Gündem Can boğazdan gelir ve gider!

Can boğazdan gelir ve gider!

04.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dr. Michael Greger “Nasıl yaşlanmazsınız?” adlı yeni kitabında, hangi yiyeceklerin sağlıklı yaşamaya katkıda bulunarak ömrü uzattığını açıklıyor.

Can boğazdan gelir ve gider

Yaşlılığı geciktirme konusunda çalışmalar yapan ABD’li Dr. Michael Greger, yeni çıkan “Nasıl yaşlanmazsınız” adlı kitabında bu hayati meselenin beslenmeyle ilgili sırlarını veriyor. Greger, insan sağlığına faydalı gıdaları şöyle açıklıyor:

Haberin Devamı

■ KAHVE

Çalışmalar, günde üç fincan kahve içenlerin ölüm riskinin yüzde 13 düşük olduğunu ortaya çıkardı. Kahvedeki klorojenik asit, çöpleri hücrelerimizden temizleyen biyolojik süreç “otofajiyi artırır.

■ BROKOLİ

Her gün bir porsiyon pişmiş ıspanak, kuşkonmaz, Brüksel lahanası veya brokoli yiyin. Mütevazı turpgiller sebzeleri gerçekten de çok güçlü anti aging (yaşlanma karşıtı) gıdalardır.

■ ROKA

Yeşil yapraklı sebzeler, ömrümüzü uzatmak için en güçlü adımlardan biridir. Sağlığın en önemli kriterlerinden biri, her gün yeşil yapraklı sebzeler yemektir. Her öğünde roka salatası bu konuda ideal bir tercih.

■ MERCİMEK

Mercimek, bakla, nohut, bezelye tüketimindeki her 20 gramlık artış ölüm riskini yüzde 8 azaltabilir. Bir çalışma, günde iki porsiyon fasulye, nohut, mercimek ve bezelye yemenin kötü kolesterole karşı ilaç etkisi yarattığını gösterdi.

Haberin Devamı

■ BÖĞÜRTLEN

“Antienflamatuar” kelimesi iltihabi reaksiyonu önleyici anlamında kullanılıyor. Meyveler arasında da özellikle böğürtlenin bu konuda çok güçlü etki yarattığı belirtiliyor.

■ BAHARAT

Yemeklerinize DNA onarımı için mutlaka baharat ekleyin. Bir enzim DNA’mızın korunmasına yardımcı olur. Buna “sirtuin” denir ve zencefil ailesinin bir üyesi olan yeşil kakulede bol bulunur.

■ TUZA VEDA

Aşırı tuz alışkanlığından kurtulmanın zamanı geldi. Aşırı tuz beslenmede bir numaralı risk faktörü. Yemeklerinizde lezzeti sağlamak için tuz yerine limon, fesleğen, sarımsak, kekik, maydanoz, biber, biberiye ve kişniş kullanın.

■ SABAH TATLISI

Eğer rafine tahıllara ve şekerli yiyeceklere ihtiyacınız varsa, tatlılara olan özleminizi sabahları gidererek daha az zarar görebilirsiniz.

■ PAPATYA ÇAYI

Papatya dünyada en yaygın kullanılan şifalı bitkilerden biridir. Papatya çayı kan şekeri kontrolünde, düşük kolesterolün sağlanmasında, iltihabın azalmasında, uyku düzeninde fayda.

■ TIĞ GİBİ OLUN

Araştırmalar, 20 ila 25 arasında normal bir vücut kitle indeksine sahip olmanın en uzun yaşam süresiyle ilişkili olduğunu buldu. Bu ideal aralık 20 ila 22’ye kadar daraltılabilir. Obezite hayatı kısaltır

Haberin Devamı

 ■ ET HAŞLANSIN

Gıdalardaki bazı bileşikler, yaşlanma ajanları anlamına gelen ‘gerontotoksinler’dir ve bunların en önemlisi AGE’lerdir. Kızartılmış, ızgarada pişirilmiş et AGE üretir. Bu nedenle eti haşlayarak, buğulama yaparak tüketin.