Gündem Camilerin yüzde 19’unda ağır ve orta hasar var

Camilerin yüzde 19’unda ağır ve orta hasar var

22.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırladığı “2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu”na göre, 11 ilde birçok ibadethane ve ilgili hizmet binası depremden zarar gördü.

Camilerin yüzde 19’unda ağır ve orta hasar var

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - İlk etapta bölgedeki müftülük binalarının yüzde 28.3’ünün, camilerin yüzde 19.1’inin, Kur’an kurslarının yüzde 16.5’inin yıkılan ve ağır ve orta hasarlı durumda olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

Raporda 2022 yılı itibarıyla deprem bölgesinde kültür mirası kategorisinde yaklaşık 8 bin 500 eserin bulunduğu, bunlardan 844’ünün Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki vakıf eserleri olup çoğunun dini yapı kategorisine girdiği kaydedildi.

Maliyet 8.2 milyar lira

Camiler ile ilgili hasara ilişkin raporda şöyle denildi:

“Adıyaman Ulu Camii, Malatya Yeni Camii, Hatay Habibi Neccar Camii gibi tarihsel ve sembolik değeri yüksek yapılar tamamen yıkılmış durumdadır. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Malatya’daki tarihi camilerden yıkılmayanların çoğu ağır ve orta hasarlı olup hizmet verebilecek durumda değildir. Ana yapısı zarar görmemiş veya az hasarlı olanların da çoğunun minaresi yıkılmış durumda. Vakıf eserlerinin toplam onarım-restorasyon maliyeti 8.2 milyar lira öngörülmektedir.”