Gündem ‘Cesaretin bizimle’

‘Cesaretin bizimle’

20.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 16. yıl dönümünde, suikasta uğradığı yerde düzenlenen törenle anıldı.

‘Cesaretin bizimle’

ÇİĞDEM YILMAZ/İSTANBUL- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 16. yıl dönümünde suikasta uğradığı Agos gazetesi önünde gerçekleştirilen törenle anıldı. Türkçe ve Ermenice ‘Sarı Gelin’ türküsünün eşlik ettiği törende türkü, Dink’in vurulduğu saat olan 15.05’te sustu. Törene katılan yüzlerce kişi bu dakikaları saygı duruşuyla karşıladı.

Haberin Devamı

Yüzlerce kişinin katıldığı anma töreninde sık sık “Buradayız Ahparig”, “Hrant için adalet için”, “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” sloganları yükselirken, anma töreninde anmaya katılanlar, Dink’in düştüğü noktaya karanfiller bıraktı. Karanfil bırakanlar arasında Dink’in eşi Rakel Dink de vardı. Agos binasına da, “İnadın, umudun, cesaretin bizimle. Seninleyiz ahparig, burdayız” ifadelerinin olduğu, Hrant’ın Arkadaşları imzalı pankart asıldı.

‘Hikaye değişmeli’

Anma konuşmasını yönetmen Emin Alper yaptı. Alper, “Bugün tam 16 sene oldu. Hrant Ermeniler adına değil bütün ezilmişler ve sessizleştirilmişler adına mücadele veren bir sosyalistti. Eğer adalet arıyorsak, Hrant’ı öldürenlerin, sadece tetikçilerin değil azmettiricilerin, sadece azmettiricilerin değil, kışkırtıcıların, hedef gösterenlerin, düşmanlık ve nefret aşılayanların cezalandırılmasını istiyorsak; yalnız Hrant’ın değil bu topraklarda katledilmiş binlerce masumun kanı hala aramızda dolaşıyorsa bu hikayeyi değiştirmek zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

‘Hrant’ın hayatı ilham kaynağı’

Anmada Afganistan’daki cinsiyet ayrımcılığına son vermek için çalışan ve bu çabaları nedeniyle 14. Uluslararası Hrant Dink ödülüne layık görülen insan hakları savunucusu Shaharzad Akbar’ın mesajı okundu. Mesajda şu ifadeler yer aldı: “Hrant Dink’in hayatı ve çalışmaları dünyanın her yerinden aktivistlere ilham kaynağı oluyor. Onun mirası Afganistan ve İran’daki kadınların zorbalığa, adaletsizliğe ve kadın düşmanlığına karşı verdikleri azimli mücadeleye enerji veriyor.”