Gündem Deprem bölgesinde yaz okulu açılacak

Deprem bölgesinde yaz okulu açılacak

10.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Çocuk İstismarını Önleme Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği bilgiler, devletin deprem bölgesindeki çocuklara dört koldan şefkat elini uzattığını ortaya koydu.

Deprem bölgesinde yaz okulu açılacak

ÖNDER YILMAZ Ankara - Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, bölgeden 217 bin öğrencinin diğer illere naklinin yapıldığını, kalan 3 milyon 400 bin öğrenci için de bin 649 çadırda eğitimin başladığını belirtti. Çadır eğitiminde öğrenci sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Şensoy, 26 milyon kitap bastırdıklarını, 93 hastane sınıfı oluşturarak yaralı çocukların eğitime devamının sağlandığını, 400’ün üzerinde psiko-destek çadırları açıldığını, uzaktan eğitim için 5 bin 600 televizyon gönderildiğini, çadırda üniversite kursu verdiklerini kaydetti. Kırsal kesimin çadır eğitimine taşımalı sistemle getirileceğini belirten Şensoy, deprem bölgesinde oluşan boşluğun “yaz okulları” ile telafi edileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

1613 çocuk ailesiyle buluştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ferhat Odabaşı da sahada kurulan psikososyal destek çadırlarında çocuklara sadece oyun oynatmak değil, etkinlikleri araç olarak kullanarak psikolojik iyileşme yöntemini uyguladıklarını dile getirdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Daire Başkanı İbrahim Kürşat Ergüt ise ailesinden ayrı düşmüş veya hakkında hiçbir bilgi bulunmayan çocuklara yönelik günlük kayıt sistemi oluşturulduğuna dikkat çekerek, kimliği belirsiz 213 çocuk içinde bakanlığın takibinde 79 çocuk bulunduğunu bildirdi. Kayıtlarda bin 915 çocuk olduğunu, bin 613’nün ailesi veya akrabalarıyla buluşturulduğunu belirten Ergüt, “Kayıtlarda mükerrerlikler, hatalı kayıtlar görüyoruz. Bu sayılar o yüzden değişken. Kimliği bilinen bin 837 çocuğu zaten takip ediyoruz. Kimliği belli olmayan 78 çocuk da takibimizde, toplam bin 915 çocuğu takip ediyoruz” dedi. Ergüt, çocukların tarikatlara verildiğine yönelik iddialara ilişkin “Çocukları koruma görevi bizimdir, başka hiç kimseye teslim edilemez” diye konuştu.

Haberin Devamı

Özel ekip kuruldu

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu, enkazdan çıkarılan çocukların devlet yetkililerine teslimi sırasında kimlik bilgileri yoksa fotoğrafının çekildiğini, DNA örneğinin alındığını, giden aracın plakasının tutanakla alınarak teslimin yapıldığını açıkladı. 8 Mart itibarıyla bölgede 55 çocuk hakkında kayıp ihbarı olduğunu söyleyen Holoğlu, kayıp çocuklarla ilgili özel ekiplerin kurulduğunu ve bulunmalarına yönelik titiz çalışma yapıldığını ifade etti. Holoğlu, 140 yetişkinin arandığını, bin 613 çocuğun ailelerine teslim edildiğini, 137’si 0-1 yaş arası olmak üzere 213 çocuğun kimliklerinin belirlenemediğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Daire Başkanı Fatıma Şahin ise bölgede bin 409, diğer illerde de 4 bin civarında depremzede çocuğa terapi verildiğini, 120 SMA hasatasının da tedavi gördüğünü açıkladı.