Gündem ‘Çocuklar dışlanıyor’

‘Çocuklar dışlanıyor’

02.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Özgür Eller Otizm İnisiyatifi, çocuğu yeni otizm tanısı almış ailelere destek olmak için çalışıyor.

‘Çocuklar dışlanıyor’

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Böylece engellilere uygulanan ayrımcılıklara karşı da mücadele ediyor. İstanbul’da yaşayan 18 yaşındaki otizmli İlhan Yalçın bu inisiyatifin üyeleri arasında. Yalçın, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıları, Özgür Eller Otizm İnisiyatifi’nin amaçlarını Milliyet’e anlattı. 16 yaşındayken otizm tanısı konan İlhan Yalçın, “Otizm tanıları yeterince kapsamlı bir şekilde yapılmadığı için 2 sene önce tanı alabildim. Şimdi insiyatifte otizm ve nöroçeşitlilik hakkında içerik üretiyorum” dedi. Yalçın, kendisi gibi diğer otizimli bireylerin sıklıkla karşılaştıkları hayatı zor hale getiren problemleri anlattı:

Haberin Devamı

OKUL, HASTANE...

“Otizm konusunda temel ihtiyaç, toplum içinde, otobüste, hastanede, okulda koşulları iyileştirmek olarak özetlenebilir. Otizm tanısı alındıktan sonraki süreç aileler ve çocukları için birkaç anlamda zorluk barındırıyor. Ailelerin problemlerinin başında karşılaştıkları bilgi kirliliği var. Aileler ilk aşamada doğal olarak çaresiz hissediyor. Bu sebeple de çocuklarına fayda sağlamayacak hatta zarar verebilecek uzman ya da yöntemlere karşı savunmasız kalıyorlar. Ailelere sürekli olarak çocuklarının ‘normalleşebileceği’ söyleniyor. Burada asıl olan otizmli olmanın farklı bir kimlik olduğunu kabul etmek ve ihtiyaçlarına göre onları desteklemek.

TERAPİLERE DESTEK

Ergoterapi, konuşma terapisi gibi destekler sıklıkla devlet tarafından karşılanmıyor. Ailelerin bu terapileri kendilerinin karşılaması bekleniyor ve bu çoğu aile için hiçbir şekilde mümkün değil. Diğer yandan, otizmlilerin farklı şekilde iletişim kurması toplumda yadırganıyor ve çocuklar dışlanıyor. Gençlik ve yetişkinlik aşamasına geldiklerinde de toplumun tamamen dışında kalmış oluyorlar. Bu sebeple de eğitime devam etmeleri ya da iş sahibi olmaları mümkün olmuyor.”

Haberin Devamı

‘OTİZM İÇİN KIRMIZI SEÇİN’

Özgür Eller olarak Otizm Günü için “Otizm İçin Kırmızıyı Seçin” kampanyası yürüttüklerini anlatan İlhan Yalçın, “Bu kampanyanın en büyük hedeflerinden biri otizm alanındaki yanlış bilgileri yıkmak ve otizmli kişilerin fikirlerini ön plana taşımak. Bilindiği üzere otizm gündeme geldiğinde en çok erkek çocukları konuşuluyor. Hatta bunu temsilen birçok kişi otizm için mavi rengini kullanmayı tercih ediyor. Fakat tarih boyunca otizmde erkeklerin ön plana alınması nedeniyle kadınların teşhis alması, kendisini keşfetmesi ve desteğe ulaşması ciddi şekilde olumsuz etkilenmiş durumda. Bu nedenle bizler mavi yerine otizm için kırmızı seçin diyoruz.”