Gündem ‘Bu vatan hepimizin ortak çatısıdır’

‘Bu vatan hepimizin ortak çatısıdır’

19.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mardin’de “Türkiye Yüzyılı” ve “Gençlerle Buluşma” programlarında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir avuç seçkin azınlık dışında kalan milyonların farklı sebeplerle ayrımcılığa uğradığı eski devlet anlayışı tamamen mazide kaldı” dedi.

‘Bu vatan hepimizin ortak çatısıdır’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün geldiği Mardin’de “Türkiye Yüzyılı-Değerlerin Yüzyılı” ve “Gençlerle Buluşma” programlarına katıldı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KARDEŞLİĞİMİZİN KALESİ:  Türk, Kürt, Arap, Süryani ve Ezidi’nin bir arada yaşadığı Mardin, İstanbul ve Hatay ile birlikte hoşgörü başkentlerimizden birisidir. Mardin’i bu topraklardaki ebedi ve ezeli kardeşliğimizin kalesi olarak görüyoruz. Onca gelişmişliğe rağmen halen insanı, dilinden, dininden, renginden kültüründen dolayı ötekileştirenlerin Mardin’den alacağı çok dersler var. 

ÖNCE DİYARBAKIR ANNELERİYLE HELALLEŞ: Şimdi birileri, ‘helalleşmeye’ gelecekmiş. Sen önce helalleşmeye gideceksen, gel Diyarbakır Anneleriyle helalleş. Eğer helalleşmeye geleceksen, önce 10, 11, 12, 13, 14, 15 yaşındaki kızları Kandil’e kaçıranlar var ya onlarla kol kola gezmeyi bırak, onlarla beraber olmayı bırak. Bir taraftan onlarla dirsek temasında olacaksın, bir taraftan onlarla beraber seçime girmenin hazırlığında olacaksın, bir taraftan altılı masanın altına da onları sokmaya çalışacaksın. Bu nasıl helalleşme? Kimi aldatıyorsun? Kimi kandırdığını zannediyorsun? Bu millet artık bunları yutmaz ve 2023 bunun cevabı olacak.

Haberin Devamı

İNKARCILIĞI KALDIRDIK: 20 yıllık iktidarlarımız döneminde yasakların değil, tüm vatandaşlarımızın inancını özgürce yaşayabildiği, kendini özgürce ifade edebildiği bir Türkiye’yi inşa etmeye çalıştık. Eski Türkiye’nin inkarcı, dışlayıcı, hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı, nobran yaklaşımını tüm izleriyle ortadan kaldırmak için çalıştık. Bunun yerine, devlet-vatandaş ilişkisinde daha kucaklayıcı bir bakış açısını ikame ettik.

AYRIMCILIK MAZİDE KALDI: Üzerinde özgürce yaşadığımız bu vatan, hepimizin ortak çatısıdır. Hangi inanca, görüşe, kökene mensup olursak olalım, hepimiz aynı gemide olduğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz. Benim Kürt kardeşlerimin dilinden ve kültüründen dolayı, benim Alevi kardeşlerimin meşrebinden dolayı, benim mütedeyyin kardeşlerimin yaşayışından dolayı, benim gayrimüslim vatandaşlarımın inancından dolayı, hasılı bir avuç seçkin azınlık dışında kalan milyonların farklı sebeplerle ayrımcılığa uğradığı eski devlet anlayışı tamamen mazide kalmıştır.

TAYFUN’UN MENZİLİ: (Kızıl Elma ilk uçuşunu yaptı, Yunan medyası teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor. Sizce korkuyorlar mı?) Korkuyorlar tabii. Bize ne dediler? Çılgın Türkler. Tayfun Füzesi menzili 560 kilometre olarak açıklandı. Geçen hafta bir görüşme yaptım. Dediler ki biz 1000 kilometreyi yakalayacağız. Şimdi tabii bunu duyunca Yunan hoplamasın mı? Ege’de bazı çılgınlıklar yaptılar. Bizimkiler de gerekeni yaptı. Yapma işte rahat dur. Bizimle uğraşma.

Haberin Devamı

ERKEN SEÇİM OLACAK MI?: (‘Seçim tarihiyle ilgili tüyo alabilir miyiz’ sözü üzerine) Cumhur İttifakı olarak oturalım, dertleşelim. Ondan sonra tüyoyu değil de gerçeğini biz size veririz.

‘Museviler toplumumuzun ayrılmaz parçasıdır’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hanuka Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımlayarak Musevi vatandaşların bayramını kutladı. Erdoğan, “Musevilik inancına mensup vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı’nı en içten duygularımla tebrik ediyorum” diyerek başladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Güçlü birlik, beraberlik ve aidiyet duygularıyla bir arada yaşadığımız Musevi vatandaşlarımız, geçmişte olduğu gibi bugün de toplumumuzun ayrılmaz bir parçasıdır. Günümüzde birçok ülkede antisemitizm, İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı toplumsal huzurun yanı sıra küresel barışı da tehdit ederken, ülkemizde hiçbir ayrım olmaksızın tüm vatandaşlarımızın karşılıklı saygı ve sevgi anlayışıyla ortaya koyduğu birlik ve beraberlik tüm dünyaya müstesna bir örneklik teşkil etmektedir. Bu duygularla, Hanuka Bayramı’nın başta Musevi vatandaşlarımız olmak üzere, tüm Museviler için esenlik getirmesini temenni ediyor, kendilerine en kalbi selamlarımı iletiyorum.”

Haberin Devamı

Finalde, Musk ile buluştu

Katar’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Kupası finalinde Lusail Stadyumu’nda karşılaşan Arjantin-Fransa maçını izledi. Erdoğan, statta Tesla ve SpaceX’in kurucusu, Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk ile görüştü.