Gündem CHP’de güç dengesi bıçak sırtında

CHP’de güç dengesi bıçak sırtında

24.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Parti Meclisi’nde (PM) görevden alınan il ve ilçe örgütleri için yapılan itiraz gizli oylamada reddedildi. 60 kişilik PM’de itirazın kabulü için 40 oy gerekiyordu. Değişim isteyenler bu rakama ulaşamadı ancak salt çoğunluk için gerekli olan 31 sayısına ulaştılar

CHP’de güç dengesi bıçak sırtında

Mehtap Gökdemir - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında adeta Genel Merkez ve değişimciler arasında güç savaşı yaşandı. Görevden alınan il ve ilçe örgütleri için yapılan itiraz PM’deki gizli oylamada reddedildi. İtirazın kabulü için 60 kişilik PM’de 40 sayısı gerekiyordu. Değişimciler oylamada üçte iki çoğunluğa ulaşamadı, ancak yapılan gizli oylamada iki ilde salt çoğunluk sayısı olan 31’e ulaştı.

Haberin Devamı

Zoom’daki üyeler PM’deydi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Zoom toplantısına katılan CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da dünkü PM toplantısına katıldı. Zoom toplantısında olan diğer PM üyeleri de toplantıda yer aldı. Özgür Özel ve Gökhan Günaydın PM toplantısında yan yana oturdu. Özel ve Günaydın, PM toplantısına katılabiliyor ancak PM üyesi olmadığı için oy hakları bulunmuyor. Zoom toplantıda görüntülerde yer alan Muharrem Erkek, Bülent Tezcan, Onursal Adıgüzel, Tekin Bingöl de toplantıya katıldı.

Gizli oylama yapıldı

PM’de MYK tarafından görevden alınan il ve ilçe örgütlerinin itirazları görüşüldü. Görevden alınan Muş İl Başkanı İsmail Adanur ve İl Yönetim Kurulu üyeleri, Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan ve İl Yönetim Kurulu üyeleri, İstanbul Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan ve İl Yönetim Kurulu üyeleri, Kayseri İl Başkanı Zeki Özkan ve İl Yönetim Kurulu üyelerinin görevden alma kararına itirazları görüşülerek reddedildi.

Haberin Devamı

40 sayısına ramak kaldı

İtirazın kabulü için üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu yani 40 üyenin oyu gerekiyordu. İtirazlar için yapılan gizli oylamada Ağrı il örgütünün itirazına 30 kabul, 31 ret, Muş’un itirazına 31 kabul 30 ret, Mardin’in itirazına 31 kabul 28 ret, 2 çekimser, Kayseri’nin itirazına 28 kabul 33 ret, Beykoz İlçe Başkanı ve İlçe Yönetim Kurulu üyelerinin itirazına ise 26 kabul 35 ret oyu çıktı.

Zoom toplantısı ve değişim tartışmalarının damga vurduğu PM toplantısına katılan isimlerden Bülent Tezcan ve Tekin Bingöl’ün toplantıyı savundukları ve değişim ile ilgili konuştukları öğrenildi. Saatler süren toplantıda tansiyon hiç düşmezken zaman zaman gergin anlar da yaşandı. Öte yandan PM toplantısında Türkiye Değişim Partisi’nin Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılımı da kabul edildi.

Olağanüstü Kurultay kararı alınabiliyor

Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu Çalışma Yönetmeliği’ne göre, Kurultay’ın olağanüstü toplanmasına Parti Meclisi’nce üye tamsayısının salt çoğunluğu (31 üyenin oyuyla) ile karar verilebiliyor.

Haberin Devamı

PM’DEKİ OYLAMA SONUCU

İl/ilçe      Kabul    Ret
Ağrı          30       31
Muş          31      30
Mardin      31      28
Kayseri     28      33
Beykoz     26      35