Gündem CHP’de taban önseçim istiyor

CHP’de taban önseçim istiyor

28.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

 CHP’de tüzük değişikliği için kurulan komisyona 10 bini aşkın yazılı öneri geldi. Öneriler arasında “cumhurbaşkanı adayını ve genel başkanı üyenin seçmesi” talebi dikkati çekti.

CHP’de taban önseçim istiyor

MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA- Tüzük Komisyonu 1 milyon 300 bin parti üyesinden 10 Eylül’e kadar görüş belirtmesini istedi. Komisyon eylül ayı içerisinde tüzük değişikliklerine ilişkin taslak oluşturacak. Tüzük değişiklikleri kurultayda oya sunulacak. Kurultayın iki gün tüzük iki gün genel başkan ve PM seçimi olmak üzere dört gün sürmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Dönem sınırlaması

Milliyet’e konuşan komisyon üyesi, iletilen önerilere ilişkin “Yüzde 90-95 partili ‘ben kendi adayımı kendim seçeyim’ diyor. ‘Benim ilçemdeki belediye başkanımı niye Ankara yolluyor bana’ diyor. Milletvekili ve belediye başkanlarına dönem sınırlaması getirilmesi isteniyor. Cumhurbaşkanı adayı, genel başkanı üyenin seçmesi konusunda talepler geliyor. İki kez olağan seçimlerde partiyi iktidara taşıyamayan genel başkanın görevi bırakması isteniyor. Delegelik sisteminin sorgulanması, blok liste değil, çarşaf liste yapılması, partinin dinamiklerini kendilerinin belirlemesi talep ediliyor” dedi.

Edinilen bilgiye göre tüzükte yapılacak değişikliklerle, önseçim esas kılınacak, önseçim tercihe bırakılmayacak. Eğer önseçim olmuyorsa bir kişinin en fazla üç kez vekillik yapması formülü düşünülüyor.

Haberin Devamı

CHP’li kadınlar, Tüzük’te yapılacak değişiklikle siyasette bir kadın bir erkek şeklinde fermuar sistemi getirilmesini istedi.