Gündem Çeyiz hesabı nedir, başvurular ne zaman? Çeyiz hesabından kimler faydalanabilir?

Çeyiz hesabı nedir, başvurular ne zaman? Çeyiz hesabından kimler faydalanabilir?

11.04.2019 - 12:39 | Son Güncellenme:

Çeyiz hesabı ödemeleri başvuruları için beklenen zaman geldi çattı. İlk ödemesinin Mayıs ayında başlayacağı çeyiz hesabı başvuruları 17 Nisan'da başlayacak. Peki nedir bu çeyiz hesabı ve çeyiz hesabı ödemelerine kimler başvurabilir?

Çeyiz hesabı nedir, başvurular ne zaman Çeyiz hesabından kimler faydalanabilir

Bakan Selçuk, 3 yıllık süreyi doldurarak evlenen katılımcıların gerekli müracaatları hesaplarının bulunduğu bankalara yapabileceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

KİMLER FAYDALANABİLİR?

*Türk vatandaşları ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28. maddesi kapsamına girenler devlet katkısından faydalanabilir.

*Yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açanlar, (18 yaşından küçükler adına veli veya yasal vasi tarafından çeyiz hesabı açılabilir.)

*Evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapanlar,

*27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapmış olanlar.

ÇEYİZ HESABI KATKI PAYI NE ZAMAN ALINIR?

Katılımcı: Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bankaya müracaat eder.

Banka: Ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını takip eden ayın ilk 10 işgünü içerisinde Bakanlığa iletir.

Bakanlık: Bankalar tarafından gönderilen belgelerin tarafına ulaşmasını takip eden 10 işgünü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol eder ve Devlet katkısı ödemesinin hesabın bulunduğu bankaya aktarılmasını sağlar.

Haberin Devamı

Banka: Aynı gün hesap sahiplerine ödemesini yapar.

HESAP SAHİPLERİNE NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk 2019 yılı için Çeyiz Hesabında katılımcıların yatıracağı aylık alt limitin 155 lira 26 kuruş, üst limitin ise 1.552 lira 65 kuruş olduğunu dile getirdi. Selçuk; üç aylık ödemeyi seçenlerin bu rakamların üç katını yatırabileceğinin de altını çizdi.

Bakan Selçuk, çeyiz hesabına yapılan devlet katkısı oranlarına ilişkin de bilgi verdi:

“3 yıllık birikim sonucunda alınacak Devlet Katkısı oranı yüzde 10’dan yüzde 20’ye, verilebilecek en yüksek tutar 4 bin liradan 6 bin 500 liraya;

4 yıllık birikim sonucunda alınacak Devlet Katkısı oranı yüzde 15’ten yüzde 22’ye, verilecek en yüksek tutar 4 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya;

5 yıl ve üzerindeki sürede alınacak Devlet Katkısı oranı yüzde 20’den yüzde 25’e, verilebilecek en yüksek tutar 5 bin liradan 9 bin liraya çıkarılmıştır.”

Zehra Zümrüt Selçuk, çeyiz hesabı ile yuva kurmayı düşünen gençleri tasarruf etmeye teşvik etmek ve biriktirdiği meblağa belirli bir oranda devlet katkısı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Yazarlar