Gündem Denetim artırılmalı ehliyet şart olmalı

Denetim artırılmalı ehliyet şart olmalı

26.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de son 10 ayda en az 9 skuter kullanıcısı kazalarda hayatını kaybederken, onlarca skuter kullanıcısı da ölümden döndü ama sokaklarda manzara değişmedi... Skuter kullanmanın riskli olduğunu vurgulayan uzmanlar, denetimlerin artırılmasını ve kullanıcılarına ehliyet şartı konulması gerektiğini söylüyor...

Denetim artırılmalı ehliyet şart olmalı

Çiğdem Yılmaz- Ölümlü kazalara rağmen skuterlarda ne kural tanıyan var ne de denetim. Antalya’da 2 kişinin ölümünün ardından dün skuterların en çok kullanıldığı bölge olan Kadıköy’de birkaç saat içinde birçok ‘kural tanımaz’ manzara ile karşılaştık. Skuterlar yasak olmasına karşın hem yaya yolu olan kaldırımlarda hem de karayollarında kullanılıyordu. Üstelik birçok kullanıcı yasak olmasına rağmen skutera 2 kişi binmişti. Skuter kiralayanların arasında ne kask ne de dizlik takan vardı. Son 10 ayda en az 9 skuter kullanıcısı kazalarda hayatını kaybederken, onlarca skuter kullanıcısı da ölümden döndü. Milliyet’e konuşan uzmanlar skuter kullanımının riskli olduğuna dikkati çekerek, denetimlerin artırılmasını gerektiğini, skuter ve benzeri araçlar için de bisiklet yolunun şart olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Sürücülere eğitim verilmeli

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, skuterların ulaşıma ve çevreye önemli katkılar sağladığını ancak kaza durumunda koruyucu tedbir olmaması nedeniyle ölüm oranının yüksek olduğunu belirtti. Ilıcalı, “Karma trafikte 50 kilometrenin altında skuter kullanılmasına izin veriliyor ama bu yolların da mutlaka elektronik denetim sistemiyle denetlenmesi gerekiyor. Kısa vadede, belediyelerin ve ilgili birimlerin bunlara uygun bağımsız yollar oluşturması gerekiyor. Bir de skuter kullanıcılarının herhangi bir sorumluluğu yok. Trafik bilgisi var mı, herhangi bir eğitimi var mı bununla ilgili düzenleme yapılması gerekiyor. Skuterın bir elektrikli motor olmasına rağmen plakası yok. Trafiğin içinde başka araçlarla beraber hareket ediyor. Trafiğe çıkmaları açıkça risk. İki kişi asla binemez.

Haberin Devamı

Yaş sınırı belirlenmiş ama yaş sınırına da uyulmuyor. Skuterın bir elektrikli motor olmasına rağmen plakası yok. Bu tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor” diye konuştu.

Yönetmelik yetersiz

Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Yiğit Dedeoğlu, Elektrikli Skuter Yönetmeliği’nin hizmeti sağlayanlara çeşitli sorumluluklar yüklese de yeterli olmadığına değinerek şu tespitleri sıraladı: “Örneğin kask, dizlik gibi ekipmanların kullanılması konusunda uyarmak yetki sahiplerinin sorumluluğunda fakat zorunlu olmadığı için yaptırım uygulandığını görmek pek mümkün değil. Mevzuatta 16 yaş sınırı olmasına karşın çok küçük yaşta kullanıcıları var. Skuter sürücüleri, temel trafik kurallarını, diğer araçların dinamiklerini bilmeli ve onlar tarafından fark edilebilir olup olmadığının farkında olmalıdır. Bu yüzden ehliyet sınıflarından en az birine sahip olma koşulu getirilmesi ve scooterlara özel bisiklet yolu şart.”

Ters trafik önerisi

Güvenli Sürüş Teknikleri Uzmanı Gürsel Yeğenoğlu, “Özellikle trafiğin aktığı noktalarda mutlaka skuterlar için ters çizgi uygulaması yapılması gerekiyor. Bir taraf gelirken, bir taraf gidecek. Skuterlar akan trafiği görecek. Güzergahların turuncuyla boyanıp, skuterlara en az 1 metrelik bir bölge ayarlanmalı” dedi.

Haberin Devamı

10 ayda 9 can

Ersin Lastikçi, Alperen Efe Kadiroğlu, Ümit Ertem, Esen Keskin (Adana)
Mahmut Yağız Balcı, Ada Kayahan, Farzan Parsaei (Antalya)
Dilara Gül (İstanbul)
Ezgi Alya Yiğit (Gaziantep)

Bakan Karaismailoğlu: Tedbirleri artıracağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı TV programında skuter konusunda yönetmelik çıkarttıklarını ancak kullanıcıların

kurallara uymadıklarını söyledi. Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Bu araçların kullanılması kaçınılmaz. Bizim çıkardığımız yönetmelik doğrultusunda sürücüler kurallara uyarsa bir sıkıntı çıkmayacaktır. Ancak kullanıcıların uymadığını görüyoruz. Tabii ki bu konuda eksiklerimiz varsa tamamlayacağız. Kullanım yanlışlarını görüp tamamlayarak devam edeceğiz. Tedbirleri artırmak zorundayız, artıracağız.”