Gündem CHP lideri Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı İmamoğlu bir araya geldi: Divan Başkanlığı teklifinde bulundu

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı İmamoğlu bir araya geldi: Divan Başkanlığı teklifinde bulundu

27.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na kurultayda divan başkanlığı yapması için teklifte bulundu. İmamoğlu’nun teklife olumlu yaklaştığı ancak bazı şartlarının olduğu öğrenildi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı İmamoğlu bir araya geldi: Divan Başkanlığı teklifinde bulundu

MEHTAP GÖKDEMİR- Kurultaya bir hafta kala CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün sabah saatlerinde Ankara’da Çankaya Belediyesi’nin Ahlatlıbel Tesisleri’nde buluştu. Kılıçdaroğlu’nun davetiyle gerçekleştiği belirtilen buluşmaya ilk gelen isim İmamoğlu olurken, birkaç dakika sonra Kılıçdaroğlu tesise girdi. İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nu kapıda karşıladığı görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Baş başa görüştüler

Edinilen bilgiye göre, baş başa gerçekleşen görüşmenin tek gündem maddesi kurultay hazırlıkları oldu. Kılıçdaroğlu’nun, İmamoğlu’na kurultay divan başkanlığını teklif ettiği, İmamoğlu’nun da teklife sıcak yaklaştığı, bazı değerlendirmelerden sonra kararını açıklayacağı öğrenildi.

İmamoğlu’na yakın kaynaklar, “değerlendireceğim” yanıtına ilişkin olarak, “Divan başkanlığının düzenlemeye ihtiyacı var. Divan kimlerden oluşacak, kurultayın düzeni nasıl olacak gibi konular karşılıklı müzakere edilecek. Ondan sonra bir değerlendirme yapılacak. Bize göre divan başkanının adaletle orayı yönetmesi lazım. Kurultayın kavgasız, dövüşsüz, birlik ve beraberlikle, bir demokrasi şölenine dönüşmesi lazım. Ön koşullar sağlanırsa partinin birleştirici gücü olarak Ekrem İmamoğlu bu kurultayda divan başkanlığını yapar” dedi. Ön koşullar konusunda ise kaynaklar; “Genel Başkanımız bunu önerdi, bunun Özgür Özel ile de müzakere edilmesi gerekiyor. Divan başkanlığı seçiminde karşılıklı mutabakat lazım. Özgür Özel ile Genel Başkan, Özel ile İmamoğlu konuştu mu? Bunlar da sağlanacak. Sonra divana her iki tarafta eşit sayıda divan üyesi verecekler. Bu koşullar sağlanacak. Değerlendirme aşamasında. Olumsuz bakmıyor, ama bunlar gerçekleşirse ‘evet’ der, gerçekleşmezse ‘hayır’ da der” açıklamasını yaptı. Önümüzdeki günlerde Özel’in hem Kılıçdaroğlu hem de İmamoğlu ile ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

İmamoğlu, Özel’i aradı

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İkilinin bugün de biraraya gelmesi bekleniyor. İmamoğlu’nun, Kılıçdaroğlu’nun kurultay divan başkanlığı teklifine Özel ile yapacağı görüşme ve kurmaylarıyla yapacağı değerlendirmenin ardından yanıt vereceği bildirildi. Öte yandan İmamoğlu’nun, divan başkanlığı teklifini kabul için gündeme getirdiği şartlar arasında, tribünler dahil salonun ve divan üyeliklerinin adaylar arasında eşit paylaşımının da olduğu öğrenildi.

Nasıl yansıdı?

Görüşme parti kulislerinde “olumlu” karşılanırken, “Birlik konusu toplumun bizden beklentisi. Çok dağınık görünüyoruz. Parti yerel seçime doğru giderken en azından bir uzlaşıyla giderse partideki yarılma büyümez” yorumları yapıldı. İmamoğlu’na divan başkanlığı teklifine Genel Merkez’e yakın bazı kaynaklar, “Ekrem Bey yaparsa tarafsızlıkla yapar” derken bu görüşe karşı çıkanlar ise şu değerlendirmede bulundular:

Haberin Devamı

“Ekrem Bey değişimin doğrudan birinci ağızdan tarafı. Bu kongre değişim tartışmalarıyla geçecek. Böyle bir tabloda nasıl divan başkanlığı yapacak? Kurultayın ruhuna aykırı. Divan başkanlığı tarafsızlık gerektiren bir konu. Ekrem Bey divana oturduğu andan itibaren orada iki seçenek söz konusu olur. Birisi divan tarafsız değildir artık. Bunu nasıl anlayacağız? ‘Ekrem Bey tarafsız, Özgür Bey’i de bıraktı,   kimseyi de desteklemiyor’ olarak mı anlamamız lazım?”