Gündem Çocuğunuza tuvalet eğitimi vermekte zorlanıyor musunuz?

Çocuğunuza tuvalet eğitimi vermekte zorlanıyor musunuz?

28.04.2018 - 14:25 | Son Güncellenme:

Çocuğa tuvalet eğitimi vermek için en uygun zaman ne zaman? İki ile üç yaş arasında mı? Yoksa ne zaman hazırsa mı? Buna karar vermek biraz da size ve gözlemlerinize kalıyor. Çocuğunuzun davranışlarına, size verdiği işaretlere bakın. Bunun için size yardım olabilecek bilgilerden bahsettik.

Çocuğunuza tuvalet eğitimi vermekte zorlanıyor musunuz

Tuvalet eğitimi

Haberin Devamı

Çoğu çocuk 18 ve 24 ay arasında tuvalet eğitimine hazır olduğunun belirtileri göstermeye başlar, ancak bazıları daha erken veya daha geç olabilir. Erkek çocuklar genellikle tuvaletlerini yapmayı öğrenmeye daha geç başlarlar ve kızlardan daha fazla lazımlık kullanmaya eğilimlidirler. Tuvalet eğitimine başlamadan önce, çocuğunuzun bu eğitime hazır olduğunu gösteren işaretlere bakın. Bu eğitime çok erken başlamak ikiniz için de sinir bozucu olabilir ve tüm sürecin daha uzun sürmesine neden olabilir.

Zamanlama hakkında

Tuvalet eğitimi sürecini başlatmak istediğinizde bazı stresli veya zor zamanlar olabilir; seyahat ederken, bir kardeşin doğumunda, beşikten yatağa, yeni bir eve taşındıktan sonra veya çocuğunuz hasta olduğunda tuvalet eğitimine başlamamanız tavsiye edilir. Çocuğunuzun ortamı stabil ve güvenli olana kadar ertelemek daha iyi olabilir. Ayrıca, bazı uzmanlar yaz aylarında süreci başlatmayı tavsiye etmektedirler.

Haberin Devamı

Ne kadar sürer?

Tabii ki, çocuğunuza bu eğitim sürecini başarıyla geçmesi bir gecede mümkün olmaz. Süreç genellikle 3 ile 6 ay sürer, ancak bazı çocuklar için daha fazla veya daha az zaman alabilir.

Her ne kadar bazı küçükler gece boyunca yatağını ıslatmamayı ve tuvalet kullanmayı öğrenmiş olsalar da bazı geceler bir sürprizle karşılaşıp onu yatağını ıslatmış bulabilirsiniz. Bu durum normaldir. Bu geçiş aşaması yıllar bile sürebilir.

Genel sorunlar

Daha önce tuvalet eğitimi almış bir çocuğun stres zamanlarında altını ıslatması olağan bir durumdur. Örneğin, yeni bir kardeşle ilgilenirseniz 2 veya 3 yaşındaki bir çocuk gerileyebilir ve altını ıslatabilir.

Çocuğunuz daha önceden eğitimli olmasına rağmen problem çıkarıyorsa bu durum fiziksel ya da psikolojik bir rahatsızlıktan ötürü de kaynaklanıyor olabilir, bu ihtimali göz önünde bulundurarak doktorunuzla konuşun. Çocuğunuz 3 yaşında veya daha büyükse ve eğitimi kabul etmiyorsa, sorunu tanımlamak ve süreci kolaylaştırmak için önerilerde bulunabilecek bir doktorla görüşün.

Tuvalet eğitimi için ipuçları

  • Tuvaleti kullanma eylemini ifade etmek için kelimeler kullanın. (“çiş yapmak”, “kaka” ve “lazımlık”)
  • Çocuğunuzun bebek bezi ıslak veya kirli olduğunda size bildirmesini isteyin.
  • Çocuğunuzun oturabileceği pratik bir lazımlık sandalyesi alın. İlk başta, çocuğunuz üzerinde oturabilir. Ardından, bir çocuk bezi ile de sandalyeye oturabilir. Ve hazır olduğunda, çocuğunuz çıplak lazımlığa gidecektir.

Son olarak bir şey söyleyecek olursak:

Haberin Devamı

Her şeyden önce, çocuğunuzun tuvaleti kullanma girişimlerini övün. Ve kazaları unutturmaya çalışın. Tuvalet eğitimi sırasında çocukları cezalandırmak veya kendilerini altına kaçırmışken hayal kırıklığına uğradığını göstermek onlar için iyi değildir. Bunun yerine çocuğunuza bunun bir kaza olduğunu söyleyip ve ona desteğinizi sunduğunuzu söyleyin. Çocuğunuzun, büyük bir çocuk gibi lazımlığı kullanmanın yolunda olduğu konusunda emin olun. Kendine güveni geldiğinde, daha sonra klozet gibi bir tuvalete geçebilecektir. Ve bu konuda etraftaki insanların söylediklerine çok kulak asmamalısınız çünkü her çocuğun eğitimi farklı olabilir.