Gündem Deniz suyunda ürküten sıcaklık

Deniz suyunda ürküten sıcaklık

05.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye kavurucu sıcaklarla boğuşurken, sıcaklık alarmı verildi. Akdeniz’de ortalama yüzey suyu sıcaklığının daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28.4 dereceye çıktığını duyuruldu.

Deniz suyunda ürküten sıcaklık

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Akdeniz’in ortalama yüzey suyu sıcaklığının daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28,4 dereceye çıktığını duyurdu. Bu durumun deniz yaşamını ciddi şekilde etkileyerek, türlerin yok olmasına sebep olabileceği uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

Akdeniz’de geçen hafta ortalama yüzey sıcaklığının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 28.4 dereceye ulaştığı açıklandı. Bu ölçüme yönelik TÜDAV ve European Greens uyarıda bulundu. Geçen hafta yapılan ölçümlere ilişkin TÜDAV’dan yapılan açıklamada, “Akdeniz’in ortalama yüzey suyu sıcaklığı daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28.4 dereceye çıktı. Bu durum, deniz yaşamını ciddi şekilde etkileyerek türlerin yok olmasına potansiyel olarak yol açabilir” denildi.

‘DENİZLERİ KORUYALIM’

European Greens’den yapılan açıklamada ise, “Bunun deniz yaşamı üzerinde önemli bir etkisi olacak ve türlerin kaybına yol açacaktır. Denizlerimizi ve okyanuslarımızı korumalıyız ve deniz biyoçeşitliliğini korumalıyız” ifadeleri kullandı. TÜDAV Genel Sekreteri Dr. Sibel Sezer, Akdeniz havzasının iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ve etkilenecek sıcak noktalardan biri olduğunu belirterek şunları anlattı:

Haberin Devamı

“Akdeniz havzasında da Doğu Akdeniz en kırılgan niteliğe sahip. Dolayısıyla bunların hepsi ciddi risk, bu ısı artışı bize senaryolarda da gösterilen bir olaydı. Bunlara şaşırmıyoruz, her sene gittikçe bu rekor daha da kırılabilir. İklim değişikliğinin ekosistem üzerindeki etkileri Akdeniz’de olumsuz çünkü bir kere Akdeniz’deki sorunlar iklim değişikliğinin yanı sıra bir sürü yerel baskı da var. Aşırı avcılık, atıklar, kıyı dolgu alanları, dip tarama gibi hem iklim değişikliği hem de bu yerel baskılarla denizlerimiz ciddi risk altında. İklim değişikliği, sadece deniz yüzeyinde değil, derin denizi de her şeyi de etkileyen bir husus.”

Sezer, ısının bugünkü seviyelerin üstünde artacağını belirterek, “Hazır olmamız gerekiyor. İklim değişikliği ile birlikte yaz yağışlarında azalma görülecek” diye uyardı.

Yüzme sularına sıkı denetim

HANDE ATILGAN/ANKARA- Ardı arkası kesilmeyen sıcak hava dalgalarının deniz sezonunu da uzatması beklenirken, sıcaktan bunalanların ilk tercihi olan yüzme sularının temizliğine ilişkin denetimler de önem kazandı. 15 günde bir gerçekleştirilen denetimlerin sonuçlarına ise artık internet üzerinden tek tıkla ulaşmak ve gönül rahatlığıyla serinlemek mümkün. Sağlık Bakanlığı, yüzme suyu kalitesi ve havuz hijyeni denetimlerine ilişkin açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Bakanlık, 35 ilde deniz ve göl sularında bakteriyolojik izleme yapıldığını ve İl Sağlık Müdürlüklerince yüzme alanlarının seçili izleme noktalarından 15 günde bir numune alındığını açıklarken, vatandaşın bu verilere erişiminin artması için de çalışmaların ilerletildiğini bildirdi. Buna göre, yazları ferahlamak için yüzmeye koşmadan önce güncel bilgiler için “yuzme.saglik.gov.tr” adresine bakılması yeterli. Bu platformda, yüzme alanlarının analiz sonuçlarının yanı sıra cankurtaran hizmetinden plaja ilişkin güncel fotoğraflara kadar pek çok bilgi de bulunuyor. Ayrıca, plaj ve otel isimleriyle de sorgulama yapılabiliyor.

Prof. Dr. Şen hortum riskine dikkat çekti

Hortumlar ile ilgili, “Deniz suyu sıcaklığı ile hava sıcaklığının aynı olması durumunda atmosferde dikey ve düşey hareketler hızlanıyor. Alttaki sıcak suyun havayı ısıtmasıyla dikey hareketler hızlanıyor. Bu durum da hortumların meydana gelmesine neden oluyor” değerlendirmesi bulunan Prof. Dr. Orhan Şen, Milliyet’e şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Deniz yüzey sıcaklığı, yüzeyindeki havayı etkiler, ısıtır ama bu bölgedeki deniz o kadar büyük bir deniz değil. Bu bir hava kütlesi yaratacak bir etki değil. Büyük deniz yüzeyleri hava kütlesini etkiler. Doğu Akdeniz’deki deniz yüzeyi sıcaklıkları Türkiye’de yeni bir hava kütlesi oluşturmaz. Türkiye’yi dört basınç sistemi etkiliyor. Bu yılki tahminlerimiz Kuzey Atlantik’teki yüksek basınç kuvvetlenmeye başladı. Bu sene Balkanlar’dan yağışlı hava gelmeyecek gibi.”