Gündem ‘Cambazlıkları takip ediyoruz’

‘Cambazlıkları takip ediyoruz’

05.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçiler ile bir araya geldiği iftarda terörle mücadeleye ilişkin “Kelime oyunlarıyla, diplomatik ve askeri cambazlıklarla terör örgütünü palazlandırma girişimlerini tek tek takip ediyoruz. Vakti geldiğinde muhatapların önüne koyacağız” dedi.

‘Cambazlıkları takip ediyoruz’

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi’nde 14. Geleneksel Büyükelçiler iftarında büyükelçilerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KARDEŞLİK SOFRASI: Etrafında bir araya geldiğimiz iftar sofrası, bir muhabbet ve kardeşlik sofrasıdır. Irkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve İslam düşmanlığı gibi akımların veba gibi yayıldığı dönemde bu sofraların önemi daha anlaşılıyor. Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle Ramazan’ı buruk karşıladık. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin acısını yüreğimizde hissediyoruz. 

YARALARI SARIYORUZ: 85 milyon olarak yaralarımızı hızla sarıyoruz. Konteynerlerin sayısını en kısa zamanda 100 bine çıkartacağız. Dün itibariyle 70 bin konut ve köy evinin yapım süreci başladı. İlk 1 yıl içinde de 319 bin konut ve köy evinin inşasını planlıyoruz.

ZAFERİN AYAK SESLERİ: 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı etkileyen deprem felaketine rağmen seçimleri erteleme yoluna gitmedik. Biz Türkiye’nin kapasitesine, demokrasimizin gücüne hepsinden önemlisi milletimizin dayanışma ruhuna güveniyoruz. 14 Mayıs seçimlerinde insanımızın hem kendi hem de evlatlarının geleceği için sandıkta yine en doğru kararı vereceğinden şüphemiz yok. Meydanların dilini çok iyi bilen, son 20 yılda girdiği 15 seçimin hepsinde milletin teveccühünü kazanan bir siyasetçi olarak dalga dalga büyüyen bir zaferin ayak seslerini duyuyoruz. Türkiye Yüzyılı’nın cemresi sadece gönüllere değil, aynı zamanda sandığa şimdiden düşmüştür.

Haberin Devamı

BARIŞ MÜMKÜN: Nerede bir yangın varsa söndürmenin, nerede bir kriz varsa çözüm bulmanın peşindeyiz. Ukrayna savaşındaki tutumumuz bunun en son örneğidir. Karadeniz tahıl girişimi savaş şartlarına rağmen müzakere ve uzlaşı ortamının mümkün olduğunu göstermiştir. Savaşın başından bu yana Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin ile irtibat halindeyim. Adil bir barışın mümkün olduğuna inanıyorum. Sadece Rusya-Ukrayna krizi değil, Filistin’de, Suriye’de, Afganistan’da, Libya’da, Yemen’de, Somali’de de kronikleşen sorunlar çözüm bekliyor. Fakat uluslararası toplum krizleri hal yoluna koyacak iradeyi sergilemekte mütereddit davranıyor. Bir süredir dünya beşten büyüktür diyerek adaletsizliğe ve çarpıklığa dikkat çekiyoruz. BM Güvenlik Konseyi’nin kapsayıcı ve kuşatıcı bir anlayışla reforma tabi tutulması acil bir ihtiyaçtır.

Haberin Devamı

İZİN VERMEYECEĞİZ: Dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz bir başka alan terörle mücadeledir. Terörü insanlığın gündeminden çıkarmak, temel vazifelerimiz arasındadır. Bu şiarla PKK, PYD, YPG, FETÖ, DEAŞ başta olmak üzere terörün her türlüsüne karşı ayrım yapmadan mücadelemizi sürdürüyoruz. Kelime oyunlarıyla, diplomatik ve askeri cambazlıkla bölücü terör örgütünü palazlandırma girişimlerini biliyor tek tek takip ediyoruz. Vakti saati geldiğinde elbette bunları muhataplarını önüne koyacağız. Nasıl ülkemizin bir terör koridoruyla kuşatılmasına rıza göstermediysek yeni teşebbüslere de kesinlikle izin vermeyeceğiz. Vatanımıza yönelik terör tehditlerini kaynağında bertaraf etme stratejimizi uygulamaya devam edeceğiz. Doğu Akdeniz ve Ege’de Yunanistan’la son dönemde oluşan havanın sorunların çözümü için bir fırsat olarak değerlendirilmesi temennimizdir. Balkanların istikrarı ve huzuruna katkı sağlayan adımları her zaman olduğu gibi destekliyoruz.

Haberin Devamı

NEFRET SUÇU: Maruz kaldığımız onca haksızlığa rağmen Avrupa Birliği üyeliği stratejik hedefimiz olmayı sürdürüyor. Ancak kimi Avrupa ülkelerinde İslam düşmanlığını körükleyen eylemlere göz yumulması endişe vericidir. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in mushafının yakılmasına kadar varan bu menfur girişimler hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu açık ve net bir nefret suçudur. Yaklaşık 2 milyar insanı rencide etmekte kalmayıp, öfkeye sürükleyen bu alçaklıklara artık bir son verilmesi gerektiğinin altını özellikle çizmek istiyorum.

195 kişi katıldı

İftarda 119 büyükelçilik, 4 uluslararası kuruluş, 13 dini lider olmak üzere toplam 195 katılımcı yer aldı. ABD Büyükelçisi Jeff Flake, iftara katılmazken yerine siyasi müsteşar düzeyinde katılım gerçekleştirildi. Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Jill Moris’in de iftara Kovid olduğu için katılamadığı öğrenildi.