Gündem ‘Cenderenin de içinde olduğumuz bir gerçektir’

‘Cenderenin de içinde olduğumuz bir gerçektir’

07.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üsküdar Belediyesi tarafından Nevmekan Sahil’de “3. İz Bırakan Kadınlar Zirvesi” düzenlendi. Üsküdar Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen zirveye İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadın Danışma Konseyi Başkanı Esra Albayrak onur konuğu olarak katıldı. Katılımcılar arasında Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören ve kızı Yelda Demirören de yer aldı.

‘Cenderenin de içinde olduğumuz bir gerçektir’

Zirvede konuşan Esra Albayrak, “Dünyada yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenen de maalesef kadınlardır” dedi. Müslüman coğrafyasındaki kadınların ayrıca kendi problemlerine dönük bir muhasebe etmesi gerektiğini belirten Albayrak, “Zira Müslüman kadınlar olarak dünyanın kadınlarıyla ortak meselelerimiz olduğu gibi ayrı bir cenderenin de içinde olduğumuz bir gerçektir. Bunun birkaç ayağı var. Birincisi, dışarıda kasıtla üretilen, aşağılayan, küçük düşüren İslamofobik söylem ve uygulamalar. İkincisi inancı ve modern dünya arasında kazılan derin hendek. Üçüncüsü ise maalesef İslam dünyasında olumsuz uygulamalarla kadının edilgen hale getirilmesi gibi” diye konuştu. Albayrak, özellikle Müslüman coğrafyalarda kadınların yaşadığı kimlik bunalımına dikkat çekerek, “Batı değerlerinin, yaşam kültürünün gelebileceği en üst mertebe olarak lanse edilmesi ve kadınların kendi toplumlarında sürekli baskı altında olduklarını hissetmeleri veya hissettirilmesi kimlik bunalımını maalesef körüklüyor. Bu konuda İslam dünyasının dürüst bir muhasebeye ihtiyaç duyduğuna inanıyorum. Öz eleştiri yapmazsak, önümüzdeki nesli kaçıracağımız gibi belki önümüzdeki on yılları, yüz yılları da kaçırma riski karşımızda” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Cenderenin de içinde olduğumuz bir gerçektir’

Hikayelerini anlattılar

Zirvede düzenlenen söyleşide Türkiye’de ve dünyada başarılarıyla iz bırakan kadınlar hikâyelerini anlattı. Paralimpik yüzme şampiyonu Sümeyye Boyacı, “Cumhuriyet tarihinde yüzmede ilk kadın Avrupa şampiyonuyum. Hedefim 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda şampiyon olmak” dedi. Amerikalı film yapımcısı Samah Safi Beyazid da “Çok mutluyum ki, hikâyelerimi dünyanın birçok ülkesinde insanlar seyrediyorlar” diye konuştu. WNBA’de oynayan ilk kadın basketbolcu Nevriye Yılmaz ise “Fark yaratmak istiyorsanız herkes uyuduğu zaman çalışacaksınız” dedi.

Piyanist Nehir Özzengin ise, “Geçen yıl kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi konusunda bir kısa film çekilmişti. Ben de Türkiye’den seçilen 6 kız çocuğundan biri olmuştum. Film, yayınlanınca bir sürü kız çocuğu benimle iletişime geçti. Beni örnek aldığını söyleyenler oldu” dedi. Mimar Ayşe Ören de, çocukluğunda kurduğu astronot olma hayalinden “uzay mimarlığı”na uzanan kariyer yolculuğuna ilişkin bilgi verdi.

Haberin Devamı

Müze açılışı yapıldı

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, panelistlere günün anısına plaket takdim etti. Zirve kapsamında Hürrem Sultan, Kösem Sultan, Mihrimah Sultan gibi tarihe iz bırakan 30 sultandan izler taşıyan Üsküdar Hanım Sultanlar Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Yazarlar