Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya ve Ukrayna’ya çağrı: İstanbul sürecini yine canlandıralım

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya ve Ukrayna’ya çağrı: İstanbul sürecini yine canlandıralım

19.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Ukrayna savaşında yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazır olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya ve Ukrayna’ya çağrı: İstanbul sürecini yine canlandıralım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak, “Türkiye olarak taraflardan talep olması halinde yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazırız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın davetine icabetle resmî temaslarda bulunmak ve Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin Altıncı Toplantısına katılmak üzere Macaristan’a gitti.

Haberin Devamı

Budapeşte Kahramanlar Meydanı’nda Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak tarafından askeri törenle karşılanan Erdoğan Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bıraktı.

Erdoğan ve Novak ardından Sandor Sarayı’nda basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede Türkiye-Macaristan ikili ilişkileri, küresel ve bölgesel meseleler ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin gelişmeler ele alındı. Erdoğan, ardından Karmelita Manastırı’nda Başbakan Viktor Orban ile görüştü. Erdoğan ve Orban, basına kapalı gerçekleşen ikili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. İki ülke arasında 17 maddelik iş birliği anlaşması imzalandı. Erdoğan, ziyaretinde Orban’a Togg hediye etti. Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile birlikte Türkiye-Macaristan Kültür Yılı açılış programına katıldı. Erdoğan, Orban ile düzenlenen ortak basın toplantısında ise özetle şunları ifade etti:

Haberin Devamı

GÜNCEL MESELELERİ ELE ALDIK: Görüşmelerimizde Türkiye-AB ilişkileri, Ukrayna ve Gazze’deki gelişmeler başta olmak üzere güncel meseleleri ele aldık. 2024’te AB dönem başkanlığını üstlenecek Macaristan’ın güçlü bir şekilde üyeliğimizi destekleyeceği duymaktan memnuniyet duydum. Ukrayna’da diplomatik çözüm odaklı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini seslendiriyoruz. Taraflardan talep olması üzerine yarım kalan İstanbul sürecini canlandırmaya hazırız.

1967 VURGUSU: Gazze’de İsrail vahşetini sona erdirme konusunda çalışıyoruz. 1967 sınırında bağımsız Filistin devletinin tesisinin artık kaçınılmaz olduğunu gördük. Uluslararası toplumun, İsrail’e doğru mesajların verilmesi ve yaşanan katliamın sona erdirilmesi noktasında asli bir sorumluluğu bulunuyor. Acil ateşkesin tesisi ve çatışmaların yayılmasının önlenmesi için Türkiye olarak ilk günden beri yoğun diplomatik çaba harcıyoruz.

‘Vize serbestisi için Türkiye’yi destekliyoruz’

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın açıklamaları ise şöyle: “Önümüzdeki yüzyıl için çok büyük bir proje ortaya koydunuz. Önümüzdeki yüzyıl sizin olacak. Buna inandık, anlaşmalar yaptık. İlişkileri Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık düzeyine yükselttik. Ötesi var mı bilmiyorum. Diplomaside bu, dostluk ve kardeşlik açısından en güçlüsüdür.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya ve Ukrayna’ya çağrı: İstanbul sürecini yine canlandıralım

Orban’a Togg hediye etti

Erdoğan, kendisini karşılayan Başbakan Orban’a iki ülke arasındaki ilişkilerin 100’üncü yılına özel hazırlanan “HU TR-100 plakalı” yerli ve milli imkanlarla üretilen, Oltu siyahı renginde Togg hediye etti. Togg’un direksiyonuna geçen Orban çok beğendiğini ifade etti. Orban da Erdoğan’a Macar atı hediye etti.