Gündem Burun kanamasının sebepleri nelerdir?

Burun kanamasının sebepleri nelerdir?

01.05.2018 - 13:53 | Son Güncellenme:

Burun kanaması birçok insanın başına gelebilecek bir durumdur. Kimi zaman tehlikeli olabilirken kimi zaman çok basit nedenlere dayanıyor olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken kanamanın miktarıdır. Ayrıca uygulanan bazı yöntemlere rağmen kanama durmuyorsa bu da tehlikeli olabilir. Kesinlikle bir acil servise başvurulması gerekir.

Burun kanamasının sebepleri nelerdir

Eğer kanama çok şiddetli değil ve kolay durdurulur ise korkmaya gerek yoktur. Aynı zamanda kanama sık tekrarlanıyor ise yine bir doktora gidilmesi ve altında yatan nedenin araştırılması gerekir. Basit gibi görünen bazı kanamaların altında yatan ciddi problemler olabilir.

Haberin Devamı

Burun kanaması nedenleri?

Burun kanaması hiç olmadık zamanlarda ve olmadık yerlerde ortaya çıkarak insanların bir takım sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Özellikle sık tekrarlanan kanamaların altında bazı nedenler yatıyor olabilir. Burun kanaması nedenleri ise şu şekildedir:

· Buruna dışardan herhangi bir darbe gelmesi

· Burun kemiğinin kırılması

· Burnun sürekli karıştırılması

· Yüz ve baş bölgesinde meydana gelen kırılmalar

· Burun spreyi kullanımı

· Burun kemiği ve kıkırdağında eğrilik olması

· Üst solunum yolu enfeksiyonları

· Sinüzit

· Burun ve genizde tümör olması

· Yüksek tansiyon

· Beyin kanaması

· Kan hastalıkları ve bu kan hastalıkları için kullanılan ilaçlar

Haberin Devamı

Burun kanamasında ne yapmak gerekir?

Burun kanaması meydana geldiği andan itibaren müdahale etmek gerekir. Kanamanın şiddetlenmesi kişilerde başka türlü sıkıntılar çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kanamayı kısa sürede durdurmak gerekir. Burun kanamasını durdurmak için ilk olarak yapılması gereken burnun fazla kandan arındırılmasıdır. Aşırı derecede sümkürmeden buruna dolan kan dışarı atılır. Temizleme işlemi mümkün olduğu kadar soğuk su ile yapılmalıdır. Çünkü sıcak su kan akışını hızlandırır. Burun kanatları parmaklar ile çok sert ve uzun olmayacak şekilde sıkılır. Bu işlem birkaç kere tekrarlanır. Eğer burun kanamasının altında yatan çok ciddi bir neden yok ise bu işlem kanamanın büyük ölçüde azalmasını sağlayacaktır.

Burun kanaması ne zaman tehlikeli olur?

Burun kanaması çok uzun sürüyor ve çok sık tekrarlıyor ise tehlikeli olabilir. Bu nedenle yapılması gereken bir kulak burun boğaz uzmanı ile görüşerek altında yatan nedenin tespit edilmesini sağlamaktır. Neden tespit edildikten sonra kısa sürede tedavi olmak gerekir.