürece çok olumlu katkısı oldu. Ancak o zamandan bu yana dünya çok değişti. Daha güvensiz, kutuplaşmış, asimetrik tehditlerle dolu bir yer ve hiçbir ülke bununla tek başına baş edemez. Birbirimizi daha iyi tanımak, daha fazla temas etmek zorundayız ve bunun için pratik yollar üretebiliriz.”