Gündem D vitamini hakkında bilmeniz gereken her şey

D vitamini hakkında bilmeniz gereken her şey

01.05.2018 - 14:07 | Son Güncellenme:

D vitamini; kemiklerin dayanıklılığı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi adına vücut içerisinde son derece kilit bir rol oynar. D vitamini yağda eriyen vitamin çeşitlerindendir. Bu nedenle vücudumuzda yağ oranının normal düzeylerde olması önemlidir.

D vitamini hakkında bilmeniz gereken her şey

D vitamini, fosfor ve kalsiyumun vücuttaki emilimini hızlandıran yardımcı bir vitamindir.

Haberin Devamı

D Vitamini Eksikliği

D vitamini özellikle kemik gelişimi açısından çok önemli olduğu için eksikliği durumunda kemik ve eklem rahatsızlıkları görülür. İltihaplı eklem romatizmaları başta olmak üzere eklem rahatsızlıkları, kronikleşen kemik ağrıları ortaya çıkar. D vitamini eksikliğinde raşitizm hastalığı görülür. Kaslarda güçsüzlük başlar. Başta sedef hastalığı olmak üzere D vitamini eksikliğinde cilt problemleri. Diş çürümeleri ve diş kırılmaları gözlenir.

D Vitamini Hangi Besinlerde bulunur?

D vitamini alabileceğimiz en iyi kaynak güneştir. Havaların ısındığı bu günlerde bol bol güneşlenerek D vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Yaş ilerledikçe güneşten D vitamini alım emilimi azalır, bu nedenler yaşlılar D vitamini konusunda D vitamini hapları kullanmaları tavsiye edilir. D vitamini yönünden zengin diğer besin ise süt ve süt ürünleridir. Balık yağı, balık çeşitleri ve deniz ürünleri de D vitamini açısından zengin besinlerdir. Soya fasulyesi ve soya sosu da D vitamini açısından tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

D Vitamini Faydaları Nelerdir?

-Cilt hastalıklarının oluşmasını önler.

-Raşitizm hastalığının oluşmasını engeller.

-Yorgunluk ve sürekli uyku halinin oluşmasını engeller.

-Sinir sistemini destekler ve kişiyi maruz kalacağı hastalıklardan korur.

-Bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur.

-İltihaplı kemik hastalıklarının önüne geçer.

-Solunum güçlüğünün olasını önler.

-Böbrek fonksiyonlarını düzenler.

- Özellikle kadınlarda daha sık görülen osteoporoz hastalığının görülme riskini azaltır.

Vücutta D vitamini fazlalığının zararları

D vitamininin yararları olduğu kadar fazla alınmasının da vücut açısından zararları oldukça büyüktür. D vitaminini normalden fazla alınması kemik hassasiyetine yol açarak kemiklerin kırılmalarını kolaylaştırır. Bebeklik döneminde fazla d vitamini tüketimi bebeklerde gelişim ve zeka geriliğine yol açar. Yetişkinlerde ise normalden fazla kullanımı mide bulantısı, baş dönmesi ve kusmaya ve çeşitli zehirlenmelere sebep olabilir.