Gündem Dalga dalga fırtına

Dalga dalga fırtına

02.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Maçın bitiş düdüğüyle birlikte Trabzon’da coşku had safhadaydı. Taraftarlar sabaha kadar şampiyonluğu kutladı. Genci yaşlısı herkes kol kola marşlar ve horon eşliğinde “Gelen Karadeniz’den dalga dalga fırtına” dedi.

Dalga dalga fırtına

Seray Şahinler / Trabzon - Trabzonspor’u tutmak sadece o yörenin çocuğu olmakla açıklanabilecek milliyetçi bir davranış değildir. Benim için Trabzonspor, en güçlülere karşı koyan ve herkesi yenen hayali kahramandı. Öyle bir kahramandı ki statükoyu bile devirmişti.”

Haberin Devamı

2005’te kaybettiğimiz Kazım Koyuncu çok sevdiği Trabzonspor’u bu sözlerle anlatmıştı. İşte bu sözlerin işaret ettiği gibi Trabzonspor için futbol, futboldan çok daha fazlası. Bir hak ve hayat mücadelesi.

Şehrin hasret ve tutkuyla beklediği o an geldi ve Süper Lig’in başından beri yarışı önde götüren Trabzonspor, Antalyaspor maçı sonrasında şampiyonluğunu ilan etti. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte ise Trabzon’da coşku had safhadaydı. Taraftarlar sabaha kadar şehrin dört bir yanında coşkuyla şampiyonluğu kutladı. Genci yaşlısı herkes kol kola sabahın ilk saatlerine kadar marşlar ve horon eşliğinde “Gelen Karadeniz’den dalga dalga fırtına” dedi.

Kolbastı şöleni

Şampiyonluk konvoyunu durduran teyzeler kolbastı şölenine imza attı. Son bir haftada nüfusunu ikiye katlayan Trabzon’da bütün duygular zirve yaptı.

Haberin Devamı

Günün ilk ışıklarıyla birlikte ise şehrin meydanı tekrar dolmaya başladı. Gençler kutlamalara devam etti, Meydan Parkı’ndaki o meşhur yerlerini alan emektarlar ise hem galibiyeti kutladı hem de geçmişteki şampiyonlukları yad etti. Son bir ayda yürütülen “Mutluluğumuza kurşun sıkma” kampanyası sayesinde de korkulan olmadı, bu sevince gölge düşmedi.

‘Hakkımızı alırız’

73 yaşındaki emekli Mehmet Sekban ise “Şampiyonluk maçına adım adım geldik. Biz bir maçtan diğerine kadar zor bekleriz. Yine de tam doymadık. Bir nüans var orada. Galibiyetle bitireceğiz. Ufak bir hesabımız var. Biz futbolu seviyoruz. Bu Trabzon yendiği zaman oh diyor ve ikinci haftaya kadar heyecanla bekliyoruz. Yüzde 80’imiz futbolu bilir. Bize al bu şampiyonluk senin deseler asla yanaşmayız. Hakkımız ise alırız. Bambaşka bir şey bu. Gençlerimiz de müthiş. Son maça kadar bekliyoruz ama çok rahatladık” diyor.

‘Hiç uyumadık’

Şehrin gençleri ise mutlu ve en önemlisi bundan sonraki şampiyonluklar için umutlu. Yaşlılar her fırsatta “Biz en çok gençler için sevindik” diyor. 32 yaşındaki sigortacı İrfan Türkel, Kocaeli’nden maç için Trabzon’a gelmiş.Stada giremese de şehrin meydanlarında kurulan dev ekranlardan maç coşkusunu takip etmiş: “Olduğum yerde donakaldım. Şok geçiriyorum zannettim. Saatler sonra kendime gelmişim. Benim cenazem vardı ama kendimi tutamadım kalkıp maça geldim. 24 saattir uykusuzuz. Feda olsun.”

Haberin Devamı

‘Artık her sene’

Trabzon’da 30 Nisan akşamı yaşananların yankısı uzun bir süre daha sürecek gibi. Koca şehir artık son maçtan sonra gelecek kupayı bekliyor. Trabzon vefa duygusu yüksek bir şehir. Bundan sonra yapılacaklar arasında ilk sırada, son bir haftada şehrin meydanlarından ismi haykırılan Özkan Sümer, Dozer Cemil, Eren Bülbül ve Kazım Koyuncu’nun kabrine kupayı götürmek yer alıyor… Sezonun başından beri “O sene bu sene” diyen taraftarın yeni çağrısı ise “O sene bu sene, artık her sene.”

Futbolculara çorap ördü

Şampiyonluğun ilk gününde soluğu şehrin damarı olan Meydan’da aldık. Tek gündem her zaman olduğu gibi Trabzonspor’du. Trabzon Meydanı’nın sembol isimlerinden Hamdiye Nene “Ben 50 yıldır bu heyecanı yaşıyorum” diyor. Sırtındaki çantası da futbolcular için ördüğü çoraplarla dolu. En son Yusuf Erdoğan’a çorap ördüğünü kaydeden teyze “Stada gidip bu çorapları onlara vereceğim” diyor ve ekliyor: “Herkes üzerine düşeni yaptı, yola baştan düzgün çıkarsan kazanırsın. Hoca uşaklara bakar, başkan ise tutumlu olur. Hepsini yaptılar. Tebrik ediyorum. Bütün şampiyonlukları biliyorum. Maçlarda gol atamazsak beni alır kalp doktoruna götürürler. Stadın müdürü gelir beni alır maça götürür. Maçın bitimine doğru istediğim skor olmazsa bütün peygamberleri sayar üflerim. Hepsine çorap ördüm. Şimdi gidip onları vereceğim. Avcı çok tutumlu uşak, onu çok seviyorum.”

Haberin Devamı

Dalga dalga fırtına

Hamdiye Nene Trabzonspor’un bütün şampiyonluklarını gördüğünü söyledi.

Dalga dalga fırtına

 

Kocaeli’nden maç için Trabzon’a gelen İrfan Türkel, “Cenazem vardı ama kendimi tutamadım kalkıp maça geldim” dedi. 

Trabzonspor’u seven hayatı sevecek

90 yaşındaki İbrahim Yıldız ise 1975’te yaşanan ilk şampiyonluğu gözyaşları içinde anlatıyor: “O maçtaki Şenol Güneş’i asla unutamıyorum. Antalyaspor maçı için endişe edenlere kızdım; muhannatlığı bırakın, 1 gol atamayacak takım mıyız biz dedim. Endişeye yer  yok. Çok mutluyum. Trabzonspor’u seven hayatı sevecek, doğayı sevecek.”

Haberin Devamı

Dalga dalga fırtına

Trabzonlular duygularını Seray Şahinler’e anlattı.

 

 

Yazarlar