Gündem Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum: Türkiye ve Balkanlar ayrılmaz bir bütündür

Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum: Türkiye ve Balkanlar ayrılmaz bir bütündür

25.03.2024 - 22:18 | Son Güncellenme:

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum Bahçelievler’de düzenlenen ‘Rumeli Balkan İftar Sofrası’ programına katıldı. Programda konuşan Kurum, “Bizim Balkanlarda yüzlerce yıllık tarihimiz ve ecdadımız tarafından inşa edilmiş binlerce eserlerimiz var. Osmanlı’nın bir çınar gibi büyüdüğü Balkanlar her zaman anavatan olmuştur. Bu yüzden Türkiye ve Balkanlar ayrılmaz bir bütündür. Bizim Balkanlarla ortak tarihimiz, var. Mazimiz var ve elbette ortak bir istikbalimiz var. Bu topraklar bize emanettir. Bu topraklar Türkiye’ye emanettir. Ve biz bu emanete sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum Bahçelievler’de düzenlenen ‘Rumeli Balkan İftar Sofrası’ programına katıldı. Programda Kurum’a eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, önceki dönem Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, milletvekilleri, ilçe teşkilat üyeleri ve birçok vatandaş eşlik etti.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE VE BALKANLAR AYRILMAZ BİR BÜTÜNDÜR”

Programda konuşan Kurum, “Bizim Balkanlarda yüzlerce yıllık tarihimiz ve ecdadımız tarafından inşa edilmiş binlerce eserlerimiz var. Osmanlı’nın bir çınar gibi büyüdüğü Balkanlar her zaman anavatan olmuştur. Bu yüzden Türkiye ve Balkanlar ayrılmaz bir bütündür. Bizim Balkanlarla ortak tarihimiz, var. Mazimiz var ve elbette ortak bir istikbalimiz var. Ama yıllarca bu kadim coğrafyada; Arnavutluk’tan Makedonya’ya, Bulgaristan’dan Yunanistan’a, Kosova’dan Bosna Hersek’e kadar birçok bölgede çok büyük acılar yaşadık. İşte Bosna’da 250 binden fazla kardeşimiz, gencimiz, evladımız şehit oldu. O yıllarda Boşnak kardeşlerimiz çok ağır baskılar ve zulümler gördü. Soykırıma uğradı. Kanaat önderleri, hocalar, alimler, siyasetçiler hapse atıldı. Yüz binlerce insan ülkesini terk etti. İşte bugün aramızda bulunan Bilge Kral Aliya’nın dava ve yol arkadaşları bunun en yakın şahidi. Bu yüzden ne zaman Balkanlar, Rumeli bir sıkıntıya düşse yüreğimiz dağlar, içimiz yanar. Bu yüzden biz biriz, beraberiz. Balkanların, Rumeli’nin, Trakya’nın Boşnakların, Arnavutların, Kosovalıların, Pomakların kaderini bir görüyoruz, beraber görüyoruz. O yüzden diyoruz ki; acınız acımız, kederiniz kederimiz, kaderiniz kaderimizdir” dedi.

Haberin Devamı

Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum: Türkiye ve Balkanlar ayrılmaz bir bütündür

“BU EMANETE SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Kurum, “İşte merhum Aliya da vefat etmeden önce Sayın Cumhurbaşkanımıza, “Bu topraklar Evladı Fatihandır, bu yüzden bu topraklar size emanet.” demiştir. Evet, bu topraklar bize emanettir. Bu topraklar Türkiye’ye emanettir. Ve biz bu emanete sonuna kadar sahip çıkacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Muhacirler kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır.’ Biz bu aziz hatıranın farkındayız. Geçmişte kültürümüzü, örfümüzü, adetimizi nasıl muhafaza ettilerse bugün de toplumumuzun çimentosu niteliğindedir. Onun için İstanbul Üsküp’tür. İstanbul Saraybosna’dır. İstanbul Gümülcine’dir, İskeçe’dir. İstanbul, Balkanların özetidir. Burası hepimizin anavatanıdır. Biz hepimiz, burada büyüdük, burada kızımızı gelin ettik, oğlumuzu burada askere gönderdik, acılarımızı, sevinçlerimizi, mutluluklarımızı hep burada yaşadık, burada paylaştık. İşte biz böylesine aziz, böylesine mübarek bir şehre, İstanbul’umuza çok ama çok sevdalıyız. İnsanıyla, değerleriyle, yaşam tarzıyla tüm medeniyetleri, tüm dinleri bağrında huzurla yaşatan İstanbul’umuza “Şehremini” olmak için yola çıkmak bizim için onurdur, gururdur. Bu yüzden İstanbul’umuza, hayallerimizin olduğu bu aziz şehre hizmetkar olmak için yollardayız” ifadelerini kullandı.