Gündem Çevik Bir ve Çetin Doğan, İzmir'de ceza infaz kurumuna nakledildi

Çevik Bir ve Çetin Doğan, İzmir'de ceza infaz kurumuna nakledildi

20.08.2021 - 11:04 | Son Güncellenme:

Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan, dönemin Genelkurmay 2'nci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir (82) ve Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan (81), İzmir 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na nakledildi.

Çevik Bir ve Çetin Doğan, İzmirde ceza infaz kurumuna nakledildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generaller Çevik Bir ile Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında yakalama kararı verdi. Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce 28 Şubat davasında 14 sanık hakkındaki hükmün kesinleşme kararının infaz savcılığına gönderilmesinin ardından sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Haberin Devamı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan Bodrum Adliyesi’ne giderken, Genelkurmay 2'nci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ise Milas'ta yakalandı. İşlemlerinin ardından Doğan ve Bir, tutuklanarak ilk olarak Muğla E Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Çetin Doğan ve Çevik Bir, daha sonra İzmir’in Buca ilçesi Kırıklar’da bulunan İzmir 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na nakledildi.

 

5 ESKİ KOMUTANA DAHA GÖZALTI

Haklarında yakalama ve tutuklama kararı çıkan diğer emekli komutanlarından İstanbul’da ikamet eden emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli Koramiral Aydan Erol, emekli Orgeneral İlhan Kılıç ve emekli Tümgeneral Kenan Deniz de bu gün sabah saatlerinde ikametlerinde polis tarafından gözaltına alınırken emekli Tuğgeneral İdris Koralp’ın ise Bursa’da olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Öte yandan adresi İzmir’de bulunan, ve İzmir Emniyetince aranan emekli Korgeneral Çetin Saner de Silivri’de emniyete giderek teslim olduğu öğrenildi.

Gözaltına alınan ve teslim olan eski komutanlar direk adliyeye sevk edildi.

CEZALAR ONANMIŞTI

Yargıtayın, 28 Şubat davasında 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını 9 Temmuz'da onamasının ardından, dün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bu 14 kişi hakkındaki hükmün kesinleşme kararını infaz savcılığına göndermişti.

Yargıtayın kararında, suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları tespit edildiği belirtilen sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker, olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçu bakımından "müşterek fail" olarak sorumlu tutuldu.