Gündem Çocuklar neden dişlerini gıcırdatır?

Çocuklar neden dişlerini gıcırdatır?

30.04.2018 - 20:25 | Son Güncellenme:

Diş gıcırdatmanın tıp dilindeki adı bruksizmdir. Diş gıcırdatma genellikle uyku sırasında meydana gelmektedir Her ne kadar rahatsız edici bir ses olsa da kişi bunu fark etmez. Çeneye uygulanan kuvvet ile diş ağrılarına, dolgu kırılmalarına ve baş ağrılarına sebep olabilir. Diş gıcırdatmasının birçok sebebi olabilir. Fakat, bu nedenlerin başında stres yer almaktadır. Stresin arttığı dönemlerde diş gıcırdatmanın da arttığı gözlenmektedir.

Çocuklar neden dişlerini gıcırdatır

Çocuklarda diş gıcırdatma

Haberin Devamı

Diş gıcırdatma olayı çocuklarda gündüzleri de gözlemlenir fakat daha çok geceleri uykularında olur. Her çocukta bu durum süt dişlerinin çıkmaya başladığı dönemlerde sıkça görülmektedir ve aileler tarafından fark edilmesi zor bir rahatsızlıktır. Çocuk, kalıcı dişlerine geçtiğinde bu durumun kesilmesi olasıdır. Ama bazı çocuklar bu alışkanlığa devam edebilir.

Çocukta gece dişlerini birbirine sürttüğü için sabah çene ve baş ağrıları olabilmektedir. Ve çocuk çiğneme sırasında ağrıdan şikâyet ediyorsa bir uzmanla görüşülmelidir.

Diş gıcırdatma sadece süt dişlerini dökme, kalıcı dişlere geçme dönemi nedeniyle yaşanmamaktadır. Birçok faktör diş gıcırdatmaya neden olabilir.

Çocuğun yaşadığı psikolojik etkenlerin de dişlerini gıcırdatmalarına neden olduğu bilinmektedir. Diş gıcırdatmasının başlıca nedeni strestir. Ve çocuklarda stres ve kaygı yaratan durumlar görülebilmektedir. Çocuğun paylaşamadığı duygular uyku esnasında ortaya çıkabilir. Çocuk iyi gözlenmelidir ve bu durumun neden kaynakladığı tespit edilmeye çalışılmalıdır. Hangi durumlarda ortaya çıkıyor, hangi sıklıkla meydana geliyor ve şiddeti nedir? Ne kadar sürdüğü saptanmaya çalışılmalı ve iyi bir gözlemci olunmalıdır. Anne, çocuğun dünyasında önemli bir yer kaplamaktadır. Bu yüzden annenin gözünden kaçan bir durum belki çocukta kaygı yaratmış veya bir duyguya neden olmuş olabilir. Çocuk bu kaygı veren durum diş gıcırdatması şeklinde ortaya çıkarabilir.

Haberin Devamı

Eğer sorun psikolojik sebeplerden kaynaklanıyorsa anne babalar çocuklara gevşeme egzersizleri yaptırabilirler. Uyumadan önce ılık bir banyo yaptırıp, rahatlatıcı müzikler dinletebilirler. Çocukla kaliteli zaman geçirmek çocuğa güven verecektir. Önemsendiğinin farkına varacaktır ve ailesinin onun her zaman yanında olduğunu hissedecektir.

Çocuğunuzun diş gıcırdatma sorunu varsa hangi doktora başvurmanız gerekiyor?

Aileler çocuklarını öncelikli olarak diş doktoruna götürebilirler. Diş minelerinin ve dişlerin ne kadar zarar gördüğü belirlenebilir. Eğer sorun ağız ve diş sağlığından kaynaklanmıyorsa sorun psikolojiktir. Bu durumda çocuğun bir psikologa götürülmesi önerilir.