Gündem DEAŞ’a 5 büyük operasyon

DEAŞ’a 5 büyük operasyon

05.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye istihbarat ve güvenlik birimleri ile 2021 Nisan ayından itibaren Suriye’de El Kureyşi’nin etkisiz hale getirilmesi de dahil terör örgütü DEAŞ’a 4 önemli operasyonla büyük darbe indirdi.

DEAŞ’a 5 büyük operasyon

AYDIN HASAN Ankara - İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne yönelik saldırı ile bağlantılı olduğu tespit edilen terör örgütünün Horasan yapılanması ise düzenlenen 5. operasyon ile büyük bir darbe aldı. DEAŞ’ın Suriye ile Türkiye içinde darbe aldığı operasyonlar özetle şöyle:

Haberin Devamı

■DEAŞ’ın sözde eski Türkiye Vilayeti Sorumlusu Kasım Güler, Nisan 2021’de MİT tarafından Suriye’de yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Güler’in verdiğ ibilgiler sonucunda örgütün Türkiye Vilayeti yapılanması ve yapılanmanın bağlı bulunduğu Faruk Ofisi’nin faaliyetlerinin akamete uğratılması sağlandı.

■DEAŞ Türkiye vilayeti mensubu olduğu bilinen Mohannad Mehdi Aldine, Mahmoud Jabran ve Husam Elhumeydi’nin yakalanması sağlandı. Şahısların ifadelerinden hareket edilerek Şubat 2022’de düzenlenen operasyonlar ile örgütün Türkiye vilayetinin faaliyetleri sekteye uğratıldı.

■Örgütün lideri Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi’nin Suriye’de olduğunu tespit eden MİT harekete geçti. Afrin - Cinderes’te kaldığı adres belirlenen El Kureyşi 29 Nisan 2023’te yaklaşık dört saat süren operasyonda etkisiz hale geldi.

Haberin Devamı

■İsrail-Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar sonrasında, örgüt üst yönetimi tarafından, Türkiye’deki diğer dinlere mensup şahıslara, sinagog ve kiliselere yönelik eylem talimatı verildi. Micbel El Şuveyhi’nin ifadelerinden hareketle, MİT ile polisin koordineli olarak gerçekleştirdiği operasyonlar ile Selman-ı Farisi Taburu unsurlarının yakalanması ve yapılanmanın akamete uğratılması sağlandı.

Horasan kolu çökertildi

■Terör örgütü, darbe aldığı bu operasyonların ardından Horasan Yapılanması üzerinden Türkiye’ye yönelik tehditlerini arttırdı. MİT’in yaptığı istihbari çalışmalar neticesinde, Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne 28 Ocak’ta gerçekleştirilen saldırının failleri, saldırı ile bağlantılı Horasan Vilayeti unsurları, yapılanmaya ait misafirhaneler ile birlikte Horasan Vilayeti İstanbul sorumlusu ve beraberinde hareket eden şahıslar tespit edildi. Afganistan’daki DEAŞ yapılanması sözde Horasan Vilayeti’ne bağlı olarak Türkiye’ye yönelik faaliyet gösterdiği tespit edilen çok sayıda şahsın yakalanması ve çok sayıda örgütsel dokümanın ele geçirilmesi sağlandı.