Gündem Çocuklarda ölümcül inek sütü alerjisi

Çocuklarda ölümcül inek sütü alerjisi

29.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir araştırma, inek sütünün 1992-2018 yılları arasında okul çağındaki çocuklarda meydana gelen 66 alerjik şoka bağlı ölümün 17’sinden sorumlu olduğunu ortaya koydu.

Çocuklarda ölümcül inek sütü alerjisi

Uluslararası Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi’nin her yıl düzenlediği Uluslararası Alerji Okulu, bu yıl 21-23 Eylül tarihlerinde Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nin ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirildi. Alerji Okulu’nun bu yılki teması anafilaksi, daha bilinen adı ile “alerjik şok”tu.

Haberin Devamı

Toplantıda Türkiye’deki tüm anafilaksi hastalarının kaydedildiği Ulusal Anafilaksi Kayıt Sistemi’nin ilk sonuçları paylaşıldı. Buna göre, çocuklarda en sık alerjik şoka yol açan tetikleyicinin süt, erişkinlerde ise antibiyotikler olduğu açıklandı. Toplantıda eğer süt alerjisi düzelmez ve okul çağına kadar devam ederse tehlikenin arttığına dikkat çekilirken, 1992-2018 yılları arasında yapılan yurt dışı araştırmasında okul çağındaki çocuklarda alerjik şok sonucu meydana gelen 66 ölümden 17’sinin inek sütü kaynaklı olduğu ve süt içeren besinin alerjik çocuklara okul arkadaşları tarafından şaka amacıyla verildiği bildirildi.

Alerjik şokta ilk kullanılacak ilaç olan adrenalin otoenjektörünün (adrenalin kalemi) ise ülkemizde kolayca temin edilmesine rağmen alerjik şok hastalarının sadece yüzde 5.5’i tarafından kullanıldığına dikkat çekildi.